Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
-
-10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
-
- Wytrawne
- Białe
- Niemcy
- 3/5 Intensywność
- Riesling
-
- Wytrawne
- Białe
- Niemcy
- 3/5 Intensywność
- Sauvignon Blanc
Wina z Niemiec
Niskie temperatury i stosunkowo niewielka ilość dni słonecznych sprawiają, że produkcja wina w Niemczech ma dosyć unikalny charakter. Zdecydowana większość produkowanych w tym kraju win to wina białe. Ze względu na dosyć nieprzewidywalny klimat mogą występować znaczne różnice w smaku tego samego wina z różnych roczników. Mimo dużo bardziej surowego klimatu, niż we Francji czy Hiszpanii, niemieckie wina zasłynęły ze swojej elegancji i owocowych akcentów. Długi okres dojrzewania winogron zapewnia wysoki poziom cukru. Niemieccy winiarze do perfekcji opanowali balansowanie pomiędzy słodyczą i kwasowością, dzięki temu do dyspozycji mamy nie tylko wina wytrawne, ale też półwytrawne i słodkie.
Kupując wino niemieckie w sklepie warto wiedzieć więcej na temat jego kategorii jakościowych. Na etykietach win z Niemiec często można znaleźć takie terminy jak:
- Kabinett – lekkie, odświeżająco kwaskowate wina wytrawne.
- Spätlese – stosunkowo lekkie wina z dojrzałych winogron. Wśród niemieckich win tej klasy największym uznaniem cieszą się wytrawne Rieslingi, Pinot Blanc i Pinot G
- Auslese – wina wytwarzane z lekko przejrzałych owoców. W przeważającej większości są to wina słodkie i półsłodkie o niewielkiej zawartości alkoholu. W wersji wytrawnej niemieckie wina klasy Auslese są zwykle mocniejsze.
- Beerenauslese – wina tworzone z wyselekcjonowanych, pojedynczych owoców najwyższej jakości, porażonych dodatkowo szlachetną odmianą pleśni. Beerenauslese to przede wszystkim wykwintne, słodkie wina deserowe.
- Eiswein – tak zwane wino lodowe. Dosyć rzadki i drogi gatunek niemieckiego wina słodkiego produkowanego z zamrożonych na krzewie owoców.
- Trockenbeeranauslese – wina tej klasy powstają z pojedynczych owoców, pozostawionych na krzewach, aż do prawie całkowitego wyschnięcia. Bardzo gęste, aromatyczne i słodkie wina Trockenbeeranauslese należą do najtrudniej dostępnych i co za tym idzie najdroższych niemieckich win.
Serwis Winnica Lidla przedstawia białe i czerwone wina z Niemiec, z różnych szczepów winorośli. Wśród tych niemieckich win znajdziecie wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. Ceny win z tego kraju zaczynają się w sklepach Lidl już od 15 zł.