Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Calvados
Calvados to brandy o minimalnej mocy 40%, pochodzące z Normandii i otrzymywane na drodze destylacji przefermentowanego soku jabłkowego (czasami gruszkowego). Nazwa Calvados jest prawnie chroniona i zastrzeżona dla określonego obszaru geograficznego (AOC), a tradycje jego wytwarzania sięgają XVI wieku. Calvados produkować można z ponad 200 odmian normandzkich jabłek, słodkich, kwaśnych, a nawet gorzkich. W kompozycjach surowcowych prześcigają się lokalni mistrzowie, gwarantując różnorodność smakową poszczególnych marek.
Wiek Calvadosu liczony jest latami dojrzewania w beczkach i oznaczany na etykietach przy użyciu następujących symboli: VS alkohol dojrzewał minimum 2 lata, VSOP – 4 lata, XO lub Napoleon – ponad 6 lat w beczkach. W zależności od strefy pochodzenia jabłek oraz technik destylacji Calvadosy dzieli się na trzy podgatunki – oznaczane na etykietach. Najpopularniejszy to po prostu Calvados, rzadziej spotykany: Calvados Pays d’Auge (do produkcji używany jest podwójnie destylowany cydr z regionu Pays d’Auge). Najrzadziej spotykanym typem Calvadosu jest Domfrontais – w jego składzie znajduje się minimum 30% destylatów gruszkowych z południowo-zachodniej części departamentu Orne.
Jak pić Calvados? Najlepiej w temperaturze pokojowej z kieliszków do brandy. Sprawdzi się on także jako składnik wielu drinków.