W wakacje najczęściej dominują lekkie, owocowe drinki oraz białe i różowe orzeźwiające wina. Kiedy jednak zaczyna się jesień i temperatura za oknem wyraźnie spada, zdecydowanie chętniej pije się wino wytrawne. Dlaczego? Wino czerwone miło rozgrzewa, zwłaszcza jeśli je podgrzejesz i dodasz do niegoulubione przyprawy. Jesień to również czas, w którym zmianom ulegają spożywane posiłki: lekkie sałatki ze świeżych warzyw i owoców morza lub ryb ustępują miejsca potrawom, które zapewniają sytość na dłuższy czas. Dlatego w sezonie jesiennym częściej sięgamy po dania mięsne czy gęste, rozgrzewające zupy kremowe. Dowiedz się, jakie wino czerwone wytrawne wybrać oraz dlaczego w jesienne wieczory będzie ono strzałem w dziesiątkę!
Giuseppe Luigi Temporale Vino – do jakich potraw podawać?
Wina czerwone doskonale komponują się z daniami mięsnymi, a te, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, zaczynają dominować w codziennym jadłospisie. Wołowina, jagnięcina czy dziczyzna zdecydowanie lepiej smakują, gdy są serwowane wraz z wytrawnym bądź półwytrawnym trunkiem. Warto wypić kieliszek wina do posiłku, jak również dodać odrobinę alkoholu do potrawy. Pozwoli to wydobyć wyjątkowe aromaty i korzystnie wpłynie na smak – efekt ten pozwoli uzyskać na przykład wino włoskie, takie jak Giuseppe e Luigi Temporale Altro Vino Rosso IGP Trevenezie.
Włosi wiedzą jak wydobyć z potraw to, co najlepsze, dlatego z powodzeniem serwują czerwone wino również z serami, wędlinami, makaronami, grzybami, orzechami czy ostrzejszymi potrawami. Wino Temporale Giuseppe e Luigi doskonale sprawdza się także w połączeniu z kaczką, gęsią, wieprzowiną, stekiem, różnego rodzaju pieczeniami czy ciężkimi kremowymi sosami.
Altro Vino Rosso – dlaczego warto spożywać czerwone wino jesienią?
Czerwone wino pite z umiarem to szereg prozdrowotnych właściwości dla organizmu. Trunek zawiera flawonoidy, czyli antyoksydanty, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Czerwone wino korzystnie wpływa na krążenie, układ sercowo-naczyniowy, a także pamięć i koncentrację. Chroni również przed wieloma chorobami, między innymi miażdżycą, ponieważ przeciwdziała odkładaniu się złego cholesterolu.
Czerwone wino warto stosować również w okresie wzmożonych zachorowań, bowiem korzystnie wpływa na odporność. Poza tym usprawnia i ułatwia trawienie, dlatego też często łączone jest z ciężkostrawnymi, zwłaszcza smażonymi, potrawami.
W sezonie jesienno-zimowym prawdopodobnie znacznie więcej czasu spędzasz poza domem. W efekcie masz mniej ruchu, rzadziej uprawiasz również aktywność fizyczną. Tymczasem systematyczne spożywanie czerwonego wina pozwala przyspieszyć metabolizm, co korzystnie wpłynie na twoją sylwetkę.
Giuseppe Luigi – jak podawać wino?
Istotne jest nie tylko to z czym łączyć, ale również jak podawać wino czerwone wytrawne. Przede wszystkim trunek powinien być serwowany w przeźroczystych kieliszkach o szerokiej czaszy; ważne, aby pękaty kielich nieco zwężał się ku górze. Przeźroczyste szkło pozwala na odbieranie bodźców wizualnych, co przekłada się także na smak wina, a pękata czasza umożliwia wygodne delektowanie się bogatym aromatem trunku. Nie mniej ważna jest również temperatura, która wpływa na odbiór wina, a także pozwala wyczuć smak rozmaitych bukietów i akcentów.
Czerwone lekkie wina powinny być serwowane w temperaturze między 14 a 16 stopni, a pełne, ciężkie trunki w zakresie od 16 do 18 stopni. GIUSEPPE E LUIGI Temporale Altro Vino Rosso IGP Trevenezie należy do win średnio ciężkich i według producenta najlepiej smakuje podane w temperaturze między 14 a 17 stopni.
Dla zachowania optymalnej temperatury trunku, warto pamiętać by w trakcie konsumpcji kieliszek trzymać za nóżkę, co zapobiegnie szybkiemu podgrzewaniu wina.