Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Miody pitne
Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy z bardzo bogatą historią . Miody pitne urzekają swoim smakiem i zapachem. Alkohol ten powstaje w procesie fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą, czasem z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw lub owoców.
Miody pitne dzieli się na półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki i piątaki. Nazwy te zależą od sposobu wykonania brzeczki, która składa się z odpowiednich proporcji miodu pszczelego i wody. Im wyższe stężenie miodu tym lepsza jakość trunku. Półtoraki i dwójniaki to najczęściej miody bardzo słodkie, czwórniaki i piątniaki bywają półwytrawne i wytrawne. Na ceny miodów wpływ ma nie tylko użycie drogich, naturalnych składników, ale również czas leżakowania, który w przypadku półtoraków wynosić możne nawet 10 lat.
Jak smakuje miód pitny?
Miód pitny to popularny napój alkoholowy wytwarzany na bazie miodu nektarowego. Miody pitne znane są już od czasów starożytnych. W Europie popularność zdobyły one w średniowieczu. Jak smakuje miód pitny? Smak miodu pitnego uzależniony jest od tego, w jakim stopniu rozcieńczony został roztwór. Miód pitny typu półtorak jest bardzo słodki. Miłośnikom nieco mniej słodkich smaków, do gustu przypadnie miód pitny dwójniak. Trunek ten stanowi połączenie miodu oraz soku owocowego lub przypraw korzennych. Miodem pitnym o półsłodkim smaku jest trójniak. Najbardziej wytrawny miód pitny to natomiast czwórniak. Półtoraki oraz dwójniaki pije się solo, bez dodatków. Trójniaki oraz czwórniaki serwowane są natomiast najczęściej z dodatkiem skórki cytrynowej, cynamonu czy imbiru.
Miód pitny — zawartość alkoholu
Ile procent ma miód pitny? Zawartość alkoholu w miodzie pitnym zależy od jego rodzaju. Najczęściej waha się ona między 9 a 18%. Najmniej procent alkoholu zawiera miód pitny typu czwórniak, najwięcej — półtorak.
Miód pitny — rodzaje
Do wyboru mamy kilka rodzajów miodów pitnych. Alkohole tego typu dzieli się ze względu na kilka kryteriów. Jednym z nich są proporcje pomiędzy ilością miodu a wody wykorzystanych do wykonania brzeczki, czyli rozcieńczonego wodą miodu pszczelego. Wyróżnia się tu następujące rodzaje miodu pitnego:
• Miód pitny półtorak — wytwarza się go z 1 części objętości miodu i 0,5 części objętości wody.
• Miód pitny dwójniak — składa się on z 1 części objętości miodu i 1 części objętości wody.
• Miód pitny trójniak — do jego przyrządzenia wykorzystuje się 1 część objętości miodu i 2 części objętości wody.
• Miód pitny czwórniak — to trunek przygotowywany z 1 części objętości miodu oraz 3 części objętości wody.
Różnice pomiędzy konkretnymi miodami pitnymi odnosić mogą się również do zastosowanych dodatków — soku, przypraw czy chmielu. Alkohole te dzieli się także na sycone, gdzie mamy do czynienia z gotowaniem brzeczki oraz naturalne, czyli niegotowane.