Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whiskey amerykańska

Chociaż bezsprzecznym królem wśród whiskey z USA pozostaje bourbon wytwarzany w hrabstwie Bourbon w Kentucky, wiele destylarni decyduje się na rozbicie monopolu tego trunku, oferując klientom interesujące propozycje. O ile w Europie sercami zawładnęła whisky szkocka wytwarzana z jęczmienia, Stany Zjednoczone są zdominowane właśnie przez produkowany z kukurydzy bourbon. Lidl dzięki Winnicy Lidla umożliwia smakową podróż po Stanach bez wychodzenia z domu.

9 produktów

na stronę
    • Bourbon
    • USA
    Evan Williams 0,7l

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    Nie jestem super znawcą ale na pewno ten trunek bije popularne whisky, whiskey i bourbony z półek sklepowych. Jim Beam i Jack Daniel's nie mają podejścia, ma głębszy smak i dłuższy finisz. Czuć że choć trochę bardziej postarano się nad produkcją tego napoju. Słodkawy ale wyrazisty, dla mnie nie mdlący. Polecam. Tomasz

    Whisky

    Evan Williams 0,7l

    82,99 zł
    700ml

9 produktów

na stronę

Amerykańska whiskey z kukurydzy

Whiskey amerykańską w przeważającej części wytwarza się z trójskładnikowego zacieru, w skład którego wchodzi właśnie kukurydza, jęczmienny słód i żyto. Główne ziarno stanowić musi ponad połowę całości mieszanki, tak jak kukurydza w przypadku bourbona. Whisky żytnia cechować będzie się przewagą żyta właśnie. Jeżeli natomiast stosunek kukurydzy do innych ziaren wynosi ponad osiemdziesiąt procent, mówimy wówczas o amerykańskiej whiskey kukurydzianej. Pozostałe składniki poza tym głównym decydują za to o wyrazie trunku.

Whiskey: USA

Bardzo ważnym elementem produkcji whiskey amerykańskiej, zwłaszcza tej z Kentucky, jest czysta woda. Region ten odznacza się dużymi rezerwami wodnymi o bardzo niskiej zawartości żelaza. Wszystko to dzięki wapiennemu podłożu, działającemu jak naturalny filtr. Tę czystą wodę angażuje się także na etapie ważenia: tak powstająca w USA whiskey charakteryzuje się aksamitnym i łagodnym smakiem. Amerykańska whiskey marką zasłynęła na całym świecie. Whiskey Tennessee, którą produkuje się na wzór bourbonu, różni się od niego specyfiką procesu leżakowania. Alkohol jest w tym przypadku filtrowany przez kilkumetrową metrową warstwę węgla drzewnego. To właśnie węgiel nadaje whisky z tego regionu wytrawne, dymne nuty, charakterystyczne choćby dla Jacka Danielsa. W przeciwieństwie do whisky szkockiej, która leżakować musi minimum trzy lata, trunek produkowany w Stanach Zjednoczonych dojrzewa w dębowych beczkach co najmniej dwa.