Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Warto zaznaczyć, że grappa może mieć różne odmiany, które wymagają innych sposobów podania. W przypadku grappy młodej, krótko leżakującej, należy schłodzić ją przed konsumpcją. Odznacza się intensywnym aromatem, dlatego najlepiej będzie smakować w niższej temperaturze. Z kolei grappę dojrzałą, której leżakowanie może wynosić nawet kilka lat, dobrze podać do degustacji w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza).

Jednak nie każdy przepada za mocnym alkoholem w czystej postaci. Z czym pije się grappę, aby uzyskać ciekawe połączenie smakowe i stłumić jej wyrazisty aromat?

Przepis na kawową grappę

Włosi wiedzą doskonale, jak pić grappę, aby wydobyć jej naturalne właściwości i cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem. Często jest ona używana jako napój na trawienie. Wspomaga ten proces w organizmie człowieka, jednocześnie jest delikatniejsza i przyjemniejsza w smaku niż tradycyjne krople żołądkowe. Digestif, czyli napój ułatwiający trawienie, którym można określić grappę, jest często podawany po kolacji. Włosi oprócz konsumpcji z kieliszków grappę dolewają np. do kawy, tworząc wyjątkowo aromatyczne zestawienie. Grappa bywa również spożywana z filiżanek po wcześniej wypitym espresso.Niewielkailość alkoholu wystarczy, aby zmieszać się z pozostałością po kawie, którynastępnie jest wypijany jednym łykiem.

Kawowy “Grappa Drink” to propozycja na ciekawy deser z alkoholem, w którym łączy się słodycz oraz pobudzająca dawka kofeiny. Jest prosty do wykonania i najlepiej smakuje w niskich temperaturach.

SKŁADNIKI:

  • 40 ml grappy
  • 25 ml espresso
  • 15 ml likieru kawowego
  • gałka lodów waniliowych
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Na początku należy zaparzyć espresso i pozostawić do wystygnięcia. Następnie do shakera włożyć kilka kostek lodu, dodać grappę, likier kawowy, gałkę lodów waniliowych i przestudzoną kawę. Całość zmieszać ze sobą poprzez energiczne potrząsanie shakerem. Gotowy napój należy przelać do kieliszka koktajlowego.

Przepis na Blue Grappa

Niebieskie drinki robią zawsze wrażenie, a jeśli są to dodatkowo drinki z grappą, to z pewnością zwrócą uwagę zaproszonych osób. Połączenie mocnego alkoholu oraz likieru Blue Curacao to świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni, jak i ciekawy pomysł na urozmaicenie wieczoru.

Wykonanie drinka nie zajmuje wiele czasu i poradzi sobie z nim każdy, nawet bez znajomości sztuki barmańskiej. Blue Curacao nadaje całości lekki, nieprzesłodzony aromat.

SKŁADNIKI:

  • 30 ml grappy
  • 20 ml Blue Curacao
  • 10 ml soku z cytryny
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do shakera należy włożyć kilka kostek lodu, wlać grappę, sok z cytryny oraz likier Blue Curacao. Następnie całość zmieszać ze sobą, mocno potrząsając naczyniem. Gdy napój będzie gotowy, wystarczy przelać go do kieliszków koktajlowych i cieszyć wyjątkowym smakiem.

Grapparita

To kolejny przykład, jak podawać grappę, aby wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Grapparita to połączenie słodkiego banana z cytryną z dodatkiem mocnego alkoholu. Całość daje ciekawe, orzeźwiające zestawienie. Przypadnie do gustu każdemu, kto nie przepada za mocno wyczuwalnym smakiem alkoholu, a jednocześnie lubi słodko-kwaśne połączenia. Świetnie sprawdzi się jako drink wykonywany podczas wakacyjnych przyjęć, jak i jako urozmaicenie spokojnego wieczoru, w zaciszu domowym.

Przepis na ten drink z grappą wykonać można w kilka minut, a do jego przygotowania (poza potrzebnymi składnikami) wystarczy tylko posiadanie shakera.

SKŁADNIKI:

  • 30 ml grappy
  • 20 ml soku z cytryny
  • 15 ml likieru cytrynowego
  • 15 ml likieru bananowego
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do shakera włożyć kilka kostek lodu oraz pozostałe składniki – grappę, sok z cytryny, likier cytrynowy i bananowy. Następnie całość mocno wstrząsnąć, do połączenia. Gotowy napój należy przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Jako dekorację można użyć kawałka cytryny.