Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino półsłodkie z Włoch
O wiele przystępniejsze od win wytrawnych, a nawet półwytrawnych, a jednocześnie bardziej rześkie od słodkich – takie właśnie są wina włoskie półsłodkie. Stanowią wybór idealny dla wszystkich tych, którzy poszukują trunków bogatych w aromaty i smaki, a zarazem przyjaznych nawet dla początkujących amatorów winnych specjałów. Możemy więc traktować je jako udany kompromis między napitkami szlachetnie cierpkimi, a tymi w deserowym wydaniu. Nic dziwnego zatem, że te uniwersalne trunki znikają ze sklepowych półek w błyskawicznym tempie! Zachęcamy do zapoznania się z włoskimi winami półsłodkimi polecanymi gorąco przez Winnicę Lidla.
Wino włoskie półsłodkie – klasyfikacja win
Zacznijmy od oficjalnej klasyfikacji. Wina włoskie półsłodkie to, zgodnie z prawem europejskim, te, które zawierają w sobie nawet do 45 gramów cukru w przeliczeniu na litr trunku. Trunki w półsłodkim wydaniu bywają nazywane, ze względu na miejsce pochodzenia i docelowy rynek, w różny sposób. Znajdziemy zatem na ich etykietach określenia takie jak np. semi sweet, demi sweet, demi doux czy lieblich. Wina włoskie półsłodkie określane są natomiast jako wina demi dolce lub semi dolce i to właśnie na tego typu oznaczenia powinniśmy zwracać szczególną uwagę, poszukując smakowitych trunków z Italii!
Jednocześnie pragniemy zaznaczyć, że nieco inaczej wygląda kwestia oznaczania stopnia słodkości win musujących. Wino półsłodkie z bąbelkami może zatem być opisywane jako dry, medium dry lub demi sec. Wynika to ze stosowania kategorii win musujących bardzo słodkich – opisywanych np. jako dolce. Między nimi a winami półwytrawnymi mieszczą się aż dwie inne kategorie – wina średnio słodkie i słodkie. Jak możemy się przekonać – reprezentanci obu tych grup nazywani bywają po prostu, zwłaszcza na kontr-etykietach, trunkami półsłodkimi. I to powinniśmy mieć zatem na uwadze, wybierając wino włoskie półsłodkie o pożądanym przez nas profilu. Pamiętajmy, że wina półsłodkie to imponujące bogactwo i różnorodność smaków – znajdziemy bowiem wśród nich zarówno napitki zbliżone pod względem słodkości do uniwersalnych półwytrawnych, jak i te, którym zdecydowanie bliżej do kojarzących nam się z beztroskim czasem win słodkich.
Wino włoskie półsłodkie – rodzaje win włoskich
Włochy to kraj, którego tradycje winiarskie sięgają czasów starożytnych, a przy tym największy aktualnie – lub jeden z największych, w zależności od źródła danych – światowy producent wina. Półwysep Apeniński, dzielący się na mnóstwo wartych bliższego poznania regionów winiarskich (m.in. Veneto, Friuli-Wenecja Euganejska, Toskania, Kampania, Abruzja, Sycylia, Apulia czy Piemont), oferuje każdemu koneserowi barwny wachlarz stylów, smaków i zapachów. Wśród propozycji włoskich mistrzów znajdziemy zarówno szlachetnie cierpkie wino wytrawne i półwytrawne, jak i wino włoskie półsłodkie czy słodkie. Niektóre z wykorzystywanych przez włoskich mistrzów odmian winorośli to: Sangiovese, Glera, Barbera, Primitivo, Garganega, Pinot Gris, Fiano, Refosco oraz uniwersalne odmiany międzynarodowe jak Muscat, Merlot, Cabernet Sauvignon czy Syrah. O tym, czy w danym przypadku możemy mieć do czynienia z winem włoskim półsłodkim, w o wiele większym stopniu niż dobór owoców (choć i ten nie pozostaje bez znaczenia) decyduje metoda produkcji. Aby bowiem powstało dobre włoskie wino półsłodkie, pomost między winem półwytrawnym a słodkim, fermentacja musi zostać przerwana w odpowiednim momencie, zanim cały cukier resztkowy zamieni się w alkohol i na tyle późno, by uzyskany specjał nie przytłaczał swoją słodkością.
Pozostając w temacie wina półsłodkiego włoskiego, należy wspomnieć o jeszcze jednej kategorii włoskich win słodkich – winach passito, czyli produkowanych z podsuszonych, a więc wyjątkowo słodkich owoców. Metoda produkcji passito, wywodząca się prawdopodobnie ze starożytnej Grecji, zakłada suszenie owoców wystawionych na działanie promieni słonecznych na specjalnych matach lub kratownicach. W ten sposób potraktowane owoce tracą znaczną część swojej masy, stają się jednak przy tym o wiele bardziej aromatyczne i – rzecz jasna – zdecydowanie słodsze. W zależności od regionu pochodzenia wina włoskiego słodkiego możemy mówić o toskańskim Vin Santo, piemonckim Passito di Caluso czy weneckich Refrontolo Passito, Recioto di Soave, Torcolato i Ramandolo Passito. Zaspokoiwszy swoją wiedzę, wróćmy jednak do win włoskich półsłodkich.
Wina włoskie czerwone półsłodkie
Wino półsłodkie włoskie może być zarówno napitkiem o barwie białej, jak i różowej czy czerwonej. O barwie specjału decydują bowiem wybór odmiany winorośli oraz długość kontaktu moszczu winogronowego ze skórkami owoców podczas procedury maceracji. Wino półsłodkie włoskie białe powstaje m.in. z odmian Malvasía, Trebbiano Soave, Glera (mowa w tym przypadku o słynnym Prosecco) czy Moscato. Jednak coś dla siebie wśród propozycji winiarni z Półwyspu Apenińskiego znajdą również entuzjaści win o ciemniejszej barwie, czyli różowych oraz czerwonych. Niezwykle ciekawe w smaku i zapachu wina włoskie półsłodkie czerwone powstają m.in. z odmian Primitivo, Sangiovese lub Montepulciano. Półsłodkim winem włoskim czerwonym, o którym także warto wspomnieć w tym miejscu, jest Lambrusco z regionu Emilia Romagna, również w wersji musującej. Tej niezwykłej propozycji, zyskującej coraz większe uznanie na całym świecie, poświęcimy nieco więcej miejsca w dalszej części tekstu.
Wina włoskie czerwone półsłodkie – do czego pasują?
Jak wszyscy dobrze wiemy, różnego rodzaju trunki wchodzą w pyszne interakcje z określonym typem potraw. Przestrzegając zatem kilku podstawowych zasad foodpairingu, czyli zestawiania wina z różnymi kategoriami potraw, jesteśmy w stanie stworzyć doprawdy intrygujące połączenia kulinarne, które zapewnią nam masę wrażeń smakowych nieosiągalnych w inny sposób. Jak na tym tle wypadają interesujące nas dzisiaj napitki z Italii? Włoskie wina białe półsłodkie mogą prezentować się doskonale w towarzystwie deserów – w tym owoców czy różnego rodzaju ciast, zarówno szarlotek, jak i tortów – dań na bazie ryb czy owoców morza. Okazują się również odpowiednim towarzyszem dla potraw przygotowywanych z udziałem białego mięsa, także obficie przyprawionego, jak np. kurczak w stylu azjatyckimi. Smakosze mogą również zestawić wino włoskie półsłodkie białe z serami, przede wszystkim tymi z niebieską pleśnią.
A w jakich sytuacjach kulinarnych warto postawić na włoskie wino półsłodkie o czerwonej barwie? Np. wtedy, gdy pilnie poszukujemy cennego dodatku do wykwintnych potraw mięsnych, takich jak pasztet wieprzowy, pasztet z gęsi czy pieczona kaczka. Entuzjaści mięsnych dań spożywają czerwone półsłodkie również w towarzystwie indyka z żurawiną, a niekiedy nawet z delikatną i soczystą wołowiną. Należy jednak pamiętać, że wina włoskie półsłodkie czerwone szczególnie dobrze sprawdzą się również podane do różnej maści deserów oraz serów – kremowych i pleśniowych. Wina półsłodkie bywają też przecież spożywane… zamiast deserów lub jako składnik pysznych drinków! Jak zatem widać – wino półsłodkie, także włoskie, wyróżnia się bardzo szerokim zastosowaniem, gdy pod uwagę weźmiemy możliwość łączenia go z wieloma różnymi potrawami. Bez wątpienia warto wypróbować te najciekawsze!
Dobre wina włoskie półsłodkie – nasz wybór
Jakie dokładnie dobre wina włoskie półsłodkie pragniemy polecić wszystkim smakoszom pragnącym zapoznać się ze specyfiką tych nieoczywistych trunków o olbrzymim potencjale? W pierwszej kolejności – Primitivo di Puglia, Vionelli. Wino to, produkowane z winorośli rosnących w słonecznej Apulii, cieszy zarówno piękną rubinową barwą, jak i obfitującym w ciemne owoce bukietem i doskonale zrównoważonym smakiem. Obok słodyczy wyczuwalna jest bowiem także szlachetna cierpkość. To dobre wino włoskie półsłodkie – dobre m.in. do czekoladowych i owocowych deserów, serów z niebieską pleśnią czy pasztetów – raduje również intensywnymi właściwościami rozgrzewającymi. Oczywiście nie popełnimy też błędu, serwujące je do dobrze przyprawionej wieprzowiny. Ta perełka regionu Puglia zdecydowanie najlepiej smakuje w temperaturze 14-16 st. C.
Niższe temperatury, w zakresie od 10 do 12 st. C, preferuje natomiast, jak przystało na dobre wino włoskie półsłodkie z bąbelkami, druga z naszych propozycji. Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Villa Bonaga, bo właśnie o tym specjale mowa, to jedna z winnych wizytówek regionu Emilia Romagna otrzymywana z odmiany Lambrusco. Oczy degustatora zachwyca piękna purpura i widoczne w kieliszku spienienie. To właśnie bąbelkom zawdzięczamy właściwości orzeźwiające napitku, których nie przyćmiewa nawet jego półsłodki charakter. Czym pachnie to dobre wino włoskie półsłodkie? Śliwką, truskawką i czereśnią. Sprawdza się idealnie w towarzystwie deserów, zwłaszcza tych bazujących na czekoladzie, makaronów z czerwonym sosem, pizzy, wieprzowiny czy serów. Gorąco polecamy ten specjał również do wznoszenia toastów na niezobowiązującym spotkaniu. Przyjemna alternatywa dla dominującego w kieliszkach wina białego wytrawnego.
A co w przypadku, gdy przygoda z dobrym winem włoskim półsłodkim nastroi nas odpowiednio do degustacji specjałów o jeszcze słodszym profilu? I w takim przypadku jesteśmy w stanie podzielić się z naszymi czytelnikami kilkoma typami. Jednym z nich jest pochodzący z regionu Pantelleria Muskat Passito di Pantelleria, Duca di Castelmonte, otrzymywany z suszonych winogron pochodzących z najdalej wysuniętej na południe włoskiej apelacji, pachnący figami, bananem, rodzynkami czy orzechami laskowymi. Jeśli natomiast polecane dobre wina włoskie półsłodkie Lambrusco przekonały nas do napitków o właściwościach musujących, trunkiem wartym wypróbowania okaże się np. Asti Spumante, Allini, wino, którego bukiet obfituje w morelę, brzoskwinię, gruszkę czy liczi i które bardzo dobrze współgra ze smakiem deserów owocowych.
Przekonaj się sam, jakie wyborne wino włoskie półsłodkie polecane przez Winnicę Lidla może oczarować Cię w trakcie najbliższej degustacji. W naszym katalogu znajdziesz oczywiście także aromatyczne napitki z Półwyspu Apenińskiego w innych odsłonach smakowych – wytrawne, półwytrawne czy rozkosznie słodkie. Są wśród z nich specjały we wszystkich winnych barwach, w tym idealne do zabawy wina z bąbelkami.