Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jak starzeje się wino? 

Każdy na pewno słyszał przekazywaną z pokolenia na pokolenia mądrość dotyczącą wina: „im starsze, tym lepsze”. W efekcie niektórzy pieczołowicie trzymają zakupione podczas wakacji w Chorwacji różowe wino, które tak wszystkim smakowało w 2008 roku. Inni liczą na to, że kolekcja butelek z Bułgarii z wypłowiałymi etykietami pamiętającymi lata 90. poprzedniego wieku czy Chianti w plecionym koszyczku zrobi z nich krezusa. Niestety, jedynie niewielki procent kupowanych przez nas win faktycznie zyska na latach spędzonych w butelce, zaś inwestycji w wino niestety nie dokonuje się poprzez zakupy w osiedlowym sklepiku.
 

Faktem jest, że aromat i smak wina ewoluuje. Młode wino pachnie przede wszystkim świeżo. Może być bardziej owocowe, może być bardziej ziołowe, jednak młodość czuć jest i w zapachu wina i w jego smaku. Z czasem aromaty świeżych jabłek w winie mogą zamienić się w aromaty jabłek z kompotu, a nawet zapieczonych w drożdżowym cieście. Aromat i smak świeżej śliwki przeistacza się w aromat i smak śliwki suszonej. Jeśli wino spędziło jakiś czas w beczce, pojawiają się nuty dymne, przyprawowe. Wreszcie odkryjemy zupełnie nowe elementy: aromaty warzywne, a nawet nuty kiszonek. Przy kiszonkach jednak możemy być pewni, że to koniec życia naszej butelki. Tu już nic dobrego się nie wydarzy.

Zmienia się też struktura wina oraz jego smak. W winach czerwonych tanina staje się coraz bardziej ułożona, miękka, przyjazna. Wina nabierają pewnej krągłości, czasem kremowości. W starych rieslingach pojawiają się aromaty nafty, dla jednych odrzucające, dla innych stanowiące winiarski „święty Graal”. Stare biele kuszą też często nutami miodu, karmelu i orzechów, których za młodu nie uświadczymy.
 

Wszystkie wina dobrze się starzeją?
 

Niestety, nie wszystkie wina przejdą piękną ewolucję. Jeśli kochamy nowozelandzkie sauvignon blanc, to znaczy, że lubimy wina świeże, tropikalne, żywe i radosne. Zdecydowanie nie chcemy tego wina trzymać latami – rozczarowanie gwarantowane. Aby wino dobrze znosiło czas, musi być do tego odpowiednio przygotowane przez winiarza. Zdecydowanie sprzyjają długowieczności: kwasowość, tanina, alkohol, cukier i trzymanie wina w beczce (przez winiarza oczywiście, a nie przez nas!). I dlatego jako prezent na dwudziestą rocznicę ślubu tak cudownie nadaje się porto, madera, amarone, barolo, czy dobrej klasy bordeaux. Wina czerwone starzeją się lepiej niż białe, ale dobry riesling czy chardonnay z Burgundii ćwierć wieku bierze na klatę bez problemu i może wywołać doznania graniczące z ekstazą.

Nie jest też prawdą, że wina musujące do leżakowania się nie nadają. Oczywiście prosta etykieta szampana daleko nie zajedzie i należy cieszyć się nią jak najszybciej, ale rocznikowe bąbelki mogą pokazać, na co je stać po wielu latach w butelce. Nie bądźcie tylko rozczarowani brakiem… samych bąbli. Tych ostatnich faktycznie będzie coraz mniej, ale doznań zdecydowanie dużo!
 

Jak przechowywać wino?
 

Zachęcając nieustająco do picia wina za młodu, oczywiście podam wam kilka wskazówek dotyczących bezpiecznego starzenia wina. Po pierwsze: jeśli butelka zamknięta jest na korek, to musi leżeć. I to jest zasada najważniejsza. Po drugie: stała temperatura, najlepiej 12-14 stopni. Kolejna rzecz, którą lubi wino to wilgotność na poziomie ok 60%. Zaś rzecz, której wino nie lubi, to światło.

Oczywiście, trudno spełnić te wszystkie warunki w mieszkaniu, ale dlatego też lepiej cieszyć się winem z młodego rocznika, niż czuć rozczarowanie po latach. Ale spokojnie, dobrą butelkę można potrzymać w szafce, na stojaku na wino przez 2-4 lata. Byle nie blisko piekarnika!
 

IZABELA KAMIŃSKA, United States of Taste.
 

Dziennikarz winiarski, specjalista od wina, edukatorka (posiada WSET Diploma), współautorka programu "Ale wino"

 

Prowadzi swój własny show "Ale Wino" na kanale “Tuba Smaku” (Youtube), w którym razem ze współprowadzącym program, Tomaszem Czudowskim, starają się w prosty sposób przybliżyć widzom świat wina degustując, opowiadając o nim i podróżując po świecie z kamerą.

Organizuje degustacje i szkolenia dla klientów z branży, klientów biznesowych, autorskie degustacje i warsztaty otwarte dla publiczności, a także prowadzi zajęcia w ramach międzynarodowej szkoły WSET (Wine and Spirits Education Trust).

 

Przez 6 lat związana była z portalem winiarskim Winicjatywa.pl i magazynem Ferment, pisała również dla magazynu Smak oraz Kukbuk.