Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Biały rum

Biały rum

Rum biały, nazywany także czasami rumem jasnym, jest najkrócej dojrzewającym typem rumu. Jest on nieco bardziej surowy i rześki w smaku niż rumy kolorowe. Wyprodukowany z destylatów trzcinowych lub melasowych. Rum biały, jest zazwyczaj poddawany krótkiemu procesowi dojrzewania w stalowych zbiornikach lub dębowych beczkach, co daje mu subtelny smak słodkawego cukru trzcinowego i owoców. Ze względu na swoją czystość smaku i zdolność do łączenia się z innymi składnikami jest często stosowany do drinków.

Zobacz jako Siatka Lista

22 produkty

  1. Bacardi Carta Blanca |1,5L | 37,5%
    Historia rumów Bacardí sięga wstecz ponad 150 lat. Receptury powstawały przez 10 lat, jeszcze zanim Facundo Bacardí otworzył w 1862 swoją pierwszą destylarnię na Kubie, w Santiago de Cuba. Sekret swojego smaku, aż po dziś dzień zawdzięczają unikalnemu szczepowi drożdży – La Levadura Bacardí – tego...
  2. Dead Man's Fingers White Rum | 0,7L | 37%
    Dead Man’s Fingers powstało w St Ives, Cornwall, miejscu znanym z wolnych duchów i niekonwencjonalnych myślicieli. To mieszanka rumów z Trynidadu i Barbadosu, dojrzewająca w beczkach po bourbonie. Zapomnij o przestarzałych smakach z przeszłości – nasz biały  rum jest śmiały, pełen życia i charakteru...
  3. Angostura Reserva White Rum | 1L | 37,5%
    Starzony przez minimum 3 lata, Angostura® Reserva jest wybitnym białym rumem: czystym gładki, pełny w smaku z akcentami dojrzałych bananów i owoców tropikalnych. Starzony w beczkach po bourbonie, destylowany i starzony na Trynidadzie. Podwójnie filtrowany przez filtry węglowe w celu usunięcia złocis...
  4. Tokyo Nights White Rum | 0,7L | 40%
    Tokyo Night Rum produkowany jest z lokalnej melasy z trzciny cukrowej z wyspy Okinawa. Nie posiada dodatku cukrów ani słodzików. Charakteryzuje się szeroką paletą aromatów, przez co idealnie nadaje się do tworzenia koktajli w stylu japońskim.
  5. RUM BACOO 3Y WHITE | 0,7 L | 43%
    Nazwa rumu Bacoo wzięła się od BAH-KU złośliwego mitologicznego ducha o magicznych mocach, którego można spotkać na Karaibach, a teraz również w butelkach rumu Bacoo. BAH-KU to postać podobna do krasnala, która nagradza swojego właściciela życzeniami i to nie tylko trzema. Duch ten jak mówi legenda ...

    Rum

    RUM BACOO 3Y WHITE | 0,7 L | 43% 700ml

    144,99 zł
  6. Renegade Pre-Cask Westerhall | 0,7L | 50%
    Rum Renegade - To kolejny koncept Marka Reynier, właściciela destylarni Waterford. Tym razem jego nowa destylarnia rumu na Grenadzie, gdzie trzcina cukrowa z każdej farmy, rosnąca na innym podłożu i w nieco odmiennym klimacie jest destylowana oddzielnie. Powstaje zate...
  7. Ocena:
    4.6 (10 opinii)
    Angostura Premium White Rum | 0,7L | 37,5%

    Ocena

    Najlepszy biały rum, zwłaszcza do robienia koktajli. Moje pierwsze mojito, cuba libre, trinidad i piña colada zostały na nim oparte. Wyszły wyśmienite. Cena na rum takiej jakości jest dodatkowym atutem. Producent najpopularniejszych bittersów stanął na wysokości zadania. Piotr
    -15% przy min. 2 szt.
na stronę

Pochodzenie i produkcja białego rumu

Rum biały, znany jako rum srebrny (lub rum silver), to najpopularniejsza i największa kategoria rumów. Powstaje na bazie trzciny cukrowej lub melasy. Jak wszystkie inne rumy produkowany jest przede wszystkim w klimacie tropikalnym, czyli tym najlepszym dla trzciny cukrowej ze względu na wysokie temperatury i równie wysoką wilgotność. Większość rumu białego powstaje na Karaibach w krajach takich jak Kuba, Dominikana, Jamajka, Barbados czy Portoryko. Co więcej, rum jasny (podobnie zresztą jak rum ciemny) powstaje też w licznych krajach Ameryki Środkowej i Południowej – m.in. w Wenezueli, Kolumbii, Gwatemali czy Nikaragui. Koneserzy wiedzą ponadto, że ciekawe destylaty trzcinowe powstają też w krajach niekojarzonych z tymi trunkami – to zarówno Indie czy Filipiny, jak i państwa europejskie jak Hiszpania czy Francja.

Proces dojrzewania białego rumu

Pierwszy etap produkcji to fermentacja soku z trzciny (surowcem może być też melasa). Wykorzystuje się do niej kadzie ze stali nierdzewnej. W ten sposób powstaje posiadające około 10% alkoholu piwo trzcinowe (lub wino trzcinowe), które zostaje poddane destylacji – alembikowej (metoda tradycyjna) lub w aparatach kolumnowych (metoda bardziej nowoczesna i łatwiejsza). Po zakończeniu destylacji rum jest przezroczystym płynem. Następnie rozpoczyna się dojrzewanie alkoholu – prowadzone w stalowych kadziach lub dębowych beczkach, zwłaszcza tych po bourbonie. Proces dojrzewania rumu białego trwa zazwyczaj od kilku miesięcy do trzech lat, a niektóre z rumów (np. agricole blanc) trafiają do butelek po kilku tygodniach.

Po zakończeniu leżakowania rum przechodzi filtrację, a następnie zostaje zabutelkowany. Choć podczas dojrzewania rum jasny nie barwi się jak rum ciemny, kontakt z drewnem nasyca go cennymi nutami aromatycznymi.

Różnice między białym a ciemnym rumem

Rum biały, ze względu na fakt, że dojrzewa krócej niż ciemny, cechuje się łagodniejszym, bardziej subtelnym aromatem i słodszym smakiem od swojego kuzyna. Niektóre z białych rumów (np. agricole) mają intensywny, roślinny charakter. Właściwości smakowe białego rumu sprawiają, że bardzo często wybierany bywa przez barmanów do tworzenia klasycznych koktajli rumowych, takich jak Mojito czy Pina Colada. Oczywiście ten trunek nadaje się również do solowej degustacji lub picia z dodatkiem odrobiny wody czy kilku kostek lodu. Biały rum to doskonały wybór dla osób ceniących lekkie, orzeźwiające smaki. Rum ciemny natomiast przypadnie do gustu koneserom szukającym nieco cięższych trunków o wyjątkowo rozwiniętym bukiecie i profilu smakowy, w którym bardzo ważne są nuty dębowe, a nawet beczkowe akcenty dymne.

Znane marki białego rumu

Jakie brandy z dumą reprezentują kategorię rumów jasnych w Winnicy Lidla i na świecie? To m.in słynna Angostura, Union, Bacoo, Renegade, Albert Michler, Havana Club 3, Tokyo Night, Duppy Share czy niezwykle popularne Bacardi.

Popularne koktajle z białym rumem

Skoro rum biały jest tak uniwersalnym trunkiem – jakie koktajle można wyczarować z jego wykorzystaniem? Najbardziej rozpoznawalny koktajl to Mojito, w którym biały rum spotyka się z mięta, limonką, syropem cukrowym i wodą mineralną. Opcja numer dwa to oczywiście Piña Colada – biały rum z sokiem ananasowym i mleczkiem kokosowym (w wersji mocniejszej z likierem Malibu). Jeśli chcesz degustować niczym Hemingway, możesz sięgnąć po Daiquiri (jasny rum z sokiem z limonki i syropem cukrowym). A jesli kochasz Kubę i wolność, naturalnym wyborem okaże się Cuba libre z colą i limonką. Inne propozycje warte poznania to m.in. Rum Punch z rumem, sokiem pomarańczowym, ananasowym i grenadyną czy Caipirissima – rum w towarzystwie cukru trzcinowego i limonki. Z białym rumem przygotujesz też orzeźwiający Rum Collins z sokiem z cytryny, syropem cukrowym i plasterkiem cytryny.

Podawanie i serwowanie białego rumu

Powyżej wymieniliśmy najpopularniejsze drinki ze srebrnym rumem, które możesz zamawiać w ciemno w barach na całym świecie. Ale pamiętaj też, że rum ten lubi prostotę. Śmiało możesz zestawiać go po prostu z wybranym sokiem lub napojem gazowanym jak Sprite, Fanta czy Coca-Cola. I nazwać go po swojemu! Rum ten zawsze świetnie dogaduje się z owocami i syropem cukrowym.

W zależności od drinka, rum jasny możesz podawać z innymi składnikami w szklankach typu highball, old fashioned, albo kieliszkach do Martini lub Margarity. Biały rum bardzo dobrze smakuje schłodzony. Jeśli jednak chcesz w pełni nacieszyć się jego aromatem, możesz poznawać go ze specjalnych kieliszków tulipanowych lub degustować z kieliszków typu snifter. Do tego typu degustacji rum serwuj w temperaturze pokojowej.

Czy wiesz, że koktajle rumowe… mogą być też gorące? I to jak! Odrobiną białego rumu możesz doprawić swoją ulubioną herbatę, kawę czy czekoladę. To pomysł idealny na zimne dni! A może masz ochotę na Bombardino z rumem, likierem jajecznym i bitą śmietaną?

Rum biały w kuchni

Jasny rum znajduje zastosowanie nie tylko za barem, ale i za kuchennym blatem. To cenny składnik ciast, dodatek do lodów, tiramisu czy czekoladek. Z rumem stworzysz nadzienie do pączków czy do tortu. Ale czy wiesz, że rum ten przyda się również do dań wytrawnych? Nada się idealnie do sosu BBQ czy marynaty do mięs i tofu. Wystarczy ten karaibski alkohol połączyć z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i miodem, aby stworzyć uniwersalną marynatę dla smakoszy. Uwaga – ze względu na procenty to opcja wyłącznie dla dorosłych!

Ile kosztuje biały rum?

W Polsce dostępnych jest wiele propozycji jasnego rumu w różnych przedziałach cenowych. Słynną Angosturę znajdziesz w cenie około 120 zł za butelkę, podobnie jak liczne aromatyzowane edycje Union, jak Union Pink czy Union Organic Coconut oraz Rum Agricole Saint James. Francuski rum Dillon może kosztować około 85 zł, podobnie jak Flor de Cana 4 YO z Nikaragui. Nietuzinkowa propozycja z Japonii, czyli coś idealnego na prezent dla znawcy, Tokyo Nights White Rum, kosztuje natomiast około 250 zł.

Czy wiesz już, dlaczego warto zaprosić biały rum na najbliższą degustację? Wybierz coś dobrego wraz z Winnicą Lidla – do picia solo, do drinków, a nawet do kuchni!