Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Walijska whisky

Walijska whisky

Zobacz jako Siatka Lista

9 produktów

  1. PENDERYN SINGLE MALT PEATED WELSH | 0,7L | 46%
    Penderyn jest w wielu aspektach wyjątkową gorzelnią. Jest to pierwsza od bez mała 100 lat destylarnia działająca w Walii. Zresztą jej inaugurację uświetnił swą obecnością sam król Karol (wtedy jeszcze książę). Penderyn (pol. „Głowa ptaka”) działa od 2000 roku i położona jest w przepięknych okoliczno...
  2. Ocena:
    4 (4 opinie)
    PENDERYN CELT | 0,7L | 41%

    Ocena

    Bardzo ciekawy trunek, pierwszy raz mam do czynienia z walijską whisky, bardzo złożony nos, nie zdradza wyraźnie torfowego lecz równie złożonego smaku, długi i przyjemny finisz, trunek jak znalazł na zbliżającą się jesień, z pewnością jeszcze sięgnę po inne produkty tej destylarni, daję nieco na wyrost 4* przy założeniu jednak że 5* to absolutne mistrzostwo świata (piłem w życiu, może z pięć takich trunków) Marcin

    Whisky

    PENDERYN CELT | 0,7L | 41% 700ml

    196,99 zł
na stronę

Wyspy Brytyjskie słyną z doskonałych destylatów. Anglia produkuje najlepszy na świecie gin, w Szkocji powstaje wyrazista dymna whisky, w pobliskiej Irlandii natomiast – łagodna, uniwersalna whiskey. Nieco na uboczu trzyma się Walia. Bogate tradycje destylatorskie tego niewielkiego kraju pozwalają nam jednak cieszyć się wyjątkowo dobrą whisky, która stanowi godną alternatywę dla jakościowych trunków proponowaną przez jej sąsiadów. Wygląda na to, że reprezentacja walijskiej whisky wyjątkowo dobrze czuje się w Winnicy Lidla. Który z dostępnych trunków zainteresuje Cię najbardziej?

 

Co wyróżnia whisky walijskie?

Malownicza Walia może poszczycić się bogatą tradycją destylatorską. Whisky walijska to jednak nowość. Trunek ten powstaje w ojczyźnie Anthony’ego Hopkinsa i Timothy’ego Daltona dopiero od roku 2000, kiedy to na rynek trafiła whisky Penderyn, co oznacza po walijsku „głowa ptaka” (whisky tę znajdziesz w katalogu Winnicy Lidla pod postacią wielu zróżnicowanych single maltów). Co prawda walijska whisky powstawała już setki lat temu, jednak rok 1894, kiedy zamknięto ostatnią działającą w kraju destylarnię, wyznaczył koniec pierwszego rozdziału opowieści o walijskich bursztynowych napitkach. Zakład marki Penderyn, przywracający koneserom walijską whisky po 100 latach przerwy, położony jest w wiosce o tej samej nazwie, nad rzeką Cynon, w Parku Narodowym Breton Beacon. Obecnie marka posiada także dwie inne destylarnie, Llandudno i Swansea. Marka Penderyn, z którą według znawców związana jest przyszłość walijskiej whisky, słynie z destylatów kształtujących swój złożony bukiet w wieloletnim kontakcie z beczkami po portugalskiej Maderze.

Mimo że whisky walijska to nowość, z pewnością jest kategorią trunków wartą szczególnej uwagi. Choćby ze względu na swój oryginalny charakter, który doceni każdy znawca. Walijska whisky przechodzi unikatową procedurę destylacji z wykorzystaniem aparatu typu Faraday Still. Tego rodzaju alembik umożliwia uzyskanie destylatu niezwykłej czystości, co wpływa na jakość produkowanej whisky. Na osobny charakter powstających w walijskich destylarniach alkoholi duży wpływ ma w końcu wybór najlepszego jęczmienia (i innych zbóż) z lokalnych upraw, jak również wykorzystanie krystalicznie czystej górskiej wody. Wzorem mistrzów destylacji z innych krajów Walijczycy leżakują swoje alkohole w najlepszych jakościowo beczkach – świeżych (Virgin Oak), po bourbonie i po Sherry Oloroso. Wszystko to wpływa na efekt końcowy – subtelną w smaku whisky, która swoim bukietem jest w stanie zadowolić nawet doświadczonego degustatora.

 

Smak i aromat walijskiej whisky

Powiedzieliśmy już, że walijska whisky to trunek, który ma wiele do powiedzenia. Żeby go wysłuchać, paradoksalnie, trzeba jednak uruchomić inne zmysły niż słuch. Przyjrzyjmy się wybranym propozycjom walijskich mistrzów i przekonajmy się, jakie akcenty drzemią w ich eleganckich butelkach. Jedna z flagowych whisky marki Penderyn, Penderyn Single Malt Peated Welsh, zaskakuje dymem. Choć jęczmień wykorzystany do jej produkcji nie jest suszony dymem torfowym, trunek czerpie charakterystyczny dymny aromat z beczek po torfowej whisky. Akcentom torfowym towarzyszą jabłka, wanilia, cytrusy i marcepan. W ustach ponownie mnóstwo niuansów owocowych, które wspierają m.in. karmel oraz torf. Finisz wzbogaca doświadczenie o cenne nutki orzechowe i anyżowe.

Penderyn Celt z kolei zaskakuje nutami morskimi, marmoladą i świeżo wypieczonymi tostami. Nuty dymne, choć nie tak wyraziste jak w wyżej omawianej whisky, obecne są również tutaj i w ciekawy sposób wzbogacają degustację. W ustach pojawia się bardzo interesujący posmak słodyczy, przełamujący akcenty medyczne. Ciekawy jest finisz – na końcu degustacji odczuwalna staje się gorycz, która rzuca wyzwanie wcześniej poznanej słodyczy.

Warto omówić też charakter Penderyn Single Malt Rich Oak. To whisky mocna, wyrazista w smaku i zapachu, licząca 46% alkoholu. Do nosa degustatora w pierwszej kolejności dochodzą akcenty tropikalne i miodowe. Uważny koneser rozpozna też karmel, wanilię, orzechy, cynamon czy zioła. Tę oryginalną kompozycję wzbogacają także zapachy drzewne. W ustach nuty owocowe i deserowe kontrastują z przyprawami. Wyjątkowo długi finisz pozwala nacieszyć się ciekawostkami takimi jak nutki kwiatowe, miód, banany i pikantne przyprawy.

Sięgnijmy też wzrokiem poza whisky Penderyn. Weźmy na przykład Aber Fall Single Malt. To debiut marki, które zależy na kultywowaniu destylatorskich lokalnych tradycji. W eleganckiej butelce-karafce wyczujesz kandyzowane figi, toffi, czekoladę, kawę i rodzynki. Ciekawy bukiet trunku kształtuje się podczas lat spędzonych przez destylat w beczkach po bourbonie i Sherry Oloroso. Aber Fall Single Malt udowadnia, że Penderyn to niejedyna walijska marka whisky warta bliższego poznania!

 

Gdzie kupić whisky z Walii?

Osoby dążące do spotkań degustacyjnych z walijską whisky mogą rozpocząć poszukiwania od dobrych sklepów z trunkami wysokoprocentowymi. Co jednak, jeśli alkoholi z tego kraju akurat tam nie zastaną? W takiej sytuacji z pomocą przychodzi Winnica Lidla. Za pomocą naszej platformy szybko i łatwo zarezerwujesz ciekawą walijską whisky, a następnie odbierzesz ją w wybranym sklepie stacjonarnym Lidla. Jesteśmy pewni, że to zdecydowanie najwygodniejsze metoda poznawania tej jakże ciekawej kategorii napitków.

Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić whisky z Walii, pewnie interesuje Cię też jej cena. Jak pewnie się domyślasz, wśród trunków z tego kraju panuje duże zróżnicowanie cenowe. Aber Fall Single Malt kosztuje około 140 zł. Nieco droższe są propozycje marki Penderyn, aczkolwiek whisky Penderyn Legend można nabyć już za około 150-160 zł. Cena innej wersji trunku, Penderyn Celt, wynosi natomiast około 180-190 zł. Edycja Penderyn Single Malt Rich Oak kosztuje około 235 zł, Penderyn Portwood, czyli whisky finiszująca w baryłkach po Porto, może z kolei kosztować około 320 zł. Jak zatem widać, przystępna cena specjałów w połączeniu z wysoką jakością czyni je propozycjami godnymi do odnotowania przez wszystkich koneserów.

O wiele mniej znane niż whisky ze Szkocji czy Irlandii, jednak równie ciekawe. Poznaj wyszukane whisky walijskie z Winnicą Lidla!