Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drinki z grappą – 7 najciekawszych przepisów

Grappa to nietuzinkowy alkohol pochodzący z północnych Włoch. Nietuzinkowy, ponieważ jest pozyskiwany z pozostałości po produkcji wina. Zapraszamy do zapoznania się właściwościami tego wyjątkowego włoskiego destylatu i skosztowania najlepszych drinków z grappą w roli głównej!

Grappa dość długo uchodziła za alkohol klasy robotniczej. To nie dziwi, bo przecież była pozyskiwana głównie z odpadów poprodukcyjnych wina. Otrzymywane wytłoczyny, pestki oraz gałązki zbierano, a następnie poddawano destylacji. W ten sposób uzyskiwano destylat zbliżony smakiem do winiaku, który szybko został doceniony przez koneserów. Sama grappa jest przezroczystym alkoholem o intensywnym smaku i aromacie. Jej smak może się jednak różnić w zależności od rodzaju wykorzystanych winogron, połączenia szczepów, długości leżakowania czy też dodatkowo zastosowanych owoców (np. moreli, gruszek czy wiśni). Dlatego też drinki z grappą za każdym razem mogą smakować nieco inaczej!

Przepis na drink z grappą zwany Koniczynka

Lekki i orzeźwiający drink, który niewątpliwie zaskoczy twoich imprezowych znajomych. Mocny alkohol grappa jest tu zrównoważony słodyczą truskawek. Z drugiej strony dzięki cytrynie nie jest przesadnie słodki. Niezwykły efekt uzyskasz dodając białko jajka, które sprawi, że drink z grappą będzie aksamitny i delikatnie spieniony.

SKŁADNIKI:

  • 35 ml grappy
  • 20 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu z truskawek
  • białko jajka
  • ćwiartka cytryny

WYKONANIE:

Do shakera wrzuć odmierzoną ilość składników, a następnie mocno wstrząsaj przez kilka sekund. Dzięki temu wszystko dobrze się wymiesza, białko się spieni, a płyn nabierze pożądanego chłodu. Całość przelej do kieliszka koktajlowego i podaj z ćwiartką cytryny.

Przepis na Blue Grappa

Drinki z Blue Curacao zawsze dodają pikanterii i efektowności. Ten koktajl to coś dla osób, które nie lubią zbyt przesłodzonych alkoholi. Doda pożądanego orzeźwienia niejednej nocy.

SKŁADNIKI:

  • 30 ml grappy
  • 10 ml soku z cytryny
  • 20 ml Blue Curacao
  • lód

WYKONANIE:

Do shakera wrzuć lód, grappę, sok z cytryny i Blue Curacao. Mocno potrząsaj przez kilka sekund do wymieszania się składników, a następnie przelej do kieliszka koktajlowego. Podaj z ćwiartką cytryny.

Przepis na drink z grappą i cytrusami

To kolejna propozycja, która powinna spotkać się z Twoim uznaniem. Drink stanowi idealne wyważenie słodyczy z cierpkim i pobudzającym smakiem cytrusów.

SKŁADNIKI:

  • 40 ml grappy
  • 40 ml soku grapefruitowego
  • 40 ml soku pomarańczowego
  • 10 ml syropu cukrowego
  • lód

WYKONANIE:

Do shakera wrzuć lód oraz dodaj podaną ilość składników. Mocno wstrząsaj przez kilka sekund, a następnie przelej do kieliszka koktajlowego. Podawaj z kawałkiem grapefruita lub pomarańczy.

Przepis na drink z grappą – Grapparita

Grapparita oferuje niezwykłe połączenie smaków. Słodki banan w zestawieniu z cytryną oraz mocnym alkoholem to idealnie wyważona słodycz. Idealnie sprawdza się w roli wakacyjnego drinka.

SKŁADNIKI:

  • 30 ml grappy
  • 15 ml Limoncello lub innego likieru cytrynowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 15 ml Pisang Ambon lub innego likieru bananowego
  • lód

WYKONANIE:

Do shakera wrzuć lód oraz odmierzoną ilość składników. Porządnie wstrząśnij, a następnie napełnij kieliszek koktajlowy. Przyozdób kawałkiem cytryny.

Przepis na drink grappa truskawkowy

Drinki z grappą i z truskawkami to coś dla wielbicieli nieco słodszych koktajli. Poza alkoholem główną rolę odgrywają tu truskawki, które nadają całości unikalnego smaku. Wzbogacając drink o białko jaja nadasz mu aksamitną teksturę.

SKŁADNIKI:

  • 40 ml grappy
  • 20 ml syropu truskawkowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • białko jajka
  • lód
  • truskawka dla dekoracji

WYKONANIE:

Do shakera wrzuć lód, a następnie odmierzoną ilość składników. Mocno potrząsaj przez kilka sekund, tak, by dobrze zmieszać składniki i spienić białko. Przelej alkohol do koktajlowego kieliszka i ozdób truskawką.

Przepis na drink grappa kawowy

Jeśli szukasz deseru z alkoholem, ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu. To coś specjalnego dla fanów słodyczy i przyjemnego pobudzenia. Gwarantuje to niska temperatura napoju oraz idealne wyważenie składników.

SKŁADNIKI:

  • 40 ml grappy
  • 25 ml espresso
  • 15 ml likieru kawowego
  • 15 ml likieru kakaowego
  • gałka lodów waniliowych
  • lód

WYKONANIE:

Zaparz w ekspresie espresso i poczekaj aż wystygnie. Do shakera wrzuć lód oraz dodaj odmierzoną ilość składników. Wstrząsaj przez kilka sekund, a następnie przelej płyn do kieliszka koktajlowego i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!

Przepis na drink z grappą – Grappacino

Grappacino to wyjątkowa kombinacja smaków wprost z serca słonecznej Italii. Jak sama nazwa wskazuje, stanowi połączenie cappuccino i grappy. Taki drink jest idealny zwłaszcza na upalne wieczory.

SKŁADNIKI:

  • 55 ml grappy
  • 15 ml syropu cukrowego lub łyżeczka cukru
  • 25 ml espresso
  • 15 ml amaretto
  • lód

WYKONANIE:

Zaparz w ekspresie espresso i poczekaj aż ostygnie. Do shakera wrzuć lód oraz pozostałe składniki. Mocno wstrząśnij, a następnie przelej do małego kieliszka.