Z jakimi alkoholami kojarzy Ci się Austria? Jesteśmy pewni, że z piwem oraz winami takimi jak Grüner Veltiner, Zweigelt czy Rotgipfler. Czy wiesz jednak, że w kraju Mozarta i Straussa powstaje również bardzo ciekawa whisky? Nie jest tak dobrze znana jak szkocka i irlandzka, ale z pewnością zasługuje na zainteresowanie ze strony ambitnych koneserów, którzy pragną poznać wszystkie oblicza whisky. Sprawdź, jakie whisky z Austrii goszczą obecnie w katalogu Winnicy Lidla!
Co wyróżnia austriacką whisky?
Wódki, likiery czy popularne schnappsy – to mocne alkohole, które przychodzą na myśl w związku z mocnymi austriackimi trunkami. No a bursztynowe destylaty? Austria nie należy do grona światowych potęg produkcji whisky takich jak Szkocja, Irlandia czy USA. Choć dokładne liczby związane z produkcją nie są łatwe do odnalezienia, możemy śmiało stwierdzić, że austriaccy producenci stawiają raczej na rzemieślniczą jakość i charakter niż na zalewanie rynku uniwersalnymi destylatami Co zatem wyróżnia austriacki alkohol znany jako whisky? Z pewnością lokalny charakter. Whisky austriacka powstaje na bazie uprawianych na austriackich polach zbóż takich jak jęczmień (whisky single malt) oraz pszenica i żyto (whisky zbożowe). Podobnie jak w przypadku wielu innych whisky produkowanych w Europie poza Szkocją i Irlandią, producenci austriackiego alkoholu nie czują się więźniami wieloletniej tradycji destylatorskiej. Decyduje to o tym, że są skłonni do eksperymentów i śmiałych udoskonaleń. Wszystko to sprawia, że degustacja austriackiej whisky może okazać się dla smakującego źródłem bardzo ciekawych analiz sensorycznych!
Gdy mowa o znanych producentach reprezentujących austriacki rynek whisky, powinieneś zapamiętać takie marki jak Ruediger, Roggenhof: Roggenhof, Wieser i Reisetbauer, Old Raven. Whisky austriacką jest w końcu dobrze znana whisky J.A. Baczewski, które producentem jest Altvater Gessler.
Powiedzmy coś o austriackich markach reprezentujących segment whisky. Reisetbauer Distillery to firma z siedzibą pod Linzem w północnej części kraju. Wielki ojciec marki – Hans Reisetbauer – zapoczątkował dzieło swojego życia w roku 1994, bo to właśnie w tym czasie zakład ruszył pełną parą. Whisky produkowane na bazie najlepszych lokalnych zbóż oraz krystalicznie czystej wody leżakują w beczkach po austriackich winach, co nasyca je dodatkowo cennymi dla koneserów aromatami i smakami.
W dość sporej jak na austriackie warunki odległości od Reisetbauer Distillery mieści się destylarnia Old Raven. Zakład marki, znanej jako jeden z pionierów austriackiej whisky, znajduje się w południowo-wschodniej części kraju, w okolicach Lafnitz, w Burgenland, gdzie żywe są węgierskie tradycje winiarskie. Old Raven słynna jest z trzykrotnej destylacji, na modłę irlandzką, co wpływa na wyjątkową czystość i łagodność destylatów. Do produkcji alkoholu, oprócz wyselekcjonowanych zbóż, wykorzystuje się wodę z Kruczej Studni, sięgającej pokładów znajdujących się nawet 98-metrów pod ziemią.
Nowy rozdział w historii austriackiej whisky rozpoczęło otwarcie w 1995 roku destylarni Waldviertler specjalizującej się nie tylko w cenionych single maltach, ale też whisky żytnich znanych przede wszystkim ze Stanów Zjednoczonych. W produkcji tego rodzaju specjałów specjalizuje się też Gulghof Distillery ulokowana w Salzburgu.
A jak sprawa wygląda z naszą znaną i cenioną whisky J.A. Baczewski? Wywodząca się z przedwojennego Lwowa whisky obecnie produkowana jest w Austrii właśnie, do której przeniosła się w roku 1956 po wojennym zniszczeniu lwowskich fabryk. Od tego czasu J.A. Baczewski powstaje w wiedeńskiej filii firmy, Altvater Gessler – J.A. Baczewski.
Unikalny smak austriackiej whisky
Whisky powstające w Austrii mają koneserom do zaoferowania naprawdę wiele cech smakowych proszących się o identyfikację. Weźmy na przykład przywoływaną już whisky J.A Baczewski Single Malt. Dojrzewająca przez przynajmniej 8 lat w beczkach po francuskich winach whisky cieszy degustatora bukietem bazującym na nutach wanilii, wiśni, czekolady, marcepanu i aromatycznych przypraw. W ustach koneser może czerpać radość dodatkowo z niuansów w postaci chilli, cynamonu, imbiru czy śliwki. Jak zatem widać – whisky J.A. Baczewski utwierdza nas w przekonaniu, że destylaty z tego kraju trzeba mieć na uwadze!
Gdzie kupić austriacką whisky?
Austriackie alkohole – przede wszystkim wina, ale też wódki czy likiery, a już na pewno piwa – cieszą się coraz większą popularnością wśród odkrywców smaków i zapachów. Czy dotyczy to również austriackiej whisky? Musimy zaznaczyć, że o ile austriackie whisky stanowią kategorię dość egzotyczną i nieczęsto widywaną na sklepowych półkach, o tyle z uwagi na rozpoznawalność marki, wyjątkiem okazuje się J.A. Baczewski. Jeśli jednak nie chcesz szukać tego trunku w sklepach specjalistycznych, zdecydowanie najwygodniej będzie Ci zarezerwować go za pośrednictwem Winnicy Lidla i odebrać w pobliskim sklepie stacjonarnym Lidla. Zaglądaj do kategorii regularnie, aby poznawać inne ciekawe destylaty z tego kraju!
Poznawaj austriackie alkohole dla wymagających – austriackie whisky single malt, zbożowe i żytnie!