Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino
Purple Angel, Montes
750ml
Wino
750ml
- Wytrawne
- Czerwone
- Chile
- Carmenère , Petit Verdot
- 5/5 Intensywność
- 14,50% Zawartość alkoholu
- SKU: 5552256
- Marka: Montes
- Pojemność: 750ml
- Rocznik: 2020
- Region: Valle de Colchagua
- Temperatura podawania: 16-18°C
- Napowietrzenie: konieczne
- Styl wina: aromatyczne, intensywne
Wino pasuje do
Opis ekspertaWino Purple Angel, Montes
Winnice, z których owoców powstaje Purpurowy Anioł, znajdują się w posiadłościach Finca de Apalta i El Arcángel de Marchigüe w dolinie Colchagua. Gleby są tam pochodzenia granitowego i różnią się zawartością gliny, minerałów i głębokością materii organicznej. Apalta żyje dzięki pobliskiej rzece Tinguiririca, posiada gleby głębokie na równinie i płytsze u podnóża gór i na wyższych zboczach. Winnice Carmenère, z których pochodzą grona na Purple Angel są posadzone w bardziej płaskich strefach, gdzie gleba jest głębsza, a zatrzymywanie wilgoci jest umiarkowane. Marchigüe to strefa bardziej płaska, z niskimi wzgórzami i łagodnymi zboczami, gdzie gleby miejscowo nie przekraczają 60 cm głębokości. Winnice mają zagęszczenie 5555 roślin/ha prowadzonych systemem podwójnego Guyota. Uzyskiwane plony sięgają 3,5-4,0 ton/ha. Winogrona zbierane są ręcznie na tace, w porcjach do 10 kg. Dostarczone do winiarni w Apalta zostały dodatkowo poddane selekcji i odszypułkowaniu. Dokładnie wybrane owoce delikatnie zmiażdżono i poddano trwającej prawie tydzień maceracji na zimno. Następnie dodano wyselekcjonowane drożdże, które zapewniły odpowiednią fermentację i pozwoliły zachować wszystkie pożądane właściwości winogron. Fermentacja trwa do 15 dni w temperaturach od 26 do 29 st.C. Po zakończeniu fermentacji wino kontynuowało macerację celem wyekstrahowania maksymalnej ilości składników z miąższu i skórek. Po delikatnym tłoczeniu wino przelano do nowych (80%) i używanych (20%) baryłek z dębów francuskich, gdzie pozostawało przez 16 do 18 miesięcy przed butelkowaniem.
Degustując to wyjątkowe wino nie należy się spieszyć, gdyż pełnia doznań aromatyczno-smakowych następuje dopiero po odpowiednim napowietrzeniu trunku. Bukiet jest tutaj niezwykle wyraźny i elegancki, urzeka aromatami dojrzałych czerwonych i czarnych jagód na tle słodkich nut kwiatowych i korzennych. Dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu dodało aromatów gorzkiej czekolady i kawy współgrających z typowymi, owocowymi aromatami odmiany Carmenère. Na podniebieniu trunek jest dobrze zbudowany, z wyraźnymi, ale gładkimi taninami. Doskonała integracja alkoholu z pozostałymi elementami struktury, przy mocy ponad 14,5% - nie jest on wyczuwalny w nosie i nie przeszkadza nadmiernym rozgrzewaniem w ustach.
Purple Angel najlepiej połączyć z najlepszej jakości polędwicą wołową. Wino pasuje oczywiście to szerokiego zestawu mięs, wędlin i serów, ale o ich asortymencie warto zadecydować po wcześniejszej degustacji trunku, którego właściwości smakowe mogą okazać się inspirujące w kwestiach decyzji o połączeniach kulinarnych.
Jak działa Winnica Lidla?
online w 3 min*
Opinie
Osoby, które wybrały ten produkt, oceniły go na:
-
Jedno z ulubionych. Polecam.