Szekszárd

Jeden z najstarszych regionów winiarskich Węgier. Na jego obszarze znajduje się ponad 2700 hektarów winnic. Położony jest na południu kraju. Na szerszą skalę uprawą winorośli zajęli się tam dalmatyńscy Serbowie, którzy uciekając przed Turkami sprowadzili ze sobą szczep Kadarka. Z odmiany tej, w połączeniu z Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc produkuje się obecnie słynne wino Bikaver, do którego nazwy mają prawo tyko dwa regiony: Szekszárd i Eger. Region wytwarza również szeroką gamę win jednoszczepowych, białych i czerwonych, głównie wytrawnych.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji