kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Wino różowe słodkie powstaje z ciemnych winogron, a jego nietypowa barwa jest efektem krótkiego kontaktu soku z winogron ze skórkami owoców. Chociaż w Polsce trunki zachwycające wszelkimi odcieniami różu zdobywają uznanie powoli, na całym świecie zdążyły zjednać już sobie licznych zwolenników. Słodkie różowe wino to stosunkowo rzadko spotykany wariant wina różowego – dużo częściej możemy mieć do czynienia z winem półsłodkim. Ten wyróżniający się bardzo intensywną słodyczą trunek stanowi jednak doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy poszukują chwili beztroski w nieco lżejszym wydaniu.
Mimo że wina różowe słodkie nie są tak uniwersalne jak trunki półsłodkie, wytrawne i półwytrawne, doskonale sprawdzają się w trakcie przyjęć i spotkań ze znajomymi – zawsze wtedy, gdy możemy podać je do deserów, owoców lub np. serów. Nie popełnimy też błędu, serwując wino różowe słodkie o świeżym, owocowym bukiecie w zastępstwie deseru!
Jak wiemy, wina słodkie cechują się wysoką wartością energetyczną. A zatem gdy chodzi o wino różowe słodkie – docenienie właściwości smakowych trunku może wiązać się z koniecznością spożycia znacznej ilości kalorii. Wartość energetyczna porcji 120 ml tego urzekającego wina może wynosić nawet około 120 kcal. Pamiętajmy jednak, że zastępując sycący deser kieliszkiem słodkiego wina, możemy zmniejszyć dzienną podaż kalorii, a także dostarczyć organizmowi wiele istotnych dla zachowania zdrowia składników.
Wysokiej jakości wino różowe słodkie to trunek, który uprzyjemni niejedno spotkanie w gronie najbliższych i pozwoli choć na chwilę spojrzeć na świat przez różowe okulary. Pamiętajmy, że dobre wino słodkie to takie, którego cała słodycz pochodzi wyłącznie z winogron. Jego produkcja jest sztuką, którą zgłębili jedynie najbardziej doświadczeni winiarze. Zachęcamy do poznawania win różowych z całego świata.