kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Szczep ten odgrywa ważną rolę w południowej Burgundii, gdzie jest powszechnie uprawiany w apelacji Beaujolais. Lubi cieplejszy klimat i granitowe podłoże tamtejszych winnic. Wina z Gamay posiadają najczęściej wyraźną barwę, która w młodości jest purpurowa a z wiekiem przechodzi w rubinowo - ceglastą. Trunki te cenione są za czyste aromaty owocowe, wyraźną kwasowość i raczej łagodne garbniki. Rzadko dojrzewają w beczkach i najczęściej zaleca się je pić bardzo młode.
Czerwone winogrona Gamay to podstawa, w pewnym sensie już kultowego, młodego wina Beaujolais Nouveau. Niezbyt lubiane przez krytyków i uwielbiane przez zwykłych ludzi, lekko cierpkie wina Beaujolais Nouveau doczekały się nawet własnego święta. Przypada ono na trzeci czwartek listopada, kiedy to rozpoczyna się sprzedaż win Beaujolais Nouveau z aktualnego rocznika. Święto to stało się tak popularne, że jest obchodzone nie tylko we Francji, ale w restauracjach, pubach i winiarniach na całym świecie.
Winogrona Gamay uprawiane są we Francji przede wszystkim w południowej Burgundii, w Dolinie Loary i północnej części Doliny Rodanu. Poza Francją szczep Gamay możemy spotkać we Włoszech i w Szwajcarii. Mniejsze winnice powstały także na terenie Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.
Jednak "nie samym Beaujolais Gamay stoi". Mimo, że znaczna większość owoców tej winorośli zużywana jest do produkcji win Beaujolais, to ze szczepu Gamay powstają też inne wina, o większym potencjale starzenia. Są to zarówno wina odmianowe, bazujące wyłącznie na winorośli Gamay, jak i wina kupażowane. W przypadku tych drugich, Gamay łączony jest najczęściej ze swoim bliskim kuzynem Pinot Noir.
Smak win Gamay to przede wszystkim bogactwo owocowych akcentów truskawki, maliny, czarnej porzeczki, wiśni czy jeżyny. Wyczuwalne są również nuty agrestu, jabłka, czy gruszki oraz karmelu i kakao. Wino Gamay jest jednym z niewielu czerwonych win, które podawać możemy praktycznie do wszystkich dań. Tą uniwersalność wina Gamay zawdzięczają wysokiej kwasowości i niewielkiej zawartości tanin. Trunek ten sprawdzi się więc jako dodatek zarówno do różnych gatunków mięsa i ryb, owoców morza, serów i dań wegetariańskich. Warto więc mieć w rezerwie butelkę wina Gamay na sytuacje, w których ciężko będzie nam sparować posiłek z odpowiednim trunkiem. Warto pamiętać, że czerwone wina Gamay dobrze smakują lekko schłodzone, podawać je można w temperaturze około 10 do 14 stopni Celsjusza.