Warto zaznaczyć, że grappa może mieć różne odmiany, które wymagają innych sposobów podania. W przypadku grappy młodej, krótko leżakującej, należy schłodzić ją przed konsumpcją. Odznacza się intensywnym aromatem, dlatego najlepiej będzie smakować w niższej temperaturze. Z kolei grappę dojrzałą, której leżakowanie może wynosić nawet kilka lat, dobrze podać do degustacji w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza).
Jednak nie każdy przepada za mocnym alkoholem w czystej postaci. Z czym pije się grappę, aby uzyskać ciekawe połączenie smakowe i stłumić jej wyrazisty aromat?
Przepis na kawową grappę
Włosi wiedzą doskonale, jak pić grappę, aby wydobyć jej naturalne właściwości i cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem. Często jest ona używana jako napój na trawienie. Wspomaga ten proces w organizmie człowieka, jednocześnie jest delikatniejsza i przyjemniejsza w smaku niż tradycyjne krople żołądkowe. Digestif, czyli napój ułatwiający trawienie, którym można określić grappę, jest często podawany po kolacji. Włosi oprócz konsumpcji z kieliszków grappę dolewają np. do kawy, tworząc wyjątkowo aromatyczne zestawienie. Grappa bywa również spożywana z filiżanek po wcześniej wypitym espresso.Niewielkailość alkoholu wystarczy, aby zmieszać się z pozostałością po kawie, którynastępnie jest wypijany jednym łykiem.
Kawowy “Grappa Drink” to propozycja na ciekawy deser z alkoholem, w którym łączy się słodycz oraz pobudzająca dawka kofeiny. Jest prosty do wykonania i najlepiej smakuje w niskich temperaturach.
SKŁADNIKI:
- 40 ml grappy
- 25 ml espresso
- 15 ml likieru kawowego
- gałka lodów waniliowych
- kostki lodu
WYKONANIE:
Na początku należy zaparzyć espresso i pozostawić do wystygnięcia. Następnie do shakera włożyć kilka kostek lodu, dodać grappę, likier kawowy, gałkę lodów waniliowych i przestudzoną kawę. Całość zmieszać ze sobą poprzez energiczne potrząsanie shakerem. Gotowy napój należy przelać do kieliszka koktajlowego.
Przepis na Blue Grappa
Niebieskie drinki robią zawsze wrażenie, a jeśli są to dodatkowo drinki z grappą, to z pewnością zwrócą uwagę zaproszonych osób. Połączenie mocnego alkoholu oraz likieru Blue Curacao to świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni, jak i ciekawy pomysł na urozmaicenie wieczoru.
Wykonanie drinka nie zajmuje wiele czasu i poradzi sobie z nim każdy, nawet bez znajomości sztuki barmańskiej. Blue Curacao nadaje całości lekki, nieprzesłodzony aromat.
SKŁADNIKI:
- 30 ml grappy
- 20 ml Blue Curacao
- 10 ml soku z cytryny
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do shakera należy włożyć kilka kostek lodu, wlać grappę, sok z cytryny oraz likier Blue Curacao. Następnie całość zmieszać ze sobą, mocno potrząsając naczyniem. Gdy napój będzie gotowy, wystarczy przelać go do kieliszków koktajlowych i cieszyć wyjątkowym smakiem.
Grapparita
To kolejny przykład, jak podawać grappę, aby wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Grapparita to połączenie słodkiego banana z cytryną z dodatkiem mocnego alkoholu. Całość daje ciekawe, orzeźwiające zestawienie. Przypadnie do gustu każdemu, kto nie przepada za mocno wyczuwalnym smakiem alkoholu, a jednocześnie lubi słodko-kwaśne połączenia. Świetnie sprawdzi się jako drink wykonywany podczas wakacyjnych przyjęć, jak i jako urozmaicenie spokojnego wieczoru, w zaciszu domowym.
Przepis na ten drink z grappą wykonać można w kilka minut, a do jego przygotowania (poza potrzebnymi składnikami) wystarczy tylko posiadanie shakera.
SKŁADNIKI:
- 30 ml grappy
- 20 ml soku z cytryny
- 15 ml likieru cytrynowego
- 15 ml likieru bananowego
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do shakera włożyć kilka kostek lodu oraz pozostałe składniki – grappę, sok z cytryny, likier cytrynowy i bananowy. Następnie całość mocno wstrząsnąć, do połączenia. Gotowy napój należy przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Jako dekorację można użyć kawałka cytryny.