Wino niemieckie

Może się to wydać niewiarygodne, ale tradycja produkcji wina na terenie dzisiejszych Niemiec sięga aż dwóch tysięcy lat. Nasz zachodni sąsiad to niekwestionowana stolica Rieslinga. Ten biały szczep jest bardzo uniwersalny i potrafi dać zarówno wybitne wina przeznaczone do długiego przechowywania, jak i lekkie i orzeźwiające wina codzienne. Poza Rieslingiem warto sięgnąć po wina z takich odmian jak Grauburgunder i Weissburgunder z białych czy Spaetburgunder i Dornfelder z czerwonych. Najważniejsze regiony winiarskie Niemiec to: Mozela, Pfalz, Rheinhessen i Rheingau.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji