Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino węgierskie

Węgry to kraj winiarski, który dzięki ciepłemu kontynentalnemu klimatowi stwarza odpowiednie warunki do uprawy wielu intrygujących odmian winorośli. Dlatego właśnie możemy powiedzieć, że wino węgierskie to w wielu przypadkach trunek wysokiej klasy, zachwycający nie tylko kuszącym smakiem i bogatym aromatem, ale też cieszący oczy konesera urzekającą barwą, wyprodukowany w zgodzie z wielowiekową tradycją. Najsłynniejsze wino węgierskie to oczywiście to pochodzące z regionu Tokaj, złoty specjał o deserowym charakterze, otrzymywany przede wszystkim z odmian Furmint i Muskat. Wśród propozycji lokalnych producentów znajdziemy jednak także wiele innych ciekawych win węgierskich, bazujących zarówno na cenionych odmianach międzynarodowych, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Riesling, jak i szczepach lokalnych, do których zaliczamy m.in. Hárslevelű, Kabart, Kövérszőlő, Zeta czy Sárgamuskotály. Decydując się na wino z Węgier, możemy sięgnąć po wina lekkie i orzeźwiające, idealne na niezobowiązujące spotkania, jak i specjały o intensywnych właściwościach aromatyczno–smakowych, które idealnie będą pasować do wykwintnych dań. Zobacz, jakie wino węgierskie – białe, różowe i czerwone – znajdziesz wśród propozycji Winnicy Lidla.

Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w nastepnym dniu roboczym w wybranym Lidlu!*
96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.

120 produktów

na stronę
  1. Wino

    Cabernet Sauvignon, Ikon | 0,75L | 14%

    34,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Węgry
    • 4/5 Intensywność
    • Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
    Sas Cuvée, Kristinus | 0,75L | 13%
    „Sas” to kompozycja znanych z Bordeaux odmian winorośli z przewagą Merlot. Po fermentacji wino dojrzewało przez 12 miesięcy w nowych oraz używanych baryłkach z dębu węgierskiego. W kieliszku trunek ma ciemną, rubinową barwę z towarzyszącymi refleksami purpury. Już po krótkim napowietrzaniu w bukiec...

    Wino

    Sas Cuvée, Kristinus | 0,75L | 13%

    39,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Węgry
    • 4/5 Intensywność
    • Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
    Ermitage, Bock | 0,75L | 14%
    Wino z kompozycji odmian znanych z regionu Bordeaux. O dojrzałości trunku świadczy barw, zapach i smak. W wyglądzie trunek jest przejrzysty, rubinowo-ceglasty. Na bukiet wina składają się aromaty dżemu truskawkowego czarnej porzeczki suszone śliwki i bardzo dojrzałych jeżyn. Po chwili napowietrzani...

    Wino

    Ermitage, Bock | 0,75L | 14%

    59,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Różowe
    • Węgry
    • 3/5 Intensywność
    • Cabernet Sauvignon
    Peter’s Rosé, Feind Borház | 0,75L | 13%
    Łagodnie wytrawne, przyjemnie orzeźwiające - różowe wino znad Balatonu idealnie pasujące na spotkanie z przyjaciółmi lub do prostych przekąsek koktajlowych. Wino w zapachu przypomina kompozycję aromatów czarnej porzeczki, maliny i truskawki. W ustach dominuje kwasowość, której towarzyszy subtelny p...

    Wino

    Peter’s Rosé, Feind Borház | 0,75L | 13%

    29,99 zł
    750ml
  2. Wino

    Tokaj Furmint „Vicarius”, Patricius Borház | 0,75L | 12%

    49,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Różowe
    • Węgry
    • 3/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Rosé, Sauska | 0,75L | 12%
    Różowe wino z regionu Villany. W wyglądzie jest bardzo jasne, blado-łososiowe. Zapach i smak wina bynajmniej nie wypadają blado, ot kolejny przykład by nie osądzać wina po intensywności barwy. W nosie wyczuć można wyraźne i czyste aromaty czerwonych owoców, z maliną, poziomką i porzeczkami na czele...

    Wino

    Rosé, Sauska | 0,75L | 12%

    32,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Różowe
    • Węgry
    • 3/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Kúria Rosé, Etyeki Kúria | 0,75L | 13%
    Wino o jasnej, różowej barwie. Urzeka kompozycją aromatów rozpoznawalnych w kieliszku. Odkryć tutaj można zapachy poziomki, czerwonego jabłka i malin. Smak wina jest wytrawny, soczysty i przyjemnie orzeźwiający. Nieskomplikowana przyjemność na wiele okazji, dla osób ceniących smaki trunków wytrawnyc...

    Wino

    Kúria Rosé, Etyeki Kúria | 0,75L | 13%

    34,99 zł
    750ml
  3. Wino

    Tokaji Hárslevelű, Tokajicum | 0,75L n| 11,5%

    32,99 zł
    750ml
  4. Wino

    Rozé, Lisicza | 0,75L | 12,5%

    26,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Białe, Musujące
    • Węgry
    • 3/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Chateau Dereszla Brut | 0,75L | 11,5%
    Wino musujące z regionu Tokaj wyprodukowane metodą tradycyjną. Właściwości musujące trunek nabywa podczas wtórnej fermentacji butelkowej. Po nalaniu do kieliszka widoczne jest wyraźne spienienie, a ustach musowanie jest gładkie i aksamitne. Cechą wyróżniającą nasze wino jest jego wysoka kwasowość, i...

    Wino

    Chateau Dereszla Brut | 0,75L | 11,5%

    49,99 zł
    750ml
    • Słodkie
    • Białe
    • Węgry
    • Hárslevelű, Furmint, Sárga Muskotály
    Late Harvest, Royal Tokaji | 0,5L | 11,5%
    Tokaj z późno zbieranych winogron. Bardzo dobrej jakości wino w przystępnej cenie wyprodukowane z uprawianych w regionie pochodzenia odmian winorośli Hárslevelű, Furmint oraz Sárga Muskotály. Dzięki doświadczeniu producenta wino cechuje wyjątkowa kompozycja aromatów oraz równowaga struktury.W bukiec...

120 produktów

na stronę

Wino węgierskie

Węgierskie wino jest produkowane od V wieku, kiedy to tereny węgierskie były okupowane przez Rzymian. Średniowieczne wina z Eger oraz Sopron były rozsyłane po całej Europie, pite na dworach królewskich i magnackich. Turecka okupacja w XVII wieku spowodowała gwałtowne zahamowanie produkcji węgierskich winnic. Późniejsza epidemia filoksery oraz I i II Wojna Światowa sprawiły, że wino z Węgier zostało zapomniane na długie lata, a państwowe winnice podjęły decyzję o produkowaniu wina na akord. W rezultacie węgierskie wino zaczęło źle się kojarzyć, np. ze słodkimi, stołowymi Kadarkami produkowanymi z rozcieńczanego i dosładzanego moszczu. Koniec XX wieku przyniósł winnicom węgierskim niezależność, a technologia winifikacji poszła do przodu. Obecnie winnice węgierskie obejmują około 70 tys. hektarów i zajmują 16. miejsce na świecie w produkcji wina. Produkcja węgierskiego wina przeżywa prawdziwy renesans. Powstają setki mniejszych i większych winnic, w której wielowiekowe tradycje winiarstwa przeplatają się z nowoczesnymi rozwiązaniami tej branży.

Typowe dla wina z Węgier jest dojrzewanie w beczkach z rodzimych dębów. Dęby rosnące w lasach Zemplen przy słowackiej granicy mają światową renomę. Węgierscy winiarze stosują beczki z dębu węgierskiego w celu wzbogacenia smaku wina i nadania trunkowi dymnego aromatu.

Węgry dzieli się na 22 regiony winiarskie, z czego najbardziej znane są Eger, Nagy Somló, Villány, Szekszárd i oczywiście region, Tokaj. Wina z tego kraju charakteryzują się dużą rozpiętością smakową – od bardzo słodkich win wzmacnianych, przez półsłodkie i na wytrawnych kończąc.

Wybierając węgierskie wina pewną barierą może okazać się sam język, który większości Europejczyków sprawi problem w samej wymowie. Język węgierski pochodzi z rodziny językowej ugrofińskiej, dlatego będzie nieco prostszy do zrozumienia dla Finów czy Estończyków, ale warto dowiedzieć się jak odczytywać niektóre informacje zawarte na butelce. Słowo „bor” oznacza wino, a „feher bor” białe wino, natomiast gdy na etykiecie zobaczymy słowo „vörös” musimy wiedzieć, że stoi przed nami butelka czerwonego wina.

Wina produkowane na terenie Węgier pochodzą z małych winnic o tradycjach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, których owoce możemy próbować w postaci aromatycznych win. Węgierskie wina to również doskonały stosunek ceny do jakości. Madziarskie wina doskonale nadają się na celebrację ważnych chwil, a także picia na co dzień. Stanowią też doskonały dodatek do gotowania i wypieków.

Wina węgierskie – nazwy

Rodzaje węgierskiego wina to paleta smaków i aromatów danych regionów zamknięte w butelce. Z reguły kraj ten kojarzony jest z produkcją win słodkich, jednakże na terenie Węgier produkowane są również wina wytrawne – białe i czerwone. Wina z regionu Eger, który mieści się na północ od Budapesztu, charakteryzują się sporą tanicznością oraz pikantnym finiszem. Naczelnym reprezentantem wina pochodzącego z tamtych okolic jest Egri Bikaver – wytrawne, ciężkie wino z wyczuwalnymi w bukiecie nutami ciemnych owoców leśnych, wiśni i pieprznym finiszu. Wino to zwyczajowo nazywano byczą krwią. Legenda głosi, że podczas oblężenia Egeru przez Imperium Osmańskie, żołnierze tureccy spostrzegli pijących wino węgierskich pieszych. Przekrwione oczy oraz zaplamione winem brody współgrające z węgierskim temperamentem sprawiły, że tureckie wojska postanowiły się wycofać i nie przeszkadzać tym, którzy piją krew byka (Węgrom).

Region Nagy Somló cechuje inny klimat i zgoła odmienne terroir. Winorośle wzrastają tam na bazaltowym podłożu, ukorzeniając się w piaszczystej glebie i skałach wulkanicznych. Wina węgierskie z tego regionu mają w sobie nuty mineralne, a także aromaty cytrusów, pszenicy oraz nieco dymu. Wina z Węgier z regionu Nagy Somló kojarzone są z ich leczniczych właściwości. Niegdyś wierzono, że pijąc wino z Somló, kobiety będą rodzić wojowników, monarchów i artystów, a mężczyźni będą odznaczać się wyjątkowym temperamentem.

Wspaniałe wina, jakie produkuje się w regionie Villány (niedaleko Chorwacji), tworzone są z gron szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc oraz Kekfrankos. Na wulkanicznych glebach wyrastają winorośle, w których odnaleźć można aromaty zielonego pieprzu, porzeczek i malin z odrobiną cedru i konfitury z czerwonych owoców.

Szekszárd ma ciepły, łagodny klimat i słynie z winorośli ze szczepu Kadarka i Kekfrankos oraz historycznie udokumentowanego wina o nazwie Bikaver, nazywanego przez poetę Janosa Garaya byczą krwią. Uprawiane są w tym regionie również szczepy Merlot, Portugesier, a także białe ananasowe Chardonnay, niezwykle lekkie i kwiatowe Muller Thurgau i orzeźwiające Olaszrizling.

Tokaj to najbardziej znany z nazwy region wina węgierskiego; położony pomiędzy dwiema rzekami odznacza się swoistym mikroklimatem. Tokaj to również nazwa popularnego białego deserowego wina węgierskiego. Wysokie stężenie cukru w niektórych gatunkach wina Tokaj czyni to deserowe wino węgierskie zdatnym do długiego dojrzewania. Ludwik XIV lubił mawiać o Tokaju jak o trunku królów i królu win. Wielkim zwolennikiem Tokaju był również Piotr Wielki – specjalnie utrzymywał oddział żołnierzy, których zadaniem było regularne dostarczanie Tokaj Aszu na dwór w Petersburgu – oraz jeden z wielkich kompozytorów, Joseph Haydn, który nie raz pobierał gażę w postaci butelek wina.

Wina Tokaj Aszu i Eszencia wytwarzane są z gron pokrytych szlachetną pleśnią, które wilgotne dojrzewają w słońcu, niemalże do zrodzynkowacenia. To właśnie te wina mają w sobie najwięcej słodyczy, pochodzącej ze starannie zbieranych owoców i powolnego tłoczenia owoców. Ten proces w rezultacie daje wyjątkowe deserowe wino węgierskie.

Nie tylko słodkimi trunkami Węgry stoją – produkowane są tam zarówno dobre wina węgierskie półsłodkie białe oraz czerwone. Węgierskie wina wytrawne również zasługują na uznanie, odznaczają się wysoką kwasowością oraz intensywnym smakiem, oddającym ducha tego niezwykle ciekawego klimatycznie kraju. W czerwonych winach pochodzących z Węgier znajdziemy nuty czarnej porzeczki, jeżyny, jagód i innych owoców leśnych, dojrzałych wiśni oraz konfitur z czerwonych owoców. Wina produkowane z winorośli rosnących na glebach wulkanicznych mają w sobie sporo aromatów przypominających mokre kamienie, dym lub drewno.

Wina węgierskie – sklep

 

Wina węgierskie dostępne są w sklepie Lidl oraz do rezerwacji w serwisie Winnica Lidla w najkorzystniejszych cenach. Tereny Węgier są bardzo zróżnicowane klimatycznie – od spokojnych dolin, brzegów rzek i jezior, aż po winnice ulokowane na stromych wzgórzach i wulkanicznym podłożu.

Węgrzy sami kochają pić wino białe i takie też w przewadze produkują. Popularny jest tam wspomniany już szczep Olasrizling, który, wbrew podobnej nazwy, nie ma nic wspólnego z niemieckim Rieslingiem. Jest to biała odmiana włoskiego Rieslinga popularna również w Austrii pod nazwą Welschriesling czy na Słowacji (jako Rizling Vlassky), charakteryzująca się dużą kwasowością i bukietem pełnym aromatów kwiatowych (polnych kwiatów, bzu i ziół) oraz migdałowych. Węgry uprawiają również winorośle ze szczepów podobnych Muskatowi, czyli Irsai Oliver (nuty czarnego bzu, limonki, pomarańczy i melona) oraz Csersegi Fuszeres o wysokiej kwasowości, słodyczy i aromatach tropikalnych (podobne w smaku do szczepu Traminer, z którym ma wspólne pochodzenie). Najszlachetniejszy ze szczepów Furmint daje owoce o słodkich, cedrowo-cytrusowych nutach.

Czerwone wina tworzone są na masową skalę ze wspomnianego już szczepu Kadarka oraz Kekfrankos (szczególnie chętnie produkuje się z niego wino słodkie różowe oraz musujące z mocno owocowym finiszem).

Węgierskie wino zyskało sławę króla win już w XVII wieku, kiedy prym wśród alkoholu powstałego z winogron wiodły słodkie wina. Słodki Tokaj został rozsławiony na cały świat, a polscy kupcy chętnie inwestowali w ten rodzaj wina, sprzedając je za granicami za krocie. Tokaj to wino eleganckie, kojarzące się z dobrobytem i arystokracją. Wiedza, jaką posiadają węgierscy winiarze, pochodzi z pielęgnowanej z pokolenia na pokolenie tradycji i dlatego węgierski alkohol jest ceniony na całym świecie. Węgierskie wino Tokaj znajdziesz w sklepie Lidl oraz do rezerwacji na stronie Winnica Lidla. Wino węgierskie Tokaj w naszym asortymencie występuje w różnych stopniach kwasowości i intensywności aromatów – znajdziesz u nas Tokaj Aszu, jak i jednoszczepowy Tokaj ze szczepu Muscat.

Dobre węgierskie wino może okazać się wspaniałym towarzyszem obiadów i kolacji – białe słodkie wino podane do dań rybnych będzie smakowało wyśmienicie. Czerwona Kadarka rozgrzeje w zimowe wieczory, a musujące, półsłodkie Kekfrankos doskonale sprawdzi się jako trunek do potraw z kurczaka i grillowanych warzyw. Jakie węgierskie wina polecamy? Przede wszystkim byczą krew, czyli wino Bikaver. Dla porównania można pokusić się o wybór dwóch z odmiennych regionów np. Szekszárdu i Egeru, żeby dostrzec różnice w stylu tworzenia czerwonych win węgierskich. Warto spróbować również wina ze szczepu Cabernet Franc z okolic regionu Villány, które swoją jakością i smakiem dorównuje trunkom francuskim. Dla osób lubiących mineralne, cięższe aromaty, polecamy wina z regionu Somló, które niektórzy określają mianem „kamienistych”.

Wina z Węgier są licznie nagradzane w konkursach, nie tylko w kraju, ale również za jego granicami. Pijają nie zarówno laicy, jak i koneserzy. Niepowtarzalne warunki naturalne, w jakich dorastają grona, oraz czysta woda i wulkaniczna gleba, a także duże nasłonecznienie, sprawiają, że wino to ma wyjątkowy smak oraz charakter. Wybierając wino z węgierskich winnic w Winnicy Lidla, masz gwarancję najlepszej ceny i jakości.