Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino ze szczepu Muscadelle
Wino ze szczepu Muscadelle
Muscadelle
Muscadelle to francuski szczep pochodzący z Bordeaux. Razem z Sauvignon Blanc oraz Semillon tworzy trójcę białych gron, z których wytwarza się charakterystyczne dla Bordeaux białe wino. Z odmiany Muscadelle w zasadzie nie produkuje się odrębnego gatunku trunku. Szczep wchodzi za to w skład wielu win białych tego rozsławionego na cały świat regionu, pomimo niewielkiego udziału procentowego w składzie. Mieszankom z obszaru północno-zachodniej Francji nadaje jednak znaczącej, aromatycznej głębi. Muscadelle staje się również istotnym szczepem dla upraw australijskich, zwłaszcza w regionie Wiktorii.
Muscadelle: wino
Ze względu na słodki smak i kwiatowe nuty wina wytwarzanego z tego szczepu, odmiana zawdzięcza swoją nazwę winoroślom z rodziny Muscat, chociaż nie jest z nią spokrewniona. Mimo, że w słynnym białym winie z Bourdeaux stanowi niewielką domieszkę, w Monbazillac, obszarze na wschód od legendarnego winiarskiego regionu, Muscadelle jest w składzie znacznie więcej. Produkowane ze szczepu wina słodkie i półsłodkie są lekkie i świeże, a po upływie dłuższego czasu wyczuwalny staje się aromat suszonych owoców i rodzynek. Szczep zyskuje również coraz większą popularność w australijskich winnicach, szczególnie w południowym stanie Wiktoria. Muscadelle funkcjonuje tam jednak raczej pod egzotyczną nazwą Topaque, choć bywa rozpoznawane nawet jako Tokaj. Wszystko to wynika z pomyłki australijskich właścicieli winnic, którzy byli przekonani, że uprawiają jedną z węgierskich odmian winorośli z powodu podobieństwa smakowego win. Błąd ten został odkryty dopiero w połowie lat 70. XX wieku, niemniej jeszcze długo Muscadelle dalej w regionie nazywano Tokajem. Aby uniknąć dalszych nieporozumień, nazwa lokalnie wytwarzanego wina została zmieniona na Topaque w 2007 roku. Będąc na terenie Australii lub szukając australijskich win, musimy pamiętać, że etykiety z napisem Muscadelle możemy nie znaleźć. Wówczas pozostaje nam sięgnąć po biały, słodki trunek Topaque. Wino produkowane ze szczepu Muscadelle najlepiej spisuje się w towarzystwie skorupiaków (zwłaszcza krabów), potraw bazujących na słodkiej dyni oraz dopełni smak pleśniowego sera.