Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino słoweńskie
Co wiemy o winie ze Słowenii? Jeśli z przykrością stwierdzamy, że niewiele – najwyższa pora nadrobić zaległości. Kraj ten bowiem, w którym o wpływy nieustannie rywalizują Alpy oraz Adriatyk, stwarza optymalne warunki dla winiarzy, a ci już wiedzą, jak wykorzystać wszelkie dane im szanse. Mimo że wino słoweńskie to w znacznej większości docenione już na Zachodzie wino białe, znajdziemy również czarujące, nawet wymagających smakoszy, wino ze Słowenii o kolorze rubinowym lub różowym. Zapoznając się z propozycjami słoweńskich winnic, trafimy zarówno na doskonałe wina jednoszczepowe – z odmian autochtonicznych lub międzynarodowych – jak i na intrygujące, choć może nieco mniej popularne, kupaże. Rozsmakuj się w winach ze Słowenii – trunkach, które swój oryginalny charakter zawdzięczają nie tylko uwarunkowaniom geograficznym, ale i bogatej kulturze winiarskiej opierającej się na wpływach włoskich, austriackich, węgierskich i – znaczących nadal – jugosłowiańskich!
-
- Półsłodkie
- Czerwone
- Słowenia
- Cabernet Sauvignon , Refosco , Merlot
- 12,00% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
Wino słoweńskie
O tym, że wino w życiu Słoweńców odgrywa bardzo istotną rolę, świadczy chociażby fakt, że rocznie każdy mieszkaniec tego malowniczego kraju spożywa go prawie 40 litrów, czyli tylko o parę litrów mniej od Francuzów i mniej więcej tyle samo co Włosi. Trudno się temu dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę, że każdego roku powstaje około 90-100 milionów litrów słoweńskiego wina białego i czerwonego, czyli slovenian red wine (łącznie). Czy to dużo? Owszem, jeśli uwzględnimy fakt, że łączna powierzchnia ziemi słoweńskiej przeznaczonej pod uprawę winorośli wynosiła w 2018 roku około 18 550 hektarów (inne źródła szacują aktualną liczbę na około 25 000 ha) – winnicami zarządzają zarówno spółdzielnie, jak i indywidualni przedsiębiorcy. Przewagę, i to znaczną, mają ci drudzy. Warto dodać w formie ciekawostki, że znaczny procent areału winnic zajmują… przydomowe uprawy doglądane przez domorosłych mistrzów winifikacji.
Zgłębiając temat słoweńskich win białych i czerwonych (a także różowych, nie zapominajmy!) należy odnieść się do barwnej historii lokalnego winiarstwa. Czego dowiemy się z niemal każdego źródła – wino w Słowenii – czy raczej na terenach dzisiejszej Słowenii, uprawiane było już w czasach ekspansji Rzymu. A nawet jeszcze wcześniej, bo zanim ziemie te padły łupem Cesarstwa, z dobrodziejstw winnych trunków obficie czerpali zamieszkujący je Celtowie. O ile późniejsze wieki, średnie, nie były już dla słoweńskiego wina białego i czerwonego tak kolorowe, o tyle lokalne tradycje nabrały na sile za panowania innego Cesarstwa – Austriackiego. Jednak i w tych pozornie pomyślnych czasach słoweńscy winiarze zostali poddani ciężkiej próbie – pod koniec XIX wieku dotkliwy, a nawet śmiertelny dla wielu winnic, cios zadała mszyca filoksera (winiec). Po II wojnie światowej, kiedy to niemal cała produkcja znalazła się w rękach komunistycznej jugosłowiańskiej władzy, ważnym produktem eksportowym stało się słoweńskie wino białe (a raczej jugosłowiańskie), wysoko cenione przez obywateli państw bloku wschodniego. Nowa era – być może okaże się złotą – krajowego winiarstwa rozpoczęła się w 1991 roku, po odłączeniu się Słowenii od Jugosławii. Sprzyjająca koniunktura, śmiałe działania rządu oraz wielkie ambicje mistrzów winiarskich sprawiają, że zarówno o słoweńskim winie białym, np. Laski Rizling, Šipon czy Muscat, jak i różnych odmianach slovenian red wine, stało się głośno na świecie! Może najwyższa pora, by docenili je w końcu także koneserzy z Polski?
Wina słoweńskie – ceny
Przejdźmy do kwestii interesującej każdego konesera pragnącego zapoznać się trunkami z tego ciekawego kraju, czyli cen lokalnych win. Zastanowimy się także, gdzie kupić słoweńskie wina. Ale po kolei. Ile zatem zapłacimy za slovenian wine brands?
Mamy bardzo dobrą wiadomość – chociaż, jak zresztą w ofercie każdego kraju winiarskiego, wśród propozycji słoweńskich winiarzy znajdziemy trunki klasy premium, których zakup może wiązać się poważnym wydatkiem, większość dobrych win słoweńskich to produkty w bardzo przystępnych cenach. Za rozkosznie słodkie wino białe Rumeni Muškat, Zajc zapłacimy np. około 35 zł. A co dostaniemy w zamian? Bogactwo akcentów aromatycznych, wśród których prym wiodą owoce tropikalne i kwiaty, oraz odświeżający smak, w którym wyraźna słodycz ściera się z żywą kwasowością. Tego typu trunek to idealny kompan zarówno dla owocowych (i nie tylko) deserów, jak i kurczaka w stylu azjatyckim.
A co, jeśli akurat najdzie nas ochota na trunek w wariancie półsłodkim? Harmonijne w smaku wino "Radgonske Gorice" Traminer, które jeszcze lepsze może okazać się po kilku latach spędzonych w piwniczce, to wydatek rzędu 45 zł. Specjał ten rozpieszcza nos degustatora nutami cytryny, ananasa i brzoskwini występującymi w towarzystwie niuansów różanych. Pasuje zarówno do drobiowych specjałów, takich jak gęsia wątróbka, jak i ciast.
Niecałe 40 zł może przyjść nam zapłacić za nagradzane w wielu konkursach Sauvignon “Pullus”, Ptujska Klet, wino wytrawne ze Styrii. Rześki charakter czyni je wymarzonym dodatkiem do morskich specjałów, kozich serów i świeżych warzyw.
To oczywiście tylko niektóre z ciekawych win słoweńskich, czyli slovenian wine brands. Za cenione wina Ferdinand, w czerwonym i jasnym wydaniu, zapłacimy zazwyczaj od 12 do 50 Euro. Inny popularny słoweński producent, Movia, proponuje nam Cabernet Sauvignon za około 30 Euro, wino Ribola natomiast – za około 40. Ceny podobne do slovenian wine brand Ferdinand proponuje Žorž, pozwalając poznać smakoszom m.in. autochtoniczny Sivi Pinot.
Jak wygląda kwestia dostępności interesujących nas win? Gdzie kupić wino słoweńskie? Bezpośrednio od producenta (licząc się z kosztami dostawy) za pośrednictwem sieci, podczas wycieczki do Słowenii lub w specjalistycznych sklepach na terenie Polski. Opisane wina białe, a także inne starannie wyselekcjonowane pozycje, możesz rzecz jasna zarezerwować za pośrednictwem Winnicy Lidla.
Regiony winiarskie Słowenia
Winnice Słowenii ulokowane są w trzech głównych regionach winiarskich kraju. Przy granicy z Włochami oraz wzdłuż wybrzeża Adriatyku rozciąga się Primorje. Na południu, przy granicy Chorwackiej, znajduje się Posavje, na północnym wschodzie zaś, w sąsiedztwie Węgier oraz Austrii – Podravje. Co możemy powiedzieć o każdym z tych obszarów?
W regionie Primorje znajdują się okręgi Goriška Brda, Vipavska Dolina, Slovenska Istria oraz Kras. Winnice Słowenii działające w tej części kraju słyną ze sprawdzonych odmian międzynarodowych, takich jak Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot czy uniwersalny Cabernet Sauvignon. Możemy oczywiście spotkać się tu także z winami ze szczepów lokalnych (czy o lokalnej nazwie), m.in. Zelén, Teran, Refošk czy Muscat Rumeni. Prawdziwą perełką regionu Primorje jest wino otrzymywane z autochtonicznej odmiany Rebula.
Podravje, największy region winiarski Słowenii, a w opinii wielu koneserów także ten najbardziej prestiżowy, współtworzą subregiony Maribor, Haloze, Ljutomer-Ormoz, Radgona-Kapela, Prekmurje i Smarje-Virštanj. Zgodnie z tradycyjnym rozróżnieniem Podravje możemy też dzielić na Styrię oraz Prekmurje. Z czego słyną słoweńskie winnice tego regionu? Zwłaszcza z doskonałych win białych, również słodkich. Wśród wiodących odmian możemy wymienić Sauvignon Blanc, Chardonnay, Furmint, Traminec, Zeleni Silvanec czy różne Pinoty, w tym propozycje lokalne. Warto wiedzieć także, że Podravje znane jest ze świetnego wina musującego.
Zdecydowanie mniejszy od Podravje i Primorje jest region Posavje. Słoweńskie winnice znajdujące się w południowo-wschodniej części kraju wyróżniają się przede wszystkim tym, że jako jedyne stawiają zwłaszcza na wina o czerwonej barwie, powstające z odmian takich jak Modra Frankija czy Šentlovrenka. Lokalną perełką jest również kupaż wina czerwonego i białego, specjał o krnąbrnym usposobieniu i orzeźwiającej kwasowości, znany jako Cviček. Gdy natomiast mowa o winach białych, warto zwrócić szczególną uwagę na Rumeni Plavec. Region Posavje dzieli się na obszary Bizeljsko-Sremic, Bela Kraina oraz Dolenjska.
Wybierz się z nami w podróż degustatorską do Słowenii i poznaj najciekawsze specjały pochodzące z tamtejszych winnic – trunki doskonale oddające charakter tego fascynującego kraju. Przekonaj się, które wina słoweńskie poleca aktualnie nasz sommelier i postaw na swoich faworytów!