Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Viognier “Suluq”, Cantina Chitarra

Wino

Viognier “Suluq”, Cantina Chitarra

750ml

44,99 zł
Viognier “Suluq”, Cantina Chitarra
Viognier “Suluq”, Cantina Chitarra
44,99 zł
Średni czas realizacji rezerwacji: 3 dni robocze
Dostępność: duża

co 4 szt. 75 % taniej

Wino

Viognier “Suluq”, Cantina Chitarra

750ml

  • SKU: 5552335
  • Pojemność: 750ml
  • Rocznik: 2021
  • Region: Sycylia
  • Temperatura podawania: 10-12
Więcej informacji

Opis produktu

Suluq to nazwa wina wyprodukowanego z odmiany winorośli Viognier, uprawianej w regionach Marsala, Trapani i Salemi. Słoneczne, sycylijskie winnice z których pochodzą owoce do produkcji opisywanego wina położone na wysokościach od 100 do 150 metrów nad poziomem morza i cechują się glebami wapiennymi z grubą warstwą pochodzenia organicznego. Winorośli prowadzona jest tam systemem Guyota z zagęszczeniem od 3500 do 4000 krzewów na hektar. Lokalny mikroklimat pozwala na uprawę odmian aromatycznych podkreślających obfitość bukietu win z zachowaniem wyraźnej kwasowości.
Opisywane tutaj wino fermentowało przez 20 dni w stalowych zbiornikach, w temperaturze 16°C, a proces produkcji nastawiony był na maksymalizację aromatów odmianowych i świeżości smaku wina. To krótkie, technologiczne wyjaśnienie, tłumaczy obecność rozpoznawalnych w nosie zapachów kwiatowych, ziół i dojrzałych owoców tropikalnych. W ustach wrażenie robi wyrazistość aromatów, których kompozycja na długo pozostaje na podniebieniu. Dominująca kwasowość jest tutaj łagodzona niewielką obecnością cukru resztkowego, finalnie smak wina balansuje pomiędzy wytrawnym i półwytrawnym.
Viognier tworzy doskonałe połączenia z owocami morza, świeżymi warzywami, sałatkami rybami oraz drobiem. Struktura wina wybitnie pasuje do makaronów i potraw z ryżu w gęstych sosach serowych, owoców morza, ryb i warzyw.
5552335

Opinie

Ten produkt nie został jeszcze oceniony.

Znasz to
wino?

Podziel się wrażeniami.

Dodaj opinię
Twoja ocena
Napisz własną recenzję