Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Indyjska whisky

Indyjska whisky

Zobacz jako Siatka Lista

10 produktów

  1. AMRUT 5 ans 2017 Ex Madeira Cask European Exclusive | 0,7L | 60%
    Butelkowana z mocą 60% przez La Maison du Whisky hinduska whisky single malt, leżakującą i dojrzewająca przez 5 lat w pojedyńczej beczce nr 8844 po Maderze. Limitowana edycja bez torfu składająca się z 200 butelek, produkowana zarówno ze szkockiego, jak i indyjskiego jęczmienia uprawianego u podnóża...
  2. AMRUT 7 ans 2015 Ex Oloroso Cask European Exclusive | 0,7L | 60%
    Butelkowana z mocą 60% przez La Maison du Whisky hinduska whisky single malt, leżakująca i dojrzewająca przez 7 lat w pojedyńczej beczce nr 3822 po Sherry Oloroso. Limitowana edycja, w lekko torfowej wersji, składająca się z 480 butelek, przeznaczona jest wyłącznie na rynek europejski i produkowana ...
  3. Ocena:
    5 (1 opinia)
    Amrut Peated | 0,7L | 46%

    Ocena

    Ciekawa pozycja od przyjaciół z Indii. Do smolistych potworów z Islay sporo jej brakuje, za to odwdzięcza się duża złożonością, ciekawymi aromatami i atrakcyjną ceną. Warto spróbować Maciej

    Whisky

    Amrut Peated | 0,7L | 46% 700ml

    259,99 zł
  4. Ocena:
    4 (4 opinie)
    Amrut Indian Single Malt Whisky 46%

    Ocena

    Podstawka od amruta ale charakterystyczną dla tej marki. W zapachy i smaku można wyczuć jęczmień . W smaku lekka słodycz, cytrusy i słód jęczmienny. Polecam. Maciej

    Whisky

    Amrut Indian Single Malt Whisky 46% 700ml

    208,99 zł
na stronę

Wielu koneserów zapytanych o whisky z Azji w pierwszej kolejności wspomni o trunkach z Tajwanu i Japonii. I słusznie. Warto jednak pamiętać, że Azja to kontynent olbrzymi i niezwykle zróżnicowany – ciekawa whisky powstaje też w innych jego krajach, m.in. w majestatycznych Indiach. Są one nie tylko producentem, którego warto mieć na uwadze (zaliczanym do największych na świecie), ale też największym globalnym konsumentem tego aromatycznego trunku. W 2023 roku Indie były też światowym importerem szkockiej numer jeden. Czy chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o oryginalnej whisky z tego kraju? W takim razie sprawdź, jakie butelki z Kraju Tysięcy Języków goszczą w Winnicy Lidla!

 

Smak i aromat indyjskiej whisky

Whisky indyjskie uchodzą za trunki oryginalne, wyraziste w aromacie i smaku, stanowiące godną alternatywę dla wszystkich tych, którzy poszukują nowych odkryć degustacyjnych. Na tle trunków ze Szkocji whisky z Indii okazują się propozycjami o wiele słodszymi, o wybitnie owocowym profilu. Nutom tropikalnym bardzo często towarzyszą akcenty deserowe takie jak wanilia, czekolada czy karmel. Najciekawsze dla koneserów okazują się jednak właściwe dla whisky z tej części świata niuanse ananasowe, mango czy bananowe. W whisky z Indii można odkryć też nieco dymu i zadziornych przypraw, co udowadniają destylaty słynnej marki Amrut, takie jak Amrut Peated czy Amrut Fussion. Miłośnicy śladów beczkowych z kolei znajdą wiele ciekawych inspiracji w butelkach Amrut 7 ans 2015 Ex Oloroso Cask – akcenty oryginalnej hiszpańskiej Sherry Oloroso występujące w towarzystwie orzechów i tak ciekawych akcentów jak sos barbecue (!).

Wiele whisky indyjskich z wielką gracją łączy akcenty słodsze z wyrazistymi przyprawami, tworząc kompozycje idealne dla fanów kontrastów. Fani tego rodzaju doznań na pewno polubią whisky Paul John Single Malt, choćby edycję brilliance, w której bukiecie pierwsze skrzypce grają miód, cynamon, wanilia i pieprz. Wiele radości sprawia długi finisz trunku. Koneserzy pragnący zapoznać się z nietuzinkowym połączeniem czerwonych owoców, wanilii i gorzkiej czekolady mogą z kolei zapoznać się z whisky Kamet. Jak zatem widzisz, whisky z Indii obfitują w akcenty aromatyczne znane z whisky z innych części świata, a ponadto zaskakują niecodziennymi, ale bardzo udanymi, kompozycjami.

 

Co wyróżnia whisky indyjską?

Pisząc o tym, co wyróżnia whisky indyjską na tle trunków z innych światowych potęg whisky, trzeba zwrócić uwagę na kilka czynników. Część trunków z tego kraju, jak whisky Kamet, powstaje z jęczmienia uprawianego u podnóża majestatycznych Himalajów i krystalicznie czystej górskiej wody. Warto dodać, że niektórzy producenci, jak Amrut, pozwalają sobie na śmiałe połączenie jęczmienia torfowego ze Szkocji oraz nietorfowanego z Indii. Już to zapewnia pewne gwarancję unikalności i wysokiej jakości trunków. Zwłaszcza że staranna selekcja składników idzie w parze z wykorzystaniem tradycyjnych szkockich alembików oraz dębowych beczek o cenionym pochodzeniu. Indyjscy mistrzowie destylacji sięgają zatem m.in. po beczki po bourbonie czy Sherry Oloroso. Mimo wykorzystania przez producentów indyjskiej whisky tych samych beczek co ich koledzy po fachu z Europy, warunki dojrzewania są skrajnie inne. Wystarczy pomyśleć o współrzędnych geograficznych. Indie rozciągają się pomiędzy 37° a 8° szerokości północnej i znajdują się we władaniu klimatu podzwrotnikowego oraz zwrotnikowego, Szkocja sięga szerokości 60°51' północnej, gdzie panuje klimat umiarkowany ciepły, morski. Jest w niej zatem nieporównywalnie chłodniej. Sprawia to, że whisky indyjska – podobnie jak amerykańska – dojrzewa o wiele szybciej. Przez to jest o wiele lżejsza od wybitnie beczkowych trunków szkockich (choć także wśród whisky z Indii znajdują się trunki dojrzewające przez dłuższy czas, jak 7-letnia Amrut). Uwaga – to klimat panujący w Indiach sprawia, że wśród trunków z tego kraju nie znajdziemy trunków taki wiekowych jak np. szkockie. Whisky indyjskie bardzo szybko parują (nawet 15% rocznie!), płacą wygórowaną angel’s share. To zbliża je do whisky z innych cieplejszych części świata, jak południowe Stany Zjednoczone czy japońska subtropikalna Okinawa.

 

Jakie są najważniejsze marki indyjskiej whisky?

Do najistotniejszych producentów bursztynowego alkoholu zaliczamy Amrut, John Paul, Rampur, Imperial Blue, McDowell’s No. 1 Reserve, Royal Stag, Blender’s Pride czy Signature. Najstarsza z nich to produkująca swoje trunki od roku 1968 McDowell’s Distillery. Warto wiedzieć, że przez dekady indyjskie whisky produkowano nie ze zboża, lecz z melasy, więc w świetle unijnego prawa bliżej było im do rumu niż szkockich czy irlandzkich. Whisky z jęczmienia zaczęto produkować w latach 70. 80., jednak przełomem na indyjskim rynku whisky premium okazało się wejście do gry marki Amrut (2004 rok).

 

Gdzie szukać whisky z Indii? 

Whisky indyjskie – mimo że na światowym rynku są graczem, z którym trzeba się liczyć – w naszym kraju (jeszcze!) nie cieszą się zbyt duża popularnością. Mimo to przy odrobinie szczęścia możesz natrafić na wybrane trunki w dobrze zaopatrzonym sklepie z alkoholami świata. Oczywiście najciekawsze whisky z Indii, jak różne edycje whisky Amrut, zarezerwujesz i kupisz w Lidlu dzięki naszej platformie. To najszybszy i najwygodniejszy sposób eksploracji indyjskich alkoholi.

Ile kosztują whisky z Indii? Podstawowego single malta marki Paul John można dostać już za około 150 zł. Koło 200 zł kosztują natomiast edycje Brilliance i Bold whisky Paul John oraz podstawowy single malt marki Amrut. Pozostałe edycje whisky tej marki, Peated i Fussion, mogą kosztować od około 220 do 240 zł. Droższe okażą się oczywiście ekskluzywne, limitowane serie indyjskich whisky jak licząca 200 butelek seria Amrut 5 Ans 2017 Ex Madeira Cask European Exclusive (około 570 zł za butelkę) czy Amrut 7 Ans 2015 Ex Oloroso Cask European Exclusive (około 690 zł za butelkę).

Czy jesteś gotowy na spotkanie z najciekawszymi whisky z kraju Gangesu, kolorów, smaków i zapachów? Jeśli tak, poznaj trunki wyselekcjonowane przez Winnicę Lidla!