kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Wódka czysta, biała wódka, zazwyczaj jest roztworem wodnym spirytusu rektyfikowanego. Proces produkcji wódki czystej zwykle obejmuje destylację zacierów roślinnych (najczęściej z ziemniaków lub zboża), a następnie rektyfikację surowego alkoholu w celu uzyskania jego wysokiej czystości i neutralności smakowej. Na jakość wódki w większości przypadków wpływa gatunek spirytusu. Rozróżniamy np. spirytus luksusowy, wyborowy lub spirytus zwykły, które różnią się stopniem czystości. Jakościowe mocne alkohole znane jako wódki należą do najpopularniejszych wysokoprocentowych trunków na świecie. W Europie Środkowo-Wschodniej wódka odgrywa ważną rolę kulturową, a jej degustacja bywa celebrowana z dużym szacunkiem do tradycji.
Ocena
Ocena
Jakie są rodzaje wódek czystych? Kategoria wódki czystej oferuje tradycyjne wersje dla miłośników prostoty – zapewnia czystość, tradycyjną recepturę i wyrazisty aromat. Na rynku można spotkać wódki oznaczone jako zwykłe, wyborowe i luksusowe - choć jest to podział handlowy, a nie formalna klasyfikacja ustawowa. Jak już ustaliliśmy, kluczowe znaczenie ma tutaj produkcja wódki i jakość wykorzystanego do niej spirytusu oraz metoda filtracji. Wódki dzielimy też ze względu na pojemność butelek czy zawartość alkoholu oraz kraj pochodzenia. Różni je też cena, z którą idzie w parze renoma i jakość wódki (a zatem i smak wódki!).
Co więcej, wódki dzieli się ze względu na wykorzystane składniki. Wódki czyste – także Polska Wódka – powstają z różnych surowców, zwyczajowo to 5 różnych rodzajów zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, pszenżyto i owies) oraz ziemniaki. Spirytus zbożowy i spirytus ziemniaczany to zatem klasyka. Warto wiedzieć ponadto, że niekiedy wykorzystywany bywa również spirytus kukurydziany. Kolekcja wódek czystych łączy w sobie tradycję i jakość. Niektóre ze znanych i cenionych wódek premium to Baba Yaga Finest Premium, Absolute Pure Unique, Hetman Vodka i Kremlin Award Classic, wódka Beluga Gold Line. Dobrze znane są wódki rosyjskie – Parliament, Gorbatschow, Stolichnaya czy Russian Standard.
Specjalną kategorię trunków stanowi Polska Wódka – Polska Wódka (chronione oznaczenie geograficzne) to trunek wytwarzany wyłącznie na terytorium Polski z wybranych, tradycyjnych surowców: żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia, pszenżyta lub ziemniaków. Przykłady prawdziwie Polskich Wódek, nie tylko z oryginalnym certyfikatem, ale o znaczącym dziedzictwie polskim, to Luksusowa, Żytnia, Wyborowa, Pan Tadeusz, Ostoya, Wataha czy Żubrówka. Polska wódka czysta spełnia określone kryteria jakości, aby być uznawana za prawdziwą polską wódkę. Charakteryzuje się wysoką zawartością procentową alkoholu. Warto nadmienić, Polska znajduje się w czołówce producentów wódki w Europie i jest jednym z największych eksporterów tego trunku na świecie.
Wódka czysta to hołd dla staropolskiej tradycji destylacji. Polska wódka czysta, która powstaje z polskich zbóż, to nasza narodowa duma! Istnieje nawet Stowarzyszenie Polska Wódka kultywująca narodowe dziedzictwo gorzelnicze. Kultura Europy Wschodniej jest bardzo silnie związana z kulturą picia wódki. Znawcom trunków z procentem nie jest obca wódka staropolska. Obecnie tradycja polskiej wódki jest wzbogacona o różnego typu craftowe wódki produkowane przez kreatywnych mistrzów destylacji. Jeśli zatem chodzi o wódki czyste – oferty krajowych i zagranicznych producentów nie pozwalają koneserom narzekać na brak inspiracji.
Oto najważniejsze rodzaje czystej wódki, które docenią wielbiciele wódek premium kochający luksus. Czysta wódka dostarcza niezapomnianych doznań smakowych podczas degustacji solowej. Koneserów przekonuje zwłaszcza naturalny smak i aromat najlepszego spirytusu.
Bez względu na surowce wykorzystane do produkcji wódki, czysta powstaje poprzez rozcieńczenie spirytusu rektyfikowanego wodą do odpowiedniego stężenia alkoholu, zwykle w zakresie 37,5% – 50%. Zanim jednak powstanie spirytus, konieczne są zacieranie i fermentacja surowca bazowego, za którą odpowiadają drożdże, później zachodzi destylacja i filtracja.
W przypadku niektórych rzemieślniczych alkoholi, określanych jako okowity, proces rektyfikacji bywa pomijany – jednak nie dotyczy to klasycznej czystej wódki zgodnej z regulacjami UE. Z założenia, wódka czysta nie powinna zawierać dodatków smakowych ani barwników. Tym właśnie różni się wódka czysta od różnego typu wódek smakowych czy aromatyzowanych.
Czysta wódka ma kalorii dość dużo, w jednym kieliszku wódki białej znajdziemy aż około 100-110 kcal. Podobną wartość energetyczną mają inne wytrawne wysokoprocentowe alkohole, jak np. whisky. Kaloryczność wódki może różnić się w zależności od rodzaju wódki czystej i zawartości alkoholowej. To etanol odpowiada za większość kalorii.
Każdy napój wysokoprocentowy, tak i wódka czysta, wymaga odpowiedniego podania. Serwowanie wódki czystej powinno przebiegać po ówczesnym schłodzeniu trunku do 6–8 °C. Wódki luksusowe i wódki wyborowe często trafiają w kieliszki do wódki również po zamrożeniu do – 18°C. Przyjmuje się, że temperatura serwowania wódki zależy też od jej jakości. Alkohole super premium można podawać w temperaturze nieco wyższej (tak jak wódki zwykłe smakowe). Zbytnie schłodzenie wódki czystej może bowiem ukryć jej subtelniejsze aromaty. Serwowanie wódki białej powinno odbywać się w szkle bezbarwnym, co pozwala nacieszyć oczy jej przejrzystością.
Tradycja picia wódki sprawia, że ten czysty alkohol bywa podawany w towarzystwie zakąsek. Czysta wódka świetnie komponuje się z mięsem – m.in. wędlinami, kiełbaskami czy mięsem w galarecie. Trunek nie powinien być przytłoczony ciężkimi, tłustymi potrawami. Bogaty świat smaków zakąsek do wódki reprezentują też ryby (zwłaszcza na zimno, jak śledzie w śmietanie albo ryby w galarecie) czy warzywa, szczególnie ogórki kiszone! Wódki czyste dobrze też komponują się z jajkami na twardo. Znane potrawy do wódki to również bigos, żurek czy tatar, a nawet marynowane grzybki.
Klasyczne wódki towarzyszą wódce zarówno podczas wesel, jak i wtedy, gdy nadchodzi noc sylwestrowa, domówka, Święta i uroczystości rodzinne. Element wznoszenia toastów z wódki wykorzystują tradycyjne zabawy weselne.
Czysta wódka jest napojem, który sprawdza się w różnych sytuacjach, często związanych z tradycją, towarzyskimi spotkaniami i specjalnymi okazjami. A to dzięki jej szerokiemu zastosowaniu – bywa pijana schłodzona, a nawet zmrożona, i wypijana wprost z kieliszków. Czysta wódka symbolizuje gościnność i radość ze wspólnego świętowania, dlatego jest podawana podczas spotkań na różne sposoby. Ten alkohol to prawdopodobnie najlepszy trunek do drinków. Neutralny smak czystej wódki sprawia, że świetnie komponuje się z wieloma dodatkami – od soków owocowych, przez napoje gazowane, aż po likiery czy syropy barmańskie. Zmieniając proporcje składników, można przygotowywać zarówno mocne koktajle, jak i lekkie wakacyjne drinki.
Interesuje Cię wódka na prezent? To dobry wybór na prezent dla konesera, na małe uroczystości, a nawet pożegnania i jubileusze. Czysta, zarówno wódka regionalna, jak i ta światowej renomie, to dobra wódka na wesele, czyli wódka weselna. A może interesuje Cię wódka z dedykacją? Dobra czysta wódka na prezent to pomysł idealny na różne okazje.
Wielką zaletą wódki czystej jest to, że jest dostępna w atrakcyjnych i konkurencyjnych cenach.
Różne rodzaje wódek czystych z całego świata czekają na Ciebie w Winnicy Lidla. Poznaj wybrane wódki klasy premium dzięki naszej platformie rezerwacyjnej. Transport alkoholu jest po naszej stronie – zarezerwowane trunki kupisz we wskazanym Lidlu! SRóżne ceny wódek czystych sprawiają, że każdy koneser znajdzie produkt dostosowany do jego potrzeb i aktualnego budżetu.