Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Słodkie wino węgierskie

13 produktów

  1. -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  2. -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
  3. -10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
na stronę

Słodkie wino węgierskie

Węgry to jeden z najbarwniejszych krajów winiarskich Starego Kontynentu. Co więcej – jego tradycje winiarskie są nierozłącznie związane z Polską, zwłaszcza dzięki słynnemu węgrzynowi. A skoro już jesteśmy przy trunkach z podsuszanych winogron – słodkie wino węgierskie niezmiennie cieszy się sympatią entuzjastów trunków z winogron o deserowym charakterze. Dlatego też słodkiego wina węgierskiego nie mogło zabraknąć w katalogu Winnicy!

Najbardziej znane rodzaje słodkich win węgierskich

Słodkie wino węgierskie niejedno ma imię. Przez stulecia najlepiej znanym trunkiem z tej kategorii był wspominany węgrzyn. W ten sposób na polskich dworach nazywano bowiem świetne gatunkowo wino węgierskie. Obecnie najpopularniejsze słodkie wino węgierskie to oczywiście Tokaj. Nie jest to jednak nazwa odmiany winorośli, lecz regionu geograficznego i pochodzącego z niego wina. Wśród słodkich Tokajów wyróżniamy wina typu szamorodni oraz aszú, które swój deserowy charakter zawdzięczają późno zbieranym winogronom. Słynne słodkie wino węgierskie z regionu Tokaj produkowane jest przede wszystkim z odmiany Furmint.

Na koneserów spragnionych nowych wrażeń czekają jednak także inne rodzaje słodkich win węgierskich. Takie jak np. wina Pinot Gris z Felső-Magyarország, Chardonnay z Borsod-Abaúj-Zemplén (w Winnicy Lidla także w wersji musującej!), czy też wywodzące się z regionu Balaton wina ze szczepu Zeus, pokryte szlachetną pleśnią, takie jak np. Choice, Feind. Choć wśród słodkich i bardzo słodkich win węgierskich zdecydowaną większość stanowią trunki o jasnej barwie, znajdziemy wśród nich również wina różowe oraz czerwone.

Historia słodkich win węgierskich

Historia węgierskiego winiarstwa sięga starożytności, czasów celtyckich i rzymskich. Kwitło ono w średniowieczu, pod wpływ zakonów chrześcijańskich, żywych tradycji Cesarstwa, winiarzy z zachodniej Europy, a nawet inspiracji azjatyckich. To właśnie w późnym średniowieczu wina węgierskie słodkie, głównie z regionu Tokaj, stały się znane w całej Europie. A to za sprawą Królestwa Polskiego i szlaków handlowych krzyżujących się w naszym kraju. Zanim jednak Tokaj stał się najsłynniejszym słodkim winem węgierskim, popularnością cieszyły się m.in. wina szekszardzkie, balatońskie, budzińskie, siedmiogrodzkie czy syrmeńskie. Trwająca od XVI wieku okupacja turecka położyła jednak kres rozwojowi winiarstwa w znacznej części kraju. Wtedy to właśnie centrum krajowej produkcji wina słodkiego stał się Tokaj. I tym zaszczytnym mianem cieszy się do dziś!

Słodkie wina węgierskie a inne rodzaje słodkich win

Co takiego zatem wyróżnia słodkie węgierskie wino na tle trunków z innych części winiarskiego świata? Szczególne znaczenie ma z pewnością produkcja kultowego Tokaju aszú, do której wykorzystywane są pokryte szlachetną pleśnią, późno zbierane winogrona. Istotny jest także dobór szczepów. Najważniejsza dla regionu Tokaj odmiana Furmint charakteryzuje się wysoką kwasowością i (w przypadku późnego zbioru) słodyczą, które nadają trunkom oryginalny, trudny do pomylenia, charakter. Oczywiście nie możemy zapominać też o innych szczepach autochtonicznych (np. Hárslevelű) i międzynarodowych odmianach (jak Muscat). Wszystko to, w połączeniu z korzystnymi dla winorośli warunkami klimatycznymi i geologicznymi, warunkuje wyjątkowość słodkich win węgierskich!

Wybierz słodkie węgierskie wino w dowolnym stylu z Winnicy Lidla. Przekonaj się sam, dlaczego trunki te cieszą się taką popularnością!