Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Zacznijmy od początku. Whisky to wysokoprocentowy (około 40 procent) alkohol powstały z destylacji zbóż. Szkockie whisky powstają wyłącznie z jęczmienia i dojrzewają w drewnianych beczkach przez okres przynajmniej trzech lat. Z trunków powstałych z pojedynczego typu jęczmienia tworzy się następnie tak zwane blendy, czyli mieszanki. Ballantine's to produkowana od pierwszej połowy XIX wieku whisky, która należy właśnie do typu blended. a w jej skład wchodzi ponad czterdzieści rodzajów szkockich whisky słodowych i zbożowych. Ballantine’s dojrzewa następnie kolejne dwa lata, wyłącznie w dębowych beczkach po burbonie, dzięki czemu nabiera bardzo charakterystycznego, niepowtarzalnego aromatu.

Jak pić whisky?

Ten popularny alkohol można pić na tysiące sposobów. Czysta, z lodem, z dodatkiem wody, z napojami, z colą, w proporcjach zależnych od indywidualnych upodobań. Whisky z colą to chyba jeden z najbardziej znanych i najprostszych drinków na świecie. To mieszanka, po który sięgają osoby, dla których sam Ballantine's jest za mocny, a które nie mają ochoty szukać bardziej skomplikowanych przepisów. Ten zwyczaj ma tyluż zwolenników, co przeciwników, a ci ostatni twierdzą, że picie Ballantine’sa z colą to wręcz profanacja. My jednak jesteśmy zdania, że alkohol pije się dla przyjemności, więc każdy powinien kierować się własnymi upodobaniami. Zanim jednak oddasz głos klasyce, wypróbuj inne możliwości – może coś przypadnie ci do gustu?

Z czym pić whisky (oprócz coli)?

Odpowiedź na pytanie, z czym można pić whisky, jest bardzo trudna, ponieważ jest to chyba najbardziej uniwersalny alkohol, jeśli chodzi o bycie bazą do drinków. Najprostszy drink z możliwych to whisky z wodą (zwykłą lub gazowaną). Dodać można także cząstki cytryny, limonki lub pomarańczy, a także inne owoce. Kostki lodu z zamrożonymi w środku owocami będą świetnie wyglądały i złagodzą smak. Dla tych, dla których sama whisky jest nie tylko za mocna, ale i za gorzka, w barku powinny stać soki, na przykład pomarańczowy, a także gazowane napoje. Świetnie komponuje się whisky ze Spritem. Przydaje się też stara dobra lemoniada, kupiona lub domowa. Jeśli nie chcesz zbyt rozwadniać alkoholu, a brakuje ci w nim cukru, dodaj syrop cukrowy lub syrop smakowy – z pędów sosny, z imbiru czy z płatków róży. Takie połączenie nie tylko podnosi poziom cukru, i co za tym idzie, endorfin, ale czyni smak drinka bogatszym i głębszym. Częstym dodatkiem jest syrop klonowy. Zamiast niego możesz – bo czemu nie! – dodać miodu lub tak zwanego miodu daktylowego, czyli zblendowanych na gładką masę daktyli. Maliny i jagody, świeże lub zamrożone, także będą świetnym dodatkiem. Zamrożone przy okazji spełnią rolę kostek lodu, przyjemnie chłodząc, ale nie rozwadniając napoju. Ballantine's lubi towarzystwo owoców, możesz więc pokusić się nawet o dodanie puree malinowego.

Jak pić Ballantine's?

Odpowiedź jest zatem prosta – tak, jak lubisz. Oprócz soków i napojów, Ballantine’s znakomicie łączy się także z innymi alkoholami, zwłaszcza likierami smakowymi. Pamiętaj jednak, że łatwo dać się ponieść. Likiery są słodkie i łagodne w smaku, ale Ballantine’s z likierem wcale nie ma mniej alkoholu, niż miał na początku – wprost przeciwnie! Jeśli takie połączenie zasmakuje ci zbyt mocno, wieczór może skończyć się stanowczo za szybko. Oprócz likierów, „Ball” lubi towarzystwo piwa imbirowego i Angostury. Drinki na bazie whisky wzbogaca także kwaskowatość cytryny lub limonki. Możesz dodać ćwiartkę lub kilka tych owoców, sok lub syrop. Świetnie smakuje także whisky z sokiem pomarańczowym. Drinki na bazie whisky to bogactwo smaków i szerokie pole do eksperymentów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ciekawym połączeniem jest whisky z mlekiem. Dla ozdoby i dodatkowego aromatu możesz dodać skórkę z pomarańczy, wanilię, świeży imbir czy listki mięty.

Ballantines jest więc uniwersalnym alkoholem, którego nie powinno zabraknąć w żadnym barku. Ilość okazji, podczas których możesz go podać jest przynajmniej tak wielka, jak ilość możliwych do podania drinków. Dlatego, jeśli jeszcze nie masz w swoich zapasach tejszkockiej whisky albo twoje zapasy są na wyczerpaniu, pora je uzupełnić. Dzięki Winnicy Lidla możesz teraz zarezerwować wybrane alkohole online. Wybierz w Winnicy Lidla interesującą cię butelkę i odbierz ją w dogodnym terminie w wybranym przez ciebie sklepie. Ball będzie na ciebie czekał.