Jaki alkohol i jakie drinki podawać na weselu?
Wesele to nie byle jaka impreza, to świętowanie najważniejszego dnia w życiu dla co najmniej dwóch obecnych osób. Wesele musi być pełne atrakcji, tak żeby wyróżniało się spośród innych. Najważniejszą jest zawsze bar i bogata oferta koktajlowa. Jaki alkohol i w jakich ilościach zapewnić oraz jakie drinki podawać na weselu? O tym poniżej.
Jaki alkohol zamówić?
Jakość zamówionego alkoholu będzie miała kluczowe znaczenie dla jakości serwowanych drinków oraz samopoczucia Gości dnia następnego. Na jakości nie powinniśmy oszczędzać i zawsze dokładnie sprawdzić jakiej klasy zamawiamy produkty. Na barze na pewno powinny znaleźć się podstawowa mocne alkohole takie jak: wódka, gin, rum, tequila, whisky, brandy. Ponadto należy dobrać alkohole aromatyczne, czyli wermut, Aperol, Campari oraz likiery – pomarańczowy, brzoskwiniowy, kawowy czy kokosowy. Duży wybór składników pozwoli barmanowi dopracować koktajl do indywidualnych potrzeb naszych Gości.
Ile alkoholu zamówić?
Przede wszystkim musimy pamiętać, iż bar weselny ma ograniczone możliwości i na pewno zdarzy się sytuacja, iż któregoś ze składników w końcu zabraknie. Należy jednak pamiętać, że alkoholu nigdy za wiele i niewykorzystany na weselu przyda się na chrzcinach. Tradycyjne wyliczenia mówią, iż należy liczyć 0,5l wódki na osobę oraz po butelce wina i piwa na 2 osoby. Jeżeli chodzi o pozostałe alkohole do tworzenia drinków, to przyjmuje się 3 drinki na osobę przy założeniu 40 ml mocnego alkoholu i 20 ml alkoholu uzupełniającego.
Jakie drinki podawać?
Jeżeli chodzi o wybór drinków z cocktail baru to ograniczeni jesteśmy wyłącznie budżetem i inwencją twórczą barmanów. Na pewno warto jest przygotować krótką (6-8 pozycji) kartę drinków. Będzie ona bardzo pomocna Gościom podczas składania zamówienia jak również pozwoli barmanom wcześniej przygotować się na konkretne drinki.
Poza kartą drinków, które mogą być specjalnie stworzone na tą okazję, barmani muszą być gotowi na przygotowanie weselnych klasyków takich jak „Sex on the Beach”, „Tequila Sunrise” czy „Orgasm” ale również móc przygotować coraz bardziej popularne pozycje takie jak „Negroni” i „Pornstar Martini” nie zapominając oczywiście o „Mojito” czy „Aperol Spritz” Poniżej receptury drinków obowiązkowych na każdym weselu.
Sex on the Beach
SKŁADNIKI:
40 ml wódki
20 ml likieru brzoskwiniowego
60 ml soku pomarańczowego
60 ml soku żurawinowego
Tequila Sunrise
SKŁADNIKI:
60 ml srebrnej tequili
120 ml soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego
10 ml syropu grenadyna
Orgasm
SKŁADNIKI:
20 ml likier kawowy
20 ml irish cream
20 ml śmietanka
Pornstar Martini
SKŁADNIKI:
60 ml wódka waniliowa
60 ml Champagne brut
15 ml puree z marakui lub 1 i 1/2 świeżej marakuii
15 ml sok z limonki
15 ml syrop cukrowy waniliowy
15 ml Passoa (likier passion fruit)
Negroni
SKŁADNIKI:
30 ml gin
30 ml Campari
30 ml słodki wermut
Aperol Spritz
SKŁADNIKI:
90 ml Prosecco
60 ml Aperol
30 ml woda gazowana
Mojito
SKŁADNIKI:
40 ml jasnego rumu
20 ml syropu cukrowego
2 ćwiartki limonki
6 listków mięty
woda gazowana
Winnica Lidla poleca:
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.
Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.