The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino dla osób, które nie potrafią sprecyzować do lubią pić do głównych dań. Wino bardzo delikatne, wpadające w nutę wytrawności. Fantastyczne!!!!!Honorata
Bardzo przyjemne wino o "gładkiej" teksturze, o zaskakująco orzeźwiającym finiszu. Słodkie, ale nie przesadnie. Zdecydowanie nie jest to ulepek. Idealne solo, ewentualnie do deserów.Magdalena
Aromat: bogaty. Suszone owoce typu figi, daktyle, swojska śliwka – kompot z suszu do tego oblany miodem gryczanym i spadziowym, lekko dociera do zmysłów suszony grzyb, lukrecja i delikatne przyprawy w tym korzenne.
Smak: praktycznie taki jak aromat. Słodki likierowy, ale nie jest to słodki ulepek. Jeszcze bardziej czuć miód i przyprawy. Pojawia się też nuta typowa dla beczek: wanilia, kokos. Finisz miodowo-przyprawowy, a after przyjemnie alkoholowy, gdzie czuć charakter winogron. Mariusz
Wino co najmniej dobrej jakości ponieważ, żeby stało się bardzo dobre to w tym przypadku konieczne jest jeszcze wieloletnie leżakowanie, wino treściwe, lekko słodkie, o przyjemnym bukiecie. Marcin
Pinot noir to mój ulubiony szczep, więc kupiłam to wino z ciekawości, jak smakuje w wydaniu węgierskim. Na wstępie należy podkreślić doskonałą relację cena- jakość. Ponadto doznań smakowych ani razu nie przyćmił późniejszy ból głowy, co zdarza mi się nawet po wypiciu jednej lampki wina, niezależnie od jego ceny. Za rekomendację niech posłuży również fakt zamówienia 6 butelek „na zapas” po spróbowaniu pierwszej:) Szczerze polecam!Monika
Owoce morza, czyli przyrządzane na różne sposoby, a także spożywane w postaci surowej, skorupiaki i mięczaki morskie, to jeden ze specjałów kuchni śródziemnomorskiej. Ostrygi, krewetki, kraby, homary i ośmiornice bogate są w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pełnowartościowe białka oraz szereg mikro- i makroelementów. Spożywane są jednakże przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak. Smak, który dodatkowo podkreślić może dobre wino do owoców morza. Przekonaj się, kiedy owoce morza z winem tworzą idealną kompozycję kulinarną.
Jakie wino pasuje do owoców morza?
Czerwone wino do owoców morza? W gronie ekspertów taki wybór mógłby zostać potraktowany jako faux pas. Ogólnie przyjęta reguła – od której istnieją pewne wyjątki – głosi, że do owoców morza podajemy białe wino. Jeśli zapragniemy przyrządzić homara lub langustę, powinniśmy zaopatrzyć się w butelkę dobrego wina Chardonnay czy Chenin Blanc. Wino wytrawne białe to także idealny dodatek do kraba, wino musujące z kolei, Prosecco, Cava czy doskonały Szampan, stworzy wyśmienite połączenie z ostrygami i małżami.
Jakie wino podać do owoców morza w stylu azjatyckim?
Do orientalnych specjałów, które słyną z wyjątkowej aromatyczności i pikantności, powinniśmy podawać wina wyraziste, które nie dadzą się zdominować przez intensywny bukiet przypraw. Do trunków takich należy z pewnością niemieckie wino Riesling, które tworzy doskonałe połączenie z małżami z mlekiem kokosowym i curry, czyli w stylu tajskim, czy krewetkami po wietnamsku. Równie ciekawą propozycją będzie wytrawne wino z odmiany Muscat, którego aromaty współgrać będą z akcentami imbiru, owocami liczi i trawą cytrynową - częstymi składnikami potraw orientalnych.
Jakie wina do owoców morza z makaronem?
Wybierając wino do makaronu z owocami morza, powinniśmy wziąć pod uwagę, z jakim sosem podane będzie danie. Do makaronu z krewetkami w sosie śmietanowym dobrze zaproponować wino białe Chardonnay, Chenin Blanc, czy np. Vermentino. Jeśli natomiast zapragniemy przyrządzić makaron z krewetkami w sosie pomidorowym, stworzymy jedną z nielicznych sytuacji, kiedy to owoce morza będą dobrze współgrać z czerwonym winem. W takim przypadku nie popełnimy błędu, serwując np. wino Bardolino, lekkie Pinot Noir lub Syrah.
Wybierz doskonałe białe wino do owoców morza dzięki Winnicy Lidla.
Zyskaj rabat 20 zł na Twoją rezerwację
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.