Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino z regionu Piemont

Wino z regionu Piemont

Graniczący ze Szwajcarią i Włochami Piemont jest domem największego wina Włoch, słynnego i kosztownego Barolo. Nie trzeba jednak wydawać fortuny, by skosztować dobrych piemonckich win. Zawsze warto sięgnąć po niesamowicie wszechstronną Barberę czy Dolcetto. Z białych bez wątpienia na wyróżnienie zasługują Roero Arneis oraz Gavi, które świetnie radzą sobie w połączeniach z rybami i białymi mięsami. Zaś miłośnicy słodkich win swoją przystań odnajdą w leciutkim, musującym Moscato d’Asti, które idealnie smakuje z pączkami z różą.

Zobacz jako Siatka Lista

7 produktów

  1. Moscato d’Asti, Borgo Lame
    Latem i nie tylko, do deserów ale również jako aperitif. A jeśli we dwoje - to koniecznie z truskawkami Słodkie, lekko musujące wino Moscato d’Asti stanowić może deser sam w sobie lub towarzyszyć potrawom przy wielu okolicznościach. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Wino pachnie intensywnie, w buk...

    Wino

    Moscato d’Asti, Borgo Lame 750ml

    54,99 zł
  2. Nebbiolo “Belgardo”, Terre Alfieri, Cascina Vèngore
    Wino Nebbiolo “Belgardo” jest znakomitym jakościowo przedstawicielem apelacji Terre Alfieri. Ten leżący w sercu Piemontu region winiarski podniesiono do rangi DOCG w roku 2020. Wina Nebbiolo z Terre Alfieri są znane z eleganckich aromatów kwiatowych i owocowych, a także z nut przyprawowych i ziemist...
  3. Roero Arneis
    Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” oznacza piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych. Piaszczyste, bogate w wapień tereny pozwalaj...

    Wino

    Roero Arneis 750ml

    44,99 zł
na stronę

Leżący u stóp Alp, przy granicy z Francją i Szwajcarią Piemont, jest ojczyzną wielu naprawdę wyśmienitych, włoskich win. Większość piemonckich upraw winorośli znajduje się na południowy wschód od stolicy regionu – Turynu. Pozostałe rozrzucone są po całym regionie. Łącznie w Piemoncie oznaczonych zostało 55 apelacji o statusie DOC i DOCG. Pod względem geograficznym Piemont cechuje górzyste ukształtowaniu terenu, długie, chłodne zimy oraz czasami deszczowe lato i słoneczna, łagodna jesień.

 

Wina z Piemontu

Wina Piemontu powstają z szeregu uprawianych lokalnie czerwonych i białych odmian winorośli. Najbardziej rozpowszechnione w Piemoncie, czerwone szczepy to Nebbiolo, Barbera, Dolcetto,   Freisa, Brachetto i Vespolina. Z kolei wśród odmian białych, w regionie tym królują Cortese, Arneis, Erbaluce, Malvasia, Moscato Bianco i Chardonnay.

 

To właśnie w Piemoncie powstaje chyba najbardziej znane włoskie wino – Barolo. To wytrawne, czerwone wino powstaje z odmiany Nebbiolo. Pochodzi z dwóch apelacji w prowincji Cuneo – Barolo DOCG i Barolo Riserva DOCG. Barolo jest jednym z najdroższych włoskich win, a jego walory smakowe idą najczęściej w parze z ceną.  Barolo DOCG powstaje wyłącznie na bazie winogron Nebbiolo. Jest to wino bogate w taniny, o stosunkowo wysokiej kwasowości. Wyczuwalne są w nim aromaty wiśni, róży, fiołków, trufli i popiołu. 

 

Barolo to jednak nie jedyne wino z Piemontu o światowej sławie. Miłośnicy wina czerwonego mogą sięgnąć również po Barbaresco. Istnieje nawet powiedzenie mówiące o tym, że Barolo jest królem wina, a Barbaresco królową. Wino to również powstaje z odmiany Nebbiolo, w niektórych przypadkach jest nieco delikatniejsze od Barolo i dojrzewa szybciej. Barbaresco stanowi świetne uzupełnienie takich dań jak pieczona wołowina, królik, gęsina czy potrawy z grzybami. Warto zaznaczyć, że zarówno Barolo, jak i Barbaresco są trunkami nadającymi się do długiego dojrzewania.

 

Producenci win z Piemontu nie zaniedbują również zwolenników białego wina. Jednym z najbardziej znanych, białych win z Piemontu jest Gavi. Wino to powstaje z odmiany Cortese i cechuje się rześkim, mineralnym smakiem. Na stole, Gavi sprawdzi się w towarzystwie ryb i owoców morza.

 

Kolejną godną uwagi propozycją na liście win z Piemontu jest niezwykle lekkie i delikatne, musujące wino Moscato d’Asti. Do jego produkcji używa się białej odmiany winorośli Moscato Bianco. Bardzo charakterystyczna dla Moscato d’Asti jest niska zawartość alkoholu, zwykle w okolicach zaledwie 5,5 do 7%.

 

Butelka wybornego Barolo to nie mały wydatek, jednak możemy spróbować świetnych win z Piemontu, nie wydając fortuny. W dużo bardziej przyjaznym przedziale cenowym znajdują się białe wina Gavi, czerwone Dolcetto czy Barbera.

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: