Riesling Waltraud to białe wino produkowane przez hiszpański koncern rodziny Torres. Stworzone jako hołd dla niemieckiej tradycji winiarskiej i wyjątkowego charakteru odmiany Riesling. Trunek ceniony jest zarówno przez koneserów, jak i jako materiał edukacyjny dla osób poznających cechy poszczególny...
Riesling Hessenstein produkowany jest w niemieckim regionie Rheingau, przez renomowaną winnicę Prinz von Hessen. Trunek powstaje z gron rosnących w chłodniejszym klimacie, cechującym się znacznymi różnicami temperatur między dniem a nocą. Warunki uprawy nadają temu winu wyrazistą kwasowość a nowocze...
Viognier, Medusa to wino wytrawne o eleganckim, intensywnym bukiecie. Trunek pachnie kwiatami i owocami - prezentuje charakterystyczny profil odmianowy.
Degustacja wina Viognier, Medusa
Rozpoznawalny łatwo w kieliszku bukiet wina wskazuje wyraźne cechy odmianowe. W nosie wyróżniają się nu...
Chardonnay Marques de Casa Concha to wino z chilijskiej Doliny Limarí. Klimat regionu moderowany jest wpływem chłodnych prądów oceanicznych, co w połączeniu z wysokim nasłonecznieniem pozwala na produkcję win o bogatych aromatach i świeżej, wyraźnej kwasowości. Styl tego wina opiera się na dojrzewan...
Chardonnay dojrzewające nad osadem drożdżowym, wytwarzane w Katalonii przez znany na całym świecie koncern winiarski rodziny Torres. Dzięki specyficznej metodzie produkcji trunek łączy świeżość owocowego bukietu z eleganckimi nutami spożywczymi. Wysoka klasa i znakomity potencjał kulinarny.
...
Orange marki Bedoba to gruzińskie wino pomarańczowe. Trunek powstaje z białych winogron odmian Rkatsiteli oraz Kisi. Winogrona te macerują, fermentują i następnie dojrzewają razem ze skórkami, pestkami i częściowo z szypułkami. Proces ten, stosowany w Gruzji od tysięcy lat, nadaje winom charakteryst...
Jedno z flagowych win musujących słynnej katalońskiej marki Codorníu - pioniera produkcji Cavy w Hiszpanii. Wino powstaje metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Złożony proces produkcji gwarantuje elegancką, kremową strukturę smakową i drobne bąbelki. Anna de Codorníu Brut jest winem wytr...
Codorníu to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych producentów win musujących w Hiszpanii. Wina Cava produkowane są metodą klasyczną (taką samą jak w Szampanii), pozwalającą uzyskać eleganckie, drobne bąbelki i głębię aromatów dzięki długiemu dojrzewaniu na osadzie drożdżowym. Wersja Organi...
Białe wino powstałe z odmiany Chardonnay, dojrzewało w dębowych beczkach. Trunek cechuje się złożonym smakiem i bogatym aromatem z typowymi akcentami dębowymi.
Degustacja wina Chardonnay Oak, Austo
W bukiecie wina wyczuwalne są nuty ananasa, mango, pieczonego jabłka i wanilii. W ustach str...
Musujące wino z wieloregionalnej apelacji CAVA, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Winiarnię Montesquius założyła w 1918 roku rodzina Santacana - jedna z najstarszych dynastii w Penedès. Marka znana jest z rzemieślniczego podejścia do winiarstwa, stosow...
Riesling z Winnicy Pod Jabłonią to wytrawne wino produkowane przez rodzinną winnicę Agnieszki i Adama Białachowskich, założoną w 2017 roku w Wierzchucicach, woj. kujawsko-pomorskie. Winnica rozciąga się na 4 hektarach na południowym stoku nad brzegiem Jeziora Wierzchucińskiego, około 30 km od Bydgos...
Primus to białe, wytrawne wino produkowane w Winnicy Notabene, położonej we wsi Pstrągowa w województwie podkarpackim. Winorośle uprawiane są tam na stoku o nachyleniu 15% z południową ekspozycją. Mikroklimat parceli sprzyja dojrzewania gron i utrzymaniu równowagi między świeżością smaku a koncentra...
Neri to białe, wytrawne wino produkowane w Winnicy Notabene, położonej we wsi Pstrągowa na Podkarpaciu. Winnica zlokalizowana jest na stoku o nachyleniu 15% z południową ekspozycją, co sprzyja równomiernemu dojrzewaniu gron i koncentracji aromatów w winach. Lokalny mikroklimat, z dużymi dobowymi róż...
Priorat Blanc Morlanda to wytrawne, dojrzałe wino białe, pochodzące z hiszpańskiego regionu Priorat. Tamtejsze winnice słyną z ubogich w materię organiczną, łupkowych gleb zwanych „llicorella”. Podłoże oraz klimat regionu, z gorącymi dniami i chłodnymi nocami, sprzyja produkcji trunków o wysokiej ko...
Argentyńskie wino białe (Chardonnay) z linii Reserve, fermentowane i dojrzewające częściowo w dębie. Barwa jasnożółta z zielonkawym odcieniem, aromat dojrzałych gruszek, jabłka i subtelnej wanilii. W ustach wytrawne, krągłe, o żywej kwasowości i kremowym finiszu.
Pale straw – jasna, słomkowa barwa. Aromaty lekkie, owocowe i subtelne. Na podniebieniu świeże i wytrawne, z czystym, orzeźwiającym finiszem. Wino dojrzewało pod warstwą drożdżowego „floru”, co nadało mu wyjątkową delikatność. Idealne jako aperitif, do oliwek, migdałów, tapas i owoców morza....
Wino o pięknym, złoto-żółtym kolorze, z delikatnym i bogatym aromatem masła, migdałów oraz brioche. W ustach prezentuje się żywo, elegancko, z doskonałą równowagą smaków i pełnią. Idealne do serwowania z przystawkami, takimi jak surowe warzywa, owoce morza, ryby, wędliny, foie gras, tatar wołowy i z...
Musujące wino z serca regionu Veneto, produkowane pod marką Torresella (grupa Santa Margherita). Nazwa wina pochodzi od miejscowości w pobliżu Wenecji, wokół której winnice leżą na płaskich terenach z glebami aluwialnymi. Powstaje tradycyjnie z odmiany Glera w procesie Charmata (naturalny dwutlenek ...
Bladożółty kolor. W aromacie tropikalne i cytrusowe owoce z mineralną nutą. W smaku świeże, chrupiące, z dobrze wyważoną kwasowością i długim finiszem.
Kryształowo słomkowa barwa. W aromacie nuty kwiatów janowca i głogu, z mineralnymi akcentami kredy i krzemienia. W smaku świeże i harmonijne, z żywą kwasowością.
Barwa żółtozielona. W aromacie nuty owoców tropikalnych i cytrusowych z delikatnym akcentem kwiatowym. W smaku świeże, z dobrze zrównoważonym finiszem.
Złocisto-żółty kolor z zielonymi refleksami. W aromacie elegancka woń mango, piżma i bzu. W smaku wyczuwalna dobra mineralność, świeżość oraz wyraźna kwasowość.
Wino o jasnej, cytrynowej barwie. W aromacie dominują nuty cytrusowe oraz subtelne kwiatowe akcenty. W smaku lekkie, wytrawne, z wyraźną kwasowością i mineralnym finiszem.
Słomkowożółty kolor z zielonkawymi i złotymi refleksami. Delikatny, owocowy aromat z nutami jabłka i kwiatów akacji. W smaku wyraziste, dobrze zbudowane, zaokrąglone, z wyraźnie słonym finiszem. Pełnię aromatów osiąga po roku leżakowania w butelce, ujawniając typowe nuty migdałów i krzemienia....
Żywa, słomkowa barwa. W aromacie wyczuwalne są dojrzałe jabłka, soczysta gruszka i cytrusy, z subtelnym odcieniem akacji i białych brzoskwiń. W ustach świeże, eleganckie, z dobrze zbalansowaną kwasowością i lekką, czystą słodyczą, zakończone delikatnym, przyjemnym finiszem.
100% Chardonnay z gleb aluwialno-wapiennych, zbierane we wrześniu. Jasno słomkowy kolor. W aromacie – jabłko Golden Delicious, gruszka. W ustach – wytrawne, pełne, dobrze zbalansowane przez kwasowość. Świetne jako aperitif, z przystawkami oraz daniami rybnymi i makaronowymi o wyraźnych smakach....
Wino o jasno-złotej barwie, wyróżniające się ciepłymi aromatami dojrzałych owoców z subtelnym cytrusowym akcentem. Na podniebieniu bogate i owocowe, z kremową strukturą i długim, gładkim finiszem. Doskonale pasuje do grillowanej ryby, pieczonego kurczaka oraz kremowych dań z makaronu. Najlepiej serw...
Białe wytrawne wina, co nie powinno nikogo zaskoczyć, produkowane są najczęściej ze szczepów winogron białych – do najpopularniejszych z nich należą Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling czy Pinot Grigio. Choć znaczna część trunków tego rodzaju pochodzi z różnych regionów Francji, m.in. Burgundii, Doliny Loary czy Alzacji, uznaniem koneserów cieszą się także białe wina z innych części świata. Wino białe wytrawne to trunek o bardzo niskiej zawartości cukru, wyraźnej kwasowości i intensywnym aromacie. W jego bukiecie pojawiają się przeważnie akcenty jabłek i cytrusów oraz nuty owoców tropikalnych. Wino zazwyczaj ma długi lub średnio długi posmak.
Wino białe wytrawne – do czego pasuje?
Wino białe wytrawne najczęściej podajemy do ryb, owoców morza i białego mięsa. Trunki ze szczepu Chardonnay, Chenin Blanc i Pinot Gris świetnie sprawdzają się ponadto w towarzystwie serów i sałatek warzywnych, białe wytrawne wino Gewürztraminer natomiast dobrze komponuje się z curry. Poszukując dobrego białego wina wytrawnego do makaronu, sięgnąć możemy z kolei po butelkę ulubionego wina Viura bądź Sauvignon Blanc.
Wino białe wytrawne – kalorie i wartości odżywcze
W porcji 120 ml wina białego wytrawnego znajduje się średnio około 79 kcal. Pamiętajmy, że wypijając jeden kieliszek tego trunku, dostarczamy organizmowi nie tylko kalorii z alkoholu oraz niewielkiej ilości węglowodanów i białka, lecz także ważnych dla naszego zdrowia makro- i mikroelementów oraz licznych witamin. Skład wina białego wytrawnego uzupełniają ponadto rozmaite związki organiczne, w tym garbniki, czyli antyoksydanty chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami i pomagające zwalczać infekcje.
Wybieraj dobre białe wina wytrawne z Winnicą Lidla
Zaglądając do Winnicy Lidla w poszukiwaniu informacji o białych winach wytrawnych, możesz natrafić na polecane przez sommelierów trunki ze wszystkich regionów winiarskich świata. Klasyczny Szampan o niepowtarzalnym aromacie i smaku czy orzeźwiający trunek ze szczepów uprawianych w Hawkes Bay w Nowej Zelandii? A może ciężkie wino białe wytrawne z regionu Baden w Niemczech? Eksperymentuj i poznawaj najwyżej cenione trunki od winiarzy specjalizujących się w produkcji białych wytrawnych win.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.