![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/Group_80_Copy_2x_10.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/Group_80_Copy_2x_10.png)
Poncz, ojciec wszystkich drinków
Zazwyczaj, kiedy na spotkaniu towarzyskim ktoś pyta, czy życzymy sobie filiżankę ponczu, zapala nam się w głowie czerwone światełko, a wyobraźnia wyświetla w głowie obrazy tego, co taka mała, niewinna filiżanka mogłaby uczynić z nami i resztą naszego wieczoru. Nie ukrywajmy, poncz kojarzy nam się bardziej z „kociołkiem Panoramixa”, czyli z mieszanką tego co akurat wpadło w ręce szalonemu barmanowi, niż z dobrze zbalansowanym, wysokiej jakości drinkiem. Cóż, jest w tym trochę prawdy, jednak poncz w rękach osoby trzymającej się dobrych zasad, konkretnych proporcji i dobrych składników, może urastać do rangi mistrzowskiego trunku.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/FCB066B6-7805-4D34-A497-C1F6EADB045D.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/FCB066B6-7805-4D34-A497-C1F6EADB045D.png)
Ale od PONCZątku…
Mówiąc o ponczu, nie można pominąć jego historii powstania i nie wspomnieć o pochodzeniu nazwy. Co do jednego historycy są zgodni, pierwszy poncz powstał w Indiach, a pierwsze wzmianki w słowie pisanym datuje się na wczesny początek XVII wieku. Według niektórych słowo „punch” pochodzi od hinduskiego słowa „pięć”, co oznaczać miało użycie pięciu składników: cukru, kwasu pod postacią soku z cytryn lub limonek, mocnego alkoholu, bezalkoholowego, rozcieńczającego dodatku oraz przypraw. Dwa ostatnie elementy często łączono w jeden, dodając bardzo aromatycznej herbaty. Druga teoria mówi, iż poncz był napojem brytyjskich marynarzy, którzy w Indiach tworzyli integracyjny napój, mieszając składniki w ilościach półhurtowych, w 500 litrowych beczkach po rumie nazywanych Puncheon.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/38D0303A-BB4C-457C-A1B7-7B7B636417E6_1_.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/38D0303A-BB4C-457C-A1B7-7B7B636417E6_1_.jpg)
Idealne proporcje
Która teoria jest prawdziwa? Tego chyba nigdy się nie dowiemy, ja osobiście skłaniam się ku tej pierwszej, gdyż każdy poncz powinien charakteryzować się dobrym balansem kwasowości i słodyczy, umiarkowaną mocą i wyjątkową aromatycznością. Choć przepisów na poncze jest bardzo wiele, ja osobiście trzymam się zasady złotych proporcji mieszając:
• 1 część kwasu (cytryna lub limonka)
• 2 części cukru (syrop, miód lub melasa)
• 3 części mocnego alkoholu (ciemny rum, whisky lub brandy)
• 4 części bezalkoholowego składnika (sok, herbata, napój gazowany)
Wszystko odpowiednio wspieram przyprawami, ziołami i wszelakimi aromatycznymi dodatkami. Dla najlepszego efektu łączę zawczasu na ciepło syrop cukrowy wraz z przyprawami takimi jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa czy anyż, tworząc aromatyczny syrop, który po wystudzeniu i przecedzeniu dodaję do mojej mikstury.
Doskonała integracja
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/79F7729C-4C85-4633-AABA-546388AB65C7_1_.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/79F7729C-4C85-4633-AABA-546388AB65C7_1_.jpg)
Przygotowanie ponczu nie wymaga specjalistycznych narzędzi czy zaawansowanej wiedzy. Wszystkie składniki mieszamy w dowolnej kolejności w dużej misie. Jeżeli nie mamy typowej misy do ponczu, możemy użyć głębokiej miski do sałaty i chochli do zupy. Po nalaniu składników powinniśmy dokładnie zamieszać naszą miksturę. Do dekoracji możemy wrzucić kilka dużych plastrów owoców i gałązki aromatycznych ziół.
Ważne jest abyśmy nie dodawali lodu, który z czasem rozwodni naszą dobrze zbalansowaną kompozycję. Osobiście, podczas serwowania ponczu wypełniam lodem filiżankę lub szklankę, wlewam miksturę i dekoruję małym plasterkiem owocu, gałązką mięty, tymianku czy rozmarynu oraz dodaję laskę cynamonu lub gwiazdkę anyżu.
Niewątpliwą zaletą ponczu jest to, iż możemy go przygotować zawczasu, wspólnie z przyjaciółmi, nie spędzając później czasu w kuchni, przygotowując każdemu indywidualne drinki. Poncz sprawdzi się na każdej domowej imprezie, jak również podczas firmowego integracyjnego wyjścia.
Poncz, w zależności od okazji, pory dnia czy roku, możemy odpowiednio modyfikować, tak, żeby oddawał atmosferę danej chwili. Nie bójmy się eksperymentować i pamiętajmy, iż w ponczu chodzi przede wszystkim oto, z kim będziemy się nim raczyć.
Przepis na poncz świąteczny
Składniki:
4 części mocnej herbaty
(1 saszetka na 100 ml)
3 części ciemnego rumu
2 części aromatycznego syropu cukrowego
cześć soku z limonki
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki. Serwować z lodem. Dekorować kawałkiem pomarańczy i gałązką rozmarynu.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/A7C6C49B-E593-44AA-BFE9-2096722AFD25.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/A7C6C49B-E593-44AA-BFE9-2096722AFD25.png)
Aromatyczny syrop cukrowy
Składniki:
laska cynamonu
5 goździków
3 ziarna kardamonu
1 gwiazdka anyżu
5 cienkich i obranych plasterków imbiru
skórka z jednej pomarańczy
300 g białego cukru
300 ml wody
Sposób przygotowania:
Cztery pierwsze składniki rozkruszyć i podgrzać na patelni, aż do uwolnienia aromatów. Dodać imbir, pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i wodę. Podgrzać wszystko na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru i 10 minut dłużej. Wystudzić i przefiltrować.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/14B9369A-9DCC-4E5E-9063-93109741854D.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/14B9369A-9DCC-4E5E-9063-93109741854D.png)
Miłego „ponczowania”
Patryk Le Nart
Propozycja Winnicy:
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/2B8A00DE-4090-4A36-B1A9-407A41879FAD.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/2B8A00DE-4090-4A36-B1A9-407A41879FAD.png)
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.
Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.