Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

W wakacje najczęściej dominują lekkie, owocowe drinki oraz białe i różowe orzeźwiające wina. Kiedy jednak zaczyna się jesień i temperatura za oknem wyraźnie spada, zdecydowanie chętniej pije się wino wytrawne. Dlaczego? Wino czerwone miło rozgrzewa, zwłaszcza jeśli je podgrzejesz i dodasz do niegoulubione przyprawy. Jesień to również czas, w którym zmianom ulegają spożywane posiłki: lekkie sałatki ze świeżych warzyw i owoców morza lub ryb ustępują miejsca potrawom, które zapewniają sytość na dłuższy czas. Dlatego w sezonie jesiennym częściej sięgamy po dania mięsne czy gęste, rozgrzewające zupy kremowe. Dowiedz się, jakie wino czerwone wytrawne wybrać oraz dlaczego w jesienne wieczory będzie ono strzałem w dziesiątkę!

Giuseppe Luigi Temporale Vino – do jakich potraw podawać?

Wina czerwone doskonale komponują się z daniami mięsnymi, a te, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, zaczynają dominować w codziennym jadłospisie. Wołowina, jagnięcina czy dziczyzna zdecydowanie lepiej smakują, gdy są serwowane wraz z wytrawnym bądź półwytrawnym trunkiem. Warto wypić kieliszek wina do posiłku, jak również dodać odrobinę alkoholu do potrawy. Pozwoli to wydobyć wyjątkowe aromaty i korzystnie wpłynie na smak – efekt ten pozwoli uzyskać na przykład wino włoskie, takie jak Giuseppe e Luigi Temporale Altro Vino Rosso IGP Trevenezie.

Włosi wiedzą jak wydobyć z potraw to, co najlepsze, dlatego z powodzeniem serwują czerwone wino również z serami, wędlinami, makaronami, grzybami, orzechami czy ostrzejszymi potrawami. Wino Temporale Giuseppe e Luigi doskonale sprawdza się także w połączeniu z kaczką, gęsią, wieprzowiną, stekiem, różnego rodzaju pieczeniami czy ciężkimi kremowymi sosami.

Altro Vino Rosso – dlaczego warto spożywać czerwone wino jesienią?

Czerwone wino pite z umiarem to szereg prozdrowotnych właściwości dla organizmu. Trunek zawiera flawonoidy, czyli antyoksydanty, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Czerwone wino korzystnie wpływa na krążenie, układ sercowo-naczyniowy, a także pamięć i koncentrację. Chroni również przed wieloma chorobami, między innymi miażdżycą, ponieważ przeciwdziała odkładaniu się złego cholesterolu.

Czerwone wino warto stosować również w okresie wzmożonych zachorowań, bowiem korzystnie wpływa na odporność. Poza tym usprawnia i ułatwia trawienie, dlatego też często łączone jest z ciężkostrawnymi, zwłaszcza smażonymi, potrawami.

W sezonie jesienno-zimowym prawdopodobnie znacznie więcej czasu spędzasz poza domem. W efekcie masz mniej ruchu, rzadziej uprawiasz również aktywność fizyczną. Tymczasem systematyczne spożywanie czerwonego wina pozwala przyspieszyć metabolizm, co korzystnie wpłynie na twoją sylwetkę.

Giuseppe Luigi – jak podawać wino?

Istotne jest nie tylko to z czym łączyć, ale również jak podawać wino czerwone wytrawne. Przede wszystkim trunek powinien być serwowany w przeźroczystych kieliszkach o szerokiej czaszy; ważne, aby pękaty kielich nieco zwężał się ku górze. Przeźroczyste szkło pozwala na odbieranie bodźców wizualnych, co przekłada się także na smak wina, a pękata czasza umożliwia wygodne delektowanie się bogatym aromatem trunku. Nie mniej ważna jest również temperatura, która wpływa na odbiór wina, a także pozwala wyczuć smak rozmaitych bukietów i akcentów.

Czerwone lekkie wina powinny być serwowane w temperaturze między 14 a 16 stopni, a pełne, ciężkie trunki w zakresie od 16 do 18 stopni. GIUSEPPE E LUIGI Temporale Altro Vino Rosso IGP Trevenezie należy do win średnio ciężkich i według producenta najlepiej smakuje podane w temperaturze między 14 a 17 stopni.

Dla zachowania optymalnej temperatury trunku, warto pamiętać by w trakcie konsumpcji kieliszek trzymać za nóżkę, co zapobiegnie szybkiemu podgrzewaniu wina.