Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Rye

Rye

Whisky rye - czyli whisky produkowana z żyta. Kraje produkujące whisky posiadają różne regulacje prawne dotyczące używanych surowców, metod ich przetwarzania jak i starzenia alkoholi. Żyto jest jednym ze zbóż, które mogą wchodzić w skład whisky typu single grain lub blended, może również występować jako składnik dominujący w zacierze do destylacji, wówczas whisky otrzymuje określenie (zależnie od kraju) rye lub straight rye. W przypadku tej ostatniej kategorii zawartość żyta w składzie surowcowym (normy w USA) może dochodzić do 100%.

Jeżeli whisky została wykonana z żyta słodowanego, wówczas na etykiecie może pojawić się określenie rye malt. Żytnia whisky jest produkowana głównie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, choć występuje również w Irlandii i rzadziej w Szkocji oraz innych krajach. Whisky z żyta jest bardziej pikantna i wytrawna w smaku, porównując do alkoholu z kukurydzy, czy jęczmienia. Używana w tradycyjnych koktajlach alkoholowych, jak: Manhattan, Old Fashioned, Sazerac, Boulevardier. 

17 produktów

na stronę