99,9% koneserów na wspomnienie whisky z Wielkiej Brytanii w pierwszej kolejności przywoła na myśl whisky ze Szkocji. Nic dziwnego. Czy wiesz jednak, że bardzo dobra whisky powstaje również w Anglii? Whisky angielska to nowość na światowym rynku destylatów – po wielkim odrodzeniu istnieje na nim jakieś 20 lat. Niemniej tę gałąź drzewa whisky reprezentują naprawdę ciekawe specjały, które mogą zapewnić odkrywcom masę ciekawych analiz degustacyjnych. Poznaj je wraz z Winnicą Lidla!
Historia angielskiej whisky
Tradycje alkoholowe na terenach Anglii sięgają średniowiecza, przynajmniej wieku XII. Początkowo destylaty produkowane przez mnichów i alchemików miały znaczenie lecznicze. Rozwój angielskiego rynku alkoholowego nastąpił jednak dopiero w XVIII i XIX wieku, a najpopularniejszym alkoholem z tego kraju przez długi czas pozostawał gin. Na produkcję angielskiej whisky (która cały czas pozostawała w cieniu szkockiej i irlandzkiej) pozytywny wpływ miała rewolucja przemysłowa. Mimo to, już w wieku XX angielska whisky praktycznie zniknęła. Renesans whisky z Anglii nastąpił dopiero w pierwszej dekadzie XXI wieku. Nowy start wyznaczył rok 2006, kiedy to w Norfolk otwarto The English Whisky Co. oraz Cotswolds Distillery.
Co wyróżnia angielską whisky?
Angielskie whisky znane są jako trunki osobne, bardzo łatwe do odróżnienia od propozycji z tej kategorii pochodzących z innych części świata. Do produkcji trunków angielscy mistrzowie wykorzystują różne gatunki i odmiany zbóż, zapewniają też swoim destylatom oryginalne warunki maturacji. Anglicy nie są więźniami tradycji – to zachęca śmiałych producentów do eksperymentów, czego owocem może być unikalne doświadczenie degustatorskie odbiorców. Co więcej, wiele spośród angielskich whisky odznacza się rzemieślniczym charakterem, co decyduje o oryginalności każdej partii alkoholu trafiającej do butelek. Dobra angielska whisky to dla każdego wymagającego konesera okazja do poszerzenia swoich horyzontów degustatorskich.
Smak i aromat angielskiej whisky
Dobra whisky angielska zapewnia odkrywcom naprawdę sporo wrażeń aromatyczno-smakowych. Żeby uniknąć generalizacji w opisie jej cech, przyjrzyjmy się kilku specjałom reprezentującym tę kategorię. Przygodę z tymi trunkami dobrze zacząć od Whisky SM Cotswolds Single Malt. Pierwsza partia whisky z Cotswold, produkowanej na bazie lokalnego jęczmienia, trafiła do koneserów w 2014 roku. Dojrzewające w baryłkach po bourbonie i winie single malty, mogą ucieszyć konsumenta miodem, marmoladą i czerwonymi owocami. W dymne, charakterystyczne raczej dla szkockich wypustów, akcenty bogata jest natomiast Whisky Single Malt Cotswolds Peated Cask. Co warto podkreślić – ta angielska whisky nie zawdzięcza swojego charakteru suszeniu ziaren dymem torfowym, lecz leżakowaniu w beczkach po intensywnie dymnych destylatach. Nuty dymne w bardzo ciekawy sposób kontrastują w niej z suszonymi owocami.
W interesujące nuty obfituje też whisky angielska SM Cotswolds Founder's Choice, czyli edycja specjalna znanej whisky z Cotswolds, leżakująca przez 3 lata w wypalanych beczkach po czerwonym winie. W bukiecie tego trunku wyczujesz m.in. suszone śliwki, figi, czekoladę i dębinę. W ustach – choćby toffi, zioła, tosty i płatki zbożowe. Finisz wzbogaca doświadczenie o orzechy, owoce i dębinę. Świetną mieszanką akcentów deserowych i owocowych proponuje też The Lakes Single Malt Whiskymaker’s Reserve No 5 – limitowana edycja (2500 butelek) whisky The Lakes, która swoją ciekawą budowę zapachowo-smakową zawdzięcza dojrzewaniu w kilku rodzajach beczek o bardzo barwnej przeszłości. Baryłki bowiem służyły wcześniej do przechowywania Sherry Pedro Ximénez, Sherry Oloroso, Cream Sherry oraz czerwonego wina. Finisz tej angielskiej whisky obfituje też w nuty pomarańczy.
Prawdziwą gratkę dla fanów angielskiej whisky stanowi Whisky The Lakes Editions Resfeber. Ta pachnąca whisky cieszy nos aromatami toffi, wiśni, konfitury oraz róży. W ustach królują orzechy nerkowca skąpane w toffi. Koneserzy wielce chwalą sobie finisz napitku, który upływa pod znakiem wiśni i crème brûlée. Smakosze opisują tę angielską whisky jako słodką, karmelową, dobrą zarówno dla panów, jak i pań stęsknionych za słodszymi niuansami
Bardzo ciekawe odkrycia degustacyjne może zapewnić też angielska whisky Filey Bay Single Malt Moscatel Finish - flagowy produkt destylarni Spirit of Yorkshire. Nad każdym etapem produkcji tej otrzymywanej ekologicznymi metodami whisky czuwa sam Jim Swan. Fanom whisky tej postaci przedstawiać nie trzeba, wszystkim innym powiemy tylko, że jest to wielki autorytet świata destylatów! Polecany trunek dojrzewa w popularnych w świecie whisky beczkach po kukurydzianych burbonach, a potem finiszuje w baryłkach po słodkim winie Moscatel. To napełnia alkohol przyjemnymi cytrusowymi nutami, za którymi podąża miód, marmolada i kakao.
Jeszcze inne pociągające niuanse drzemią w Whisky The Lakes Editions Equinox. Ta angielska whisky przekonuje do siebie degustatorów kwiatami, jabłkami, soczystymi pomarańczami i mieszanką przypraw. Specjał ten zdaniem koneserów zawiera w sobie ciepły koniec lata i początek złotej jesieni!
Ostatnia whisky angielska, o której chcemy napisać w kontekście najciekawszych aromatów i smaków z tego kraju, to Apogee XII 12 l. Pure Malt. Ten atrakcyjny kupaż destylatów ze szkockich regionów Speyside i Highland trafia na rynek zaledwie w kilku tysiącach butelek. W jego zapachu wyczujesz m.in. gruszkę, morele i landrynki. Całość dopełniają nieoczywiste nuty imbirowe i miętowe.
Gdzie kupić angielską whisky?
Whisky angielska nie jest w naszym kraju widokiem tak częstym jak szkocka, irlandzka, amerykańska czy nawet japońska. Jeżeli Ci się poszczęści – być może natrafisz na nią w specjalistycznym sklepie z alkoholem. Jeśli jednak nie chcesz testować swojego szczęścia, tylko podejść do tematu poznawania najlepszych angielskich whisky systematycznie, skorzystaj z naszej platformy. Także wtedy, gdy po prostu chcesz poznać jedną angielską, żeby wyrobić sobie opinię na temat trunków z tego kraju. Za pomocą Winnicy Lidla szybko wyselekcjonujesz interesujące Cię trunki, a następnie zarezerwujesz i odbierzesz po kilku dniach w Twoim ulubionym sklepie stacjonarnym.
Z pewnością też zastanawiasz się, jaka jest cena angielskiej whisky? Otóż, jest ona porównywalna z destylatami tej samej klasy z innych krajów. Wspomniana Apogee XII 12 l. Pure Malt może kosztować około 300 zł. Nieco wyższa może być cena The English Whisky Heavily Smoked Sherry Butt. Unikatowa Whisky The Lakes Editions Kairos to wydatek rzędu około 400 zł. Nieznacznie więcej, bo jakieś 430 zł, może kosztować Whisky The Lakes Editions Equinox.
Na pytanie, czy jest angielska whisky, musimy nie tylko odpowiedzieć twierdząco, ale też zaznaczyć, że to trunek warty szczególnej uwagi. Poznaj najlepszą angielską whisky wraz z Winnicą Lidla – single malt, pure malt czy blended malt. Przekonaj się, że producenci ze Szkocji i Irlandii mają naprawdę silną konkurencję!