Wino pochodzi z regionu Kachetia w Gruzji, znanego z pielęgnowania tradycyjnych metod winiarskich i uprawy endemicznych szczepów. Oferowane wino ma smak półsłodki i powstało ze szczepu Rkatsiteli. Ta znana od wieków w Dolinie Alazani odmiana winorośli daje trunki o łagodnych aromatach i przyjemnym, ...
Wino pochodzi z Doliny Alazani, jednego z najważniejszych regionów winiarskich we wschodniej Gruzji. Obszar ten wyróżniają warunki sprzyjające uprawie winorośli. Wysoką jakość lokalne trunki zawdzięczają łagodnemu klimatowi i długiemu okresowi wegetacyjnemu. Przepływająca przez dolinę rzeka Alazani...
Młode, czerwone wino o półwytrawnym smaku. Wyprodukowane zostało z odmian Saperavi oraz Muskat uprawianych na malowniczych winnicach gruzińskiego regionu Kachetia. Degustacja wina Saperavi - MuscatWino Saperavi - Muscat to półwytrawny trunek o bogatym bukiecie aromatów. W kieliszku wyraźnie roz...
Wino pochodzi z Doliny Alazani, jednego z najważniejszych regionów winiarskich we wschodniej Gruzji. Obszar ten wyróżniają warunki sprzyjające uprawie winorośli. Wysoką jakość lokalne trunki zawdzięczają łagodnemu klimatowi i długiemu okresowi wegetacyjnemu. Przepływająca przez dolinę rzeka Alazani ...
Musujące, półsłodkie wino z Gruzji, pochodzące z regionu Kachetia. Wyprodukowane w całości z odmiany Mtsvane, wyróżnia się świeżym charakterem aromatów i przyjemnym balansem pomiędzy słodyczą a subtelną kwasowością. Degustacja wina Semi Sweet Sparkling “Maestro”W kieliszku wino prezentuje jasną...
Półwytrawne, musujące wino z regionu Kachetia. Zostało wyprodukowane w całości z odmiany Mtsvane, z której wina znane są z delikatnych, aromatów owocowych oraz wyjątkowej świeżości smaku. Degustacja wina Semi Dry Sparkling “Maestro”Dostrzegalna w kieliszku, jasna, słomkowo-zielonkawa barwa info...
Saperavi Sparkling “Maestro”, Badagoni to wyjątkowej jakości, musujące wino z Gruzji, wyprodukowane w całości z odmiany Saperavi. Łączy ono charakterystyczną dla tej odmiany intensywność owocową z elegancką perlistością, oferując nietuzinkowe doznania degustacyjne. Degustacja wina Saperavi Spar...
Czerwone wino likierowe pochodzące z południowej Mołdawii, inspirowane lokalną tradycją produkcji win wzmacnianych. Vino Pastoral powstaje na bazie szczepu Cabernet Sauvignon, który w pełnym słońcu dojrzewa do wysokiej koncentracji cukrów, co przekłada się na późniejszy, niezwykle słodki smak wina. ...
Białe, słodkie wino powstałe z późno zebranych winogron pokrytych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea. Wino skomponowane zostało z trzech lokalnie odmian winorośli: Muscaris, Chardonnay oraz Solaris. Są to najbardziej aromatyczne odmiany uprawiane przez Winnicę Aris. W sprzyjającym mikroklimacie win...
Wino z Madeiry (Madera), wzmacniane, czerwone, słodkie, o głębokiej, ciemnej barwie, aromatyczne z nutką karmelu), w smaku owocowe, pełne i przyjemne dla podniebienia.
Wino z andaluzyjskiego regionu Málaga, wzmacniane, o ciemnej rubinowej barwie, delikatnym aromacie, słodkie i przyjemne dla podniebienia, dojrzewające w dębowych beczkach.
Wino z ręcznie zbieranych winogron w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, białe, słodkie, aromatycznie pachnące dojrzałymi owocami, z nutką tropikalną, przyjemne, owocowe.
Musujące wino z regionu Treviso, oznaczone klasyfikacją wytrawności Extra Dry. W ustach oprócz wyraźnej kwasowości wyczuwalny jest również lekki posmak słodyczy. Aromatycznie trunek jest bardzo łagodny a rozpoznawalny bukiet przypomina kompozycję akcentów grejpfruta, zielonego jabłka i ananasa. Muso...
Bardzo dobry, delikatny, wszystkie smaki zrównoważone, żaden nie jest mocniejszy od drugiego, oceniam bardzo wysoko , jedne z najlepszych. Trochę drogie te Aszu 5 puttonyos z 2014, bardzo podobnie i dużo tańsze, a równie wyśmienite.Marek
Wino krolow . Krol win . To wino to skarb wegierskiej winiarskiej tradycji juz od czasow krola Ludwika XIV i carowej Katarzyny . I dzis tak samo zachwyca jak dobry wegrzyn w opisie Krzysztofa Opalinskiego Jarek
Całkiem przyzwoite aszu, które oceniłbym na pięć z minusem. Tańsza marka dużego producenta jakim jest Disznoko. Wino z dość mocno wyczuwalnym zapachem i smakiem miodu lipowego. Jedyne czego mi brakuje to trochę większego napięcia miedzy słodyczą a kwasowością.Radosław
Muscaris z bukietem głównie solarisowym + wyraźna słodycz i mała kwasowość. Wolałbym mniej słodkie, choć być może wtedy niedostatek kwasowości byłby wyraźniejszy ... Krzysztof
Powiedziałbym, że to raczej półwytrawne wino ale smakuje wyśmienicie. Delikatne i bardzo dobrze komponuje się z kurczakiem. Czuć te owocowe nuty. Polecam. Rafał
Delikatne bąbelki sprawiają że konsumpcja tego trunku staję się czystą przyjemnością i niezapomnianym przeżyciem. Śmiało mogę stwierdzić że stosunek jakości do ceny jest zadowalający i czystym sumieniem mogę polecić to wino. Ziemnior
Owoce morza, czyli przyrządzane na różne sposoby, a także spożywane w postaci surowej, skorupiaki i mięczaki morskie, to jeden ze specjałów kuchni śródziemnomorskiej. Ostrygi, krewetki, kraby, homary i ośmiornice bogate są w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pełnowartościowe białka oraz szereg mikro- i makroelementów. Spożywane są jednakże przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak. Smak, który dodatkowo podkreślić może dobre wino do owoców morza. Przekonaj się, kiedy owoce morza z winem tworzą idealną kompozycję kulinarną.
Jakie wino pasuje do owoców morza?
Czerwone wino do owoców morza? W gronie ekspertów taki wybór mógłby zostać potraktowany jako faux pas. Ogólnie przyjęta reguła – od której istnieją pewne wyjątki – głosi, że do owoców morza podajemy białe wino. Jeśli zapragniemy przyrządzić homara lub langustę, powinniśmy zaopatrzyć się w butelkę dobrego wina Chardonnay czy Chenin Blanc. Wino wytrawne białe to także idealny dodatek do kraba, wino musujące z kolei, Prosecco, Cava czy doskonały Szampan, stworzy wyśmienite połączenie z ostrygami i małżami.
Jakie wino podać do owoców morza w stylu azjatyckim?
Do orientalnych specjałów, które słyną z wyjątkowej aromatyczności i pikantności, powinniśmy podawać wina wyraziste, które nie dadzą się zdominować przez intensywny bukiet przypraw. Do trunków takich należy z pewnością niemieckie wino Riesling, które tworzy doskonałe połączenie z małżami z mlekiem kokosowym i curry, czyli w stylu tajskim, czy krewetkami po wietnamsku. Równie ciekawą propozycją będzie wytrawne wino z odmiany Muscat, którego aromaty współgrać będą z akcentami imbiru, owocami liczi i trawą cytrynową - częstymi składnikami potraw orientalnych.
Jakie wina do owoców morza z makaronem?
Wybierając wino do makaronu z owocami morza, powinniśmy wziąć pod uwagę, z jakim sosem podane będzie danie. Do makaronu z krewetkami w sosie śmietanowym dobrze zaproponować wino białe Chardonnay, Chenin Blanc, czy np. Vermentino. Jeśli natomiast zapragniemy przyrządzić makaron z krewetkami w sosie pomidorowym, stworzymy jedną z nielicznych sytuacji, kiedy to owoce morza będą dobrze współgrać z czerwonym winem. W takim przypadku nie popełnimy błędu, serwując np. wino Bardolino, lekkie Pinot Noir lub Syrah.
Wybierz doskonałe białe wino do owoców morza dzięki Winnicy Lidla.
Zyskaj rabat 20 zł na Twoją rezerwację
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.