Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Bitters
Bitters to alkoholowy napój stosowany jako składnik koktajli w celu nadania im dodatkowej głębi smakowej. Jak wskazuje nazwa tej grupy alkoholi, smak bittersów jest zwykle gorzki. Bittersy (zwane również gorzkimi likierami) zawierają zioła, korzenie, skórki owoców, kwiaty, bakalie i inne aromatyczne składniki, które poddawane są różnym procesom technologicznym, mającym na celu maksymalną ekstrakcję związków organicznych.
Z uwagi na swój skład, bittersy mogą być również spożywane bez żadnych dodatków, w celach zdrowotnych. Często polecane są jako digestif, gdyż stymulują wydzielanie soków trawiennych. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów gorzkich alkoholi, różniących się składem i smakiem. Najbardziej znane to Angostura Bitters (Trynidad i Tobago) oraz Peychaud's Bitters (USA), stosowane w koktajlach takich jak Manhattan, Old Fashioned czy Martini.
Bitters to alkoholowy napój stosowany jako składnik koktajli w celu nadania im dodatkowej głębi smakowej. Jak wskazuje nazwa tej grupy alkoholi, smak bittersów jest zwykle gorzki.Bittersy (zwane również gorzkimi likierami) zawierają zioła, korzenie, skórki owoców, kwiaty, bakalie i inne aromatyczne składniki, które poddawane są różnym procesom technologicznym, mającym na celu maksymalną ekstrakcję związków organicznych.
Z uwagi na swój skład, bittersy mogą być również spożywane bez żadnych dodatków, w celach zdrowotnych. Często polecane są jako digestif, gdyż stymulują wydzielanie soków trawiennych. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów gorzkich alkoholi, różniących się składem i smakiem. Najbardziej znane to Angostura Bitters (Trynidad i Tobago) oraz Peychaud's Bitters (USA), stosowane w koktajlach takich jak Manhattan, Old Fashioned czy Martini.