Metody produkowania win zmieniały się na przestrzeni wieków. A jak obecnie wygląda droga z winnicy do kieliszka? Jak powstaje wino? Jak powstaje wino białe? Z czego robi się wino różowe? Co warto wiedzieć o produkcji wina czerwonego? Na te i inne pytania odpowiada ten tekst!
Jak powstaje wino białe?
Produkcja wina białego to proces, który ma swój początek w winnicy. Kiście winogron po zerwaniu docierają do winiarni, gdzie specjalne maszyny oddzielają grona od łodyg. Następnie owoce transportowane są do prasy, która wyciska z nich sok. Skórki i pestki są usuwane, zaś do wielkich stalowych kadzi trafia tylko sok. Jak powstaje alkohol w winie? Do wina białego dodaje się do niego drożdże i zaczyna się fermentacja alkoholowa. Polega ona na tym, że drożdże, pożywiając się zawartym w soku cukrem, wytwarzają w rezultacie alkohol oraz dwutlenek węgla. Gdy proces ten się zakończy, wino zostaje ściągnięte znad osadu, składającego się z martwych drożdży. Przed zabutelkowaniem jest filtrowane, aby nie pozostały w nim żadne substancje, które mogą spowodować ewentualne wady. Białe wino może też być starzone w beczkach (najczęściej dębowych). Ma to na celu nadanie mu aromatów wanilii czy palonego masła, a także wzbogacenie jego ciała i obniżenie kwasowości.
Jak powstaje wino różowe?
Wino różowe, wbrew obiegowym opiniom, nie powstaje przez zmieszanie wina białego z czerwonym ani z różowych winogron. Wytwarzane jest z odmian czerwonych, a swój różowy kolor zawdzięcza krótkiemu kontaktowi moszczu ze skórkami. To one w ciągu kilku godzin nadają barwę sokowi. Po tym niedługim czasie skórki i pestki są usuwane. Następnie sok trafia do zbiorników fermentacyjnych, gdzie rozpoczyna się fermentacja, która nie różni się niczym od tej, której poddawane jest wino białe. W przypadku win różowych bardzo rzadko stosuje się dojrzewanie w beczkach. Najlepiej smakują świeże, dlatego na półkach najlepiej szukać jak najmłodszych roczników.
Jak powstaje wino czerwone?
Po dostarczeniu do winiarni winogrona zostają zmiażdżone. Sok razem ze skórkami trafia do zbiorników, gdzie następuje fermentacja połączona z maceracją. W procesie maceracji, trwającym zazwyczaj od 2 do 3 tygodni, skórki oddają barwnik do soku. Wartym zapamiętania jest fakt, iż mimo że winogrona mają ciemną skórkę, ich sok zazwyczaj jest jasny. Im więcej pigmentów ma skórka i im jest grubsza, tym ciemniejsze będzie wytworzone w ten sposób wino. Po upływie potrzebnego czasu wino jest ściągane znad osadu ze skórek i pestek, a następnie przelewane do nowych zbiorników. Po pewnym czasie, aby obniżyć kwasowość czerwonego wina, przeprowadza się tak zwaną fermentację jabłkowo-mlekową, która zamienia ostry kwas jabłkowy w łagodniejszy – mlekowy. Gdy wino jest już gotowe, może zostać zabutelkowane od razu lub dodatkowo starzone w beczkach. Czas dojrzewania w beczkach bywa różny, ale proces ten trwa zazwyczaj od trzech miesięcy do trzech lat.