Czerwone, wytrawne wino dojrzewające zgodnie z zasadami apelacji Rioja - minimum 12 miesięcy w beczce i kolejne miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Wino powstało w winiarni Solar Viejo, która od 1937 roku działa w Laguardii, w sercu Rioja Alavesa, jednym z trzech subregionów apelacji DO...
Wino o głębokiej rubinowej barwie, z aromatami dojrzałych owoców leśnych, takich jak jeżyny, śliwki i czereśnie. W smaku wyraziste, z nutami pieprzu, ziół i przypraw. Tanie taniny i średnia kwasowość zapewniają harmonijną strukturę.
Rubinowa barwa z purpurowymi refleksami. W nosie złożone aromaty leśnych owoców, mchu, grafitu, tytoniu i nut balsamicznych. W ustach wyraziste, zbudowane, o solidnych taninach i eleganckim charakterze.
Intensywny, purpurowo-czarny kolor z fioletowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne fiołki i czarna porzeczka, wzbogacone o nuty lukrecji i czarnego pieprzu. W ustach pełne, zrównoważone taniny, zaokrąglone ciało i finisz z delikatną nutą przypraw i tostów.
Aksamitna rubinowa barwa. W bukiecie wyczuwalne owoce leśne: wiśnia, śliwka, porzeczka, jagoda, z typową nutą ziołowo-ziemistą. W ustach intensywne, dobrze zbudowane, z eleganckimi taninami.
Wino o głębokim rubinowym kolorze`. W aromacie dominują nuty słodkiej wiśni, czarnych owoców i fiołka, przełamane subtelną wanilią i niuansami ziemi oraz lukrecji. W ustach świeże, o wyraźnej kwasowości i dobrze zbalansowanej, średniej strukturze z aksamitnymi taninami i eleganckim finiszem....
Żywa, słomkowa barwa. W aromacie wyczuwalne są dojrzałe jabłka, soczysta gruszka i cytrusy, z subtelnym odcieniem akacji i białych brzoskwiń. W ustach świeże, eleganckie, z dobrze zbalansowaną kwasowością i lekką, czystą słodyczą, zakończone delikatnym, przyjemnym finiszem.
Wino rodzimej odmiany Feteasca Neagra jest symbolem Mołdawii. Ma rubinowy kolor z fioletowymi refleksami, o absolutnie wyjątkowym korzennym aromacie suszonych śliwek, czarnych wiśni i jeżyn. Bogaty aksamitny smak, ze szlachetnymi taninami, z czasem otwiera się ukazując owocowość wina. Feteasca Neagr...
Mtsvane to endemiczna odmiana z Kachetii. Odmiana ta jest jedną z najstarszych odmian winorośli. Winogrona zbierane ręcznie z 20-letniej winnicy w mikrostrefie Manavi, położonej na wysokości 600 m n.p.m. Wino ma niską zawartość SO2. Zrównoważona kwasowość i stosunkowo łagodne taniny – dobry wybór na...
Wino z regionu Rioja, które zgodnie z normami apelacji przed sprzedażą dojrzewało w beczkach i butelkach przez minimum 5 lat. Najczęściej okres ten dzieli się na dwa lata w beczkach i trzy w butelkach (zależnie od rocznika i technik wybranych przez producenta). Trunek wyprodukowano z odmiany Tempran...
Wino z regionu Rioja, które zgodnie z normami apelacji dojrzewające w beczkach i butelkach przed sprzedażą przez minimum 3 lata. Trunek wyprodukowano z odmiany Tempranillo. Degustacja wina Rioja ReservaPodczas degustacji zwraca uwagę umiarkowanie intensywna, rubinowa barwa wina. Po chwili napow...
Wytrawne czerwone wino powstałe z odmiany Saperavi, jednej z najbardziej charakterystycznych dla gruzińskiego winiarstwa. Szczep ten daje winom głęboki kolor, intensywne aromaty i wyjątkową strukturę tanin. Wino pochodzi z uznawanej za kolebkę światowego winiarstwa Kachetii, a bardziej precyzyjnie -...
Bodegas Valdubón to hiszpański producent wina, którego historia sięga 1997 roku. Winiarnia zlokalizowana jest na obrzeżach miejscowości Milagros, tuż nad rzeką Riaza, w sercu prestiżowego regionu Ribera del Duero. Od początku swojej działalności Valdubón przykłada dużą wagę do zrównoważonego rozwoju...
Bodegas Valdubón to hiszpański producent wina, którego historia sięga 1997 roku. Winiarnia zlokalizowana jest na obrzeżach miejscowości Milagros, tuż nad rzeką Riaza, w sercu prestiżowego regionu Ribera del Duero. Od początku swojej działalności Valdubón przykłada dużą wagę do zrównoważonego rozwoju...
Mas de Subira to producent z regionu Priorat, specjalizujący się w winach oddających charakter tej wyjątkowej apelacji. Priorat to górzysty region winiarski położony w południowo-zachodniej części Katalonii, w hiszpańskiej prowincji Tarragona. Region ten słynie z trudnych do uprawy winnic usytuowany...
Orube to marka win z regionu Rioja Alavesa, należąca do winnicy Solar Viejo, której historia sięga 1937 roku. Rioja Alavesa to część apelacji Rioja, wyróżniająca się wapiennymi glebami i umiarkowanym klimatem, sprzyjającym powstawaniu eleganckich, pełnych charakteru win. Wina Orube są tworzone z sza...
Orube to marka należąca do znanego hiszpańskiego producenta Solar Viejo, którego tradycje winiarskie sięgają początków XX wieku. Wina Orube powstają w regionie Rioja Alavesa – części słynnej apelacji winiarskiej Rioja, cenionej za wyjątkowe warunki uprawy winorośli. Optymalna wysokość nad poziomem m...
Dojrzałe Barolo Riserva z parceli Ginestra – jednego z najlepszych naturalnych siedlisk w Piemoncie, przeznaczonych do uprawy odmiany Nebbiolo. W kieliszku prezentuje się w jasnej, miedziano-rubinowej barwie. Profil sensorycznyBukiet wina jest złożony i wymaga długiego napowietrzania przed poda...
Barolo, Rocche di Castelletto, Cascina Chicco to klasyczne wino z Piemontu, produkowane z odmiany Nebbiolo. W kieliszku jest przejrzyste, o średniej intensywności zabarwienia. Widoczny kolor wina jest typowy dla szczepu – rubinowy z miedzianymi refleksami. Profil sensoryczny Barolo, Rocche di C...
Capichera, Liànti to ciężkie, wytrawne wino z apelacji Isola dei Nuraghi na Sardynii. W kieliszku urzeka ciemną barwą, w której na tle czarnego opalu przebijają refleksy rubinów i ametystu. Wyczuwalny bukiet aromatów jest złożony i wskazuje na stanowczy i ciężki charakter trunku. Profil sensory...
Wino pochodzące z apelacji Maremma. Zostało wyprodukowane z odmiany Ciliegiolo, tradycyjnie uprawianej wzdłuż zachodniego wybrzeża Toskanii. W kieliszku zwraca uwagę intensywną barwą wskazującą na pełną dojrzałość. Oczekiwaną złożoność i charakter bukietu potwierdza aromat, a następnie smak wina. Tr...
Appassimento od Domini Veneti to czerwone wino produkowane w regionie Veneto, w północno-wschodnich Włoszech. Trunek powstaje z lokalnych odmian winorośli: Corvina, Corvinone i Rondinella. Proces produkcji rozpoczyna ręczny zbiór na przełomie września i października oraz suszenie owoców przez około...
Bin 28 to kultowe czerwone wino, które od dekad reprezentuje charakterystyczny styl winiarni Penfolds - jednego z najbardziej cenionych producentów w Australii. Trunek powstaje z odmiany Shiraz i dojrzewa przez 12 miesięcy w baryłkach z amerykańskiego dębu. Bin 28 to klasyczny przykład bogatego stru...
Mukuzani, Badagoni to czerwone, wytrawne wino produkowane w regionie Kachetii. Powstało w 100% z odmiany Saperavi. To jeden z najbardziej cenionych gruzińskich trunków, znany ze swojej intensywnej struktury smakowej i bogatego bukietu aromatycznego. Degustacja wina MukuzaniW kieliszku wino prez...
Cabernet Sauvignon Porta Cima to wybitne jakościowo, czerwone wino z Chile. Trunek imponuje koncentracją aromatów i znakomicie zrównoważoną strukturą. Aby nabrać elegancji strukturalnej, głębi bukietu i potencjału do dalszego starzenia, wino dojrzewało przez 20 miesięcy w dębowych baryłkach. De...
Umiarkowanie ciężkie czerwone wino pochodzące z regionu Bugeac na południu Mołdawii. Skład wina stanowi kompozycja dwóch cenionych odmian - Feteasca Neagră i Cabernet Sauvignon. Feteasca wnosi do smaku wina pełnię owocowych aromatów, a Cabernet nadaje głębi jego strukturze. Degustacja wina Fete...
Carménère Reserva Especial od Viña Santa Rita to czerwone wino pochodzące z regionu Valle Central w Chile. Winiarnia Santa Rita, założona w 1880 roku, jest jedną z najbardziej renomowanych w kraju. Wino to wytwarzane jest w 100% ze szczepu Carménère, który w ostatniej dekadzie stał się symbolem chil...
Cabernet Sauvignon Reserva Especial od Viña Santa Rita to czerwone wino pochodzące z regionu Valle Central w Chile. Winiarnia Santa Rita, założona w 1880 roku, jest jedną z najbardziej cenionych w kraju. Cabernet Sauvignon to jeden z najsłynniejszych szczepów uprawianych w Chile, który dzięki tamtej...
Wino Petali di Viola pochodzi z regionu Romagna, a konkretnie z winnic położonych na wzgórzach Imola. Powstaje z odmiany Sangiovese di Romagna - nieco różniącej się od znanego z Toskanii szczepu Sangiovese Grosso. Produkcja tego wina rozpoczyna się od starannej selekcji gron podczas ręcznych zbiorów...
Rondo - Regent, Winnica Jadwiga to czerwone wino pochodzące z winnic zlokalizowanych na terenie Wzgórz Trzebnickich. Winnica Jadwiga jest rodzinnym projektem winiarskim działającym od 2015 roku. Intensywną barwę oraz bogaty profil aromatyczny w oferowanym winie zawdzięczamy połączeniu dwóch odmian: ...
Regent - Cabernet Cortis, Winnica Jadwiga to czerwone wino pochodzące z winnic zlokalizowanych w miejscowości Mienice, w regionie Wzgórz Trzebnickich. Winnica Jadwiga to rodzinny projekt winiarski, który działa od 2015 roku. Degustowane wino stanowi kupaż dwóch odmian: Regent i Cabernet Cortis. W tr...
Wino z odmiany Nero di Troia, której uprawa na południu Włoch sięga czasów antycznych. Ta historyczna odmiana, znana również jako Uva di Troia, pochodzi z z Apulii, gdzie śródziemnomorski klimat nadaje winom głębię i wyrazistość. Passiamo to seria win dedykowana dla koneserów poszukujących prawdziwi...
Potrawy z dziczyzny, czyli mięsa zwierzyny łownej, są bardzo silnie zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Z powodu swoich wyjątkowych właściwości smakowych dania bazujące na mięsie zajęcy, dzików, saren i różnych gatunków ptaków niezwykle często trafiały na stoły w trakcie uczt, a ich spożywanie w wielu przypadkach wiązało się z wysokim statusem społecznym biesiadników. Również i dziś dziczyzna cieszy się olbrzymią popularnością wśród koneserów. W jaki sposób możemy dodatkowo podkreślić walory tego niezwykłego mięsa? Wybierając dobre wino do dziczyzny. Dowiedz się, z czym podawać dziczyznę dzięki Winnicy Lidla.
Jakie wino pasuje do dziczyzny?
To, jakie wino do potrawy z dziczyzny pasuje w danym przypadku, zależy oczywiście od rodzaju wykorzystanego mięsa. Do ptactwa łownego, przepiórki, kuropatwy lub bażanta doskonale pasować będzie zarówno wino białe, czerwone, jak i różowe. Wśród najczęściej polecanych przez ekspertów szczepów znajdują się odmiany Cinsault, Syrah, Grenache czy Pinot Noir. Jakie wino do dziczyzny powinniśmy natomiast wybrać, gdy zapragniemy podać znajomym doskonałą sarninę lub mięso dzika? W tym przypadku możemy zdecydowanie postawić na wina czerwone wytrawne. Sarnina idealnie współgra z produkowanym w Hiszpanii winem Tempranillo, do dzika z kolei możemy zaproponować ponadto wina ze szczepów Merlot, Cabernet Sauvignon czy Kadarka. Jeśli natomiast chodzi o mięso zająca, tworzy ono doskonałe kompozycje kulinarne w duecie z czerwonymi winami Cabernet Sauvignon produkowanymi w winiarniach w Chile oraz w prestiżowych regionach takich jak Bordeaux czy Toskania.
Jakie wino do marynaty dziczyzny?
Wiedząc, jakie wino podaje się do dziczyzny, nie powinniśmy mieć najmniejszego problemu z wybraniem odpowiedniego trunku do marynaty. Sprawdzonym rozwiązaniem jest zawsze wino czerwone wytrawne komponujące się znakomicie z różnymi potrawami na bazie dziczyzny, produkowane z wymienionych wyżej odmian. Pamiętajmy o regule, zgodnie z którą do przyrządzenia dania powinniśmy wykorzystać trunek, którym z przyjemnością byśmy się delektowali w jego towarzystwie.
Rezerwuj najlepsze wina do dziczyzny za pośrednictwem Winnicy Lidla.
Zyskaj rabat 20 zł na Twoją rezerwację
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.