Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino do wieprzowiny

Zobacz jako Siatka Lista

235 produktów

  1. Tempranillo, Solar Viejo
    Czerwone, wytrawne wino produkowane w regionie Rioja - jednym z najbardziej prestiżowych obszarów winiarskich Hiszpanii. Marka Solar Viejo powstała w 1937 roku w Laguardii, urokliwym miasteczku położonym w Rioja Alavesa. Winiarnia korzysta z doświadczenia lokalnych winiarzy, łącząc nowoczesną techno...

    Wino

    Tempranillo, Solar Viejo 750ml

    59,99 zł
  2. Rioja Crianza, Solar Viejo
    Czerwone, wytrawne wino dojrzewające zgodnie z zasadami apelacji Rioja - minimum 12 miesięcy w beczce i kolejne miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Wino powstało w winiarni Solar Viejo, która od 1937 roku działa w Laguardii, w sercu Rioja Alavesa, jednym z trzech subregionów apelacji DO...

    Wino

    Rioja Crianza, Solar Viejo 750ml

    59,99 zł
  3. Hipster Negroamaro
    Wino o głębokiej rubinowej barwie, z aromatami dojrzałych owoców leśnych, takich jak jeżyny, śliwki i czereśnie. W smaku wyraziste, z nutami pieprzu, ziół i przypraw. Tanie taniny i średnia kwasowość zapewniają harmonijną strukturę.

    Wino

    Hipster Negroamaro 750ml

    59,99 zł
  4. Vento Di Mare Syrah
    Intensywny, purpurowo-czarny kolor z fioletowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne fiołki i czarna porzeczka, wzbogacone o nuty lukrecji i czarnego pieprzu. W ustach pełne, zrównoważone taniny, zaokrąglone ciało i finisz z delikatną nutą przypraw i tostów.

    Wino

    Vento Di Mare Syrah 750ml

    42,99 zł
  5. Wino

    DS Merlot 750ml

    82,99 zł
  6. Hacker Sangiovese
    Wino o głębokim rubinowym kolorze`. W aromacie dominują nuty słodkiej wiśni, czarnych owoców i fiołka, przełamane subtelną wanilią i niuansami ziemi oraz lukrecji. W ustach świeże, o wyraźnej kwasowości i dobrze zbalansowanej, średniej strukturze z aksamitnymi taninami i eleganckim finiszem....

    Wino

    Hacker Sangiovese 750ml

    74,99 zł
  7. Salcuta Feteasca Neagra
    Wino rodzimej odmiany Feteasca Neagra jest symbolem Mołdawii. Ma rubinowy kolor z fioletowymi refleksami, o absolutnie wyjątkowym korzennym aromacie suszonych śliwek, czarnych wiśni i jeżyn. Bogaty aksamitny smak, ze szlachetnymi taninami, z czasem otwiera się ukazując owocowość wina. Feteasca Neagr...

    Wino

    Salcuta Feteasca Neagra 750ml

    34,99 zł
  8. Mtsvane Qvevri, Mtevino
    Mtsvane to endemiczna odmiana z Kachetii. Odmiana ta jest jedną z najstarszych odmian winorośli. Winogrona zbierane ręcznie z 20-letniej winnicy w mikrostrefie Manavi, położonej na wysokości 600 m n.p.m. Wino ma niską zawartość SO2. Zrównoważona kwasowość i stosunkowo łagodne taniny – dobry wybór na...

    Wino

    Mtsvane Qvevri, Mtevino 750ml

    64,99 zł
  9. Regent “Sabat”, Winnica Celtica
    Czerwone wino z położonej na Dolnym Śląsku winnicy Celtica. Powstało z odmiany Regent, która dzięki swojej odporności stała się jednym z filarów nowoczesnego winiarstwa w Polsce. Wino dojrzewało w dębowych beczkach zyskując na elegancji i głębi aromatycznej. Regent “Sabat” choć produkowany u stóp gó...
  10. Regent, Winnica Celtica
    Wino powstałe z odmiany Regent produkowane przez winnicę Saint Vincent wyróżnia się harmonijnym stylem i świeżym, owocowym charakterem. Smak wina doskonale oddaje walory szczepu Regent, doskonale sprawdzającego się w chłodniejszym klimacie Europy Środkowej. Degustacja wina RegentRegent Saint Vi...

    Wino

    Regent, Winnica Celtica 750ml

    69,99 zł
  11. Rioja Gran Reserva, Campo Viejo
    Wino z regionu Rioja, które zgodnie z normami apelacji przed sprzedażą dojrzewało w beczkach i butelkach przez minimum 5 lat. Najczęściej okres ten dzieli się na dwa lata w beczkach i trzy w butelkach (zależnie od rocznika i technik wybranych przez producenta). Trunek wyprodukowano z odmiany Tempran...

    Wino

    Rioja Gran Reserva, Campo Viejo 750ml

    65,99 zł
  12. Rioja Reserva, Campo Viejo
    Wino z regionu Rioja, które zgodnie z normami apelacji dojrzewające w beczkach i butelkach przed sprzedażą przez minimum 3 lata. Trunek wyprodukowano z odmiany Tempranillo. Degustacja wina Rioja ReservaPodczas degustacji zwraca uwagę umiarkowanie intensywna, rubinowa barwa wina. Po chwili napow...

    Wino

    Rioja Reserva, Campo Viejo 750ml

    49,99 zł
  13. Saperavi Khashmi, Mtevino
    Wytrawne czerwone wino powstałe z odmiany Saperavi, jednej z najbardziej charakterystycznych dla gruzińskiego winiarstwa. Szczep ten daje winom głęboki kolor, intensywne aromaty i wyjątkową strukturę tanin. Wino pochodzi z uznawanej za kolebkę światowego winiarstwa Kachetii, a bardziej precyzyjnie -...

    Wino

    Saperavi Khashmi, Mtevino 750ml

    46,99 zł
  14. Priorat Criança, Mas de Subira
    Mas de Subira to producent z regionu Priorat, specjalizujący się w winach oddających charakter tej wyjątkowej apelacji. Priorat to górzysty region winiarski położony w południowo-zachodniej części Katalonii, w hiszpańskiej prowincji Tarragona. Region ten słynie z trudnych do uprawy winnic usytuowany...

    Wino

    Priorat Criança, Mas de Subira 750ml

    69,99 zł
  15. Rioja Crianza, Orube
    Orube to marka win z regionu Rioja Alavesa, należąca do winnicy Solar Viejo, której historia sięga 1937 roku. Rioja Alavesa to część apelacji Rioja, wyróżniająca się wapiennymi glebami i umiarkowanym klimatem, sprzyjającym powstawaniu eleganckich, pełnych charakteru win. Wina Orube są tworzone z sza...

    Wino

    Rioja Crianza, Orube 750ml

    65,99 zł
  16. Rioja Garnacha, Orube
    Orube to marka należąca do znanego hiszpańskiego producenta Solar Viejo, którego tradycje winiarskie sięgają początków XX wieku. Wina Orube powstają w regionie Rioja Alavesa – części słynnej apelacji winiarskiej Rioja, cenionej za wyjątkowe warunki uprawy winorośli. Optymalna wysokość nad poziomem m...

    Wino

    Rioja Garnacha, Orube 750ml

    65,99 zł
  17. Susana Sempre Tinto
    Susana Sempre to wino produkowane na słonecznej Majorce – wyspie słynącej nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale też z rozwijającej się kultury winiarskiej. Baleary, choć mniej znane niż inne hiszpańskie apelacje, szczycą się uprawą endemicznych odmian, takich jak Manto Negro czy Gargollassa, dzi...

    Wino

    Susana Sempre Tinto 750ml

    65,99 zł
  18. La Terre, Katarzyna
    La Terre to wyraziste czerwone wino pochodzące z Niziny Trackiej – renomowanego regionu winiarskiego Bułgarii, znanego z produkcji intensywnych i pełnych wyrazu win. Powstało z trzech szlachetnych odmian: Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah, które razem tworzą harmonijną i wielowymiarową kompozycję s...

    Wino

    La Terre, Katarzyna 750ml

    69,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  19. Le Voyage, Katarzyna
    Le Voyage to wyraziste czerwone wino pochodzące z Niziny Trackiej, jednego z najważniejszych regionów winiarskich Bułgarii. Wino powstało z połączenia dwóch szlachetnych odmian - Cabernet Franc i Syrah. Degustacja wina Le VoyagePo nalaniu do kieliszka Le Voyage prezentuje się w głębokim, rubino...

    Wino

    Le Voyage, Katarzyna 750ml

    62,99 zł
  20. Le Rouge, Katarzyna
    Le Rouge to wyraziste w charakterze, czerwone wino pochodzące z Niziny Trackiej - jednego z czołowych regionów winiarskich Bułgarii. Powstało z klasycznych odmian Merlot i Cabernet Sauvignon, tworzących harmonijną i złożoną kompozycję smakową. Degustacja wina Le RougePo nalaniu do kieliszka Le ...

    Wino

    Le Rouge, Katarzyna 750ml

    54,99 zł
  21. Amorale Puglia, Cantine Terre Collina
    Czerwone półwytrawne wino z południa Włoch, a konkretnie z regionu Apulia (Puglia). Obszar ten znany jest z upraw ciepłolubnych odmian winorośli i produkcji win o intensywnym charakterze. Winnice Cantine Terre Collina zlokalizowane są w środkowej części regionu, gdzie klimat śródziemnomorski - z gor...
  22. Gran Mirador “Dark Blend”, Bodegas Gran Castillo
    Łagodnie wytrawne wino z odmiany Shiraz wyprodukowane w Hiszpanii. Trunek zachęca do degustacji wyraźną, rubinową barwą oraz łatwo rozpoznawalnym bukietem. Niemal od razu po nalaniu do kieliszka wyczuwalne stają się aromaty czarnej porzeczki, dzikiej róży i głogu a towarzyszy im akcent pieprzu i tof...
  23. Gran Mirador “Red Blend”, Bodegas Gran Castillo
    Wino o umiarkowanie intensywnej, rubinowej barwie. W kieliszku zwraca uwagę przyjemnym, owocowym bukietem. Rozpoznawalne są tutaj aromaty dojrzałej truskawki, maliny, czereśni, czarnej porzeczki oraz pieprzu. W ustach przyjemna słodycz współgra z delikatną cierpkością i łagodnym alkoholem. Wino speł...
  24. Saperavi - Muscat, Old Kakheti
    Młode, czerwone wino o półwytrawnym smaku. Wyprodukowane zostało z odmian Saperavi oraz Muskat uprawianych na malowniczych winnicach gruzińskiego regionu Kachetia. Degustacja wina Saperavi - MuscatWino Saperavi - Muscat to półwytrawny trunek o bogatym bukiecie aromatów. W kieliszku wyraźnie roz...

    Wino

    Saperavi - Muscat, Old Kakheti 750ml

    39,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  25. Ocena:
    5 (2 opinie)
    Alazani Valley Red, Old Kakheti

    Ocena

    bardzo delikatne i fantastyczne idealnie uzupełnia kubki smakowe swoją subtelnością fantastycznie kompozycje smakowe wyrażają swój słodkawy smak z każdym łykiem jest bardzo wyjątkowe takie jakie lubię . Damian

    Wino

    Alazani Valley Red, Old Kakheti 750ml

    38,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  26. Barolo Ginestra Riserva, Cascina Chicco
    Dojrzałe Barolo Riserva z parceli Ginestra – jednego z najlepszych naturalnych siedlisk w Piemoncie, przeznaczonych do uprawy odmiany Nebbiolo. W kieliszku prezentuje się w jasnej, miedziano-rubinowej barwie. Profil sensorycznyBukiet wina jest złożony i wymaga długiego napowietrzania przed poda...
  27. Barolo “Rocche di Castelletto”, Cascina Chicco
    Barolo, Rocche di Castelletto, Cascina Chicco to klasyczne wino z Piemontu, produkowane z odmiany Nebbiolo. W kieliszku jest przejrzyste, o średniej intensywności zabarwienia. Widoczny kolor wina jest typowy dla szczepu – rubinowy z miedzianymi refleksami. Profil sensoryczny Barolo, Rocche di C...
  28. Capichera, Liànti
    Capichera, Liànti to ciężkie, wytrawne wino z apelacji Isola dei Nuraghi na Sardynii. W kieliszku urzeka ciemną barwą, w której na tle czarnego opalu przebijają refleksy rubinów i ametystu. Wyczuwalny bukiet aromatów jest złożony i wskazuje na stanowczy i ciężki charakter trunku. Profil sensory...

    Wino

    Capichera, Liànti 750ml

    149,99 zł
na stronę

Wino do wieprzowiny 

Do czerwonych mięs niemal zawsze podajemy czerwone wino. To właśnie ono najlepiej uwypukla właściwości smakowe i zapachowe wołowiny, baraniny, dziczyzny i oczywiście – wieprzowiny. Decydując się na wybór konkretnego trunku, powinniśmy jednak zawsze mieć na uwadze sposób przyrządzenia potrawy oraz jej charakter. Z reguły przy doborze wina do mięs czerwonych stosuje się zasadę dostosowania smaku i aromatu wina do charakteru całej potrawy i odchodzi się powoli od żelaznej zasady „czerwone mięso to czerwone wino”. To może sprawiać, że odpowiedź na pytanie, jakie wino do wieprzowiny, nie będzie już tak zero-jedynkowa. Do dań lekkich, z orzeźwiającymi sosami, dobiera się wino do mięsa wieprzowego podkreślające i uwypuklające smak potrawy – może być to czerwony Cabernet Sauvignon czy Pinot Noir, biały, złożony Riesling bądź Sauvignon Blanc albo różowy Muscat. Do potraw ciężkich i tłustych wybiera się wina głębokie i aromatyczne, tak, aby podbić ich smak – Barolo, Amarone czy nieco lżejsze Primitivo będzie doskonałym wyborem wina do wieprzowiny. Pomimo ogólnie przyjętych zasad food paringu (sztuki dopasowywania alkoholu do potraw), przy wyborze wina powinniśmy kierować się przede wszystkim swoim gustem – wtedy mamy szansę stworzyć kompozycję idealną, spełniającą nasze wymagania. Dowiedz się, jakie wino do mięsa wieprzowego pasuje najlepiej.

Jakie wino do pieczenia wieprzowiny?

Pieczenie wieprzowiny z dodatkiem wina to szansa na przyrządzenie potrawy o niepowtarzalnym smaku. Decydując się na czerwone wino wytrawne, np. otrzymane ze szczepu Sangiovese lub Cabernet Sauvignon, nadamy mięsu ponadto piękną różową barwę, a także obdarzymy je urzekającym aromatem wiśni, jeżyny i cięższych, dymnych nut. Zwolennicy wieprzowiny w słodszym wydaniu mogą w tej sytuacji postawić również na wina półsłodkie albo słodkie, jak np. biały węgierski Tokaj przepełniony aromatem późno zebranych jabłek, suszonych śliwek i kwiatów albo pochodzący z RPA Soft Smooth Red „Purple Heron”. Chociaż, jak już zaznaczyliśmy, w odpowiedzi na pytanie, jakie wino do marynowania wieprzowiny pasuje najlepiej, powinniśmy wskazać na wino czerwone, wartym wypróbowania specjałem jest również wieprzowina w winie białym, które podkreśli znakomicie smak delikatnych polędwiczek w jasnym sosie winno-maślanym.

Białe wino do mięsa wieprzowego może nadać potrawie nowego wymiaru i dodać orzeźwienia – w szczególności polecamy wina musujące z regionu Szampanii, np. Comte de Senneval Brut Millesime o bogatym bukiecie aromatycznym – pieczonych jabłek, orzechów, skórki chleba i prażonych migdałów. Białe wina, których możemy użyć do gotowania, powinny zawierać nuty białych owoców oraz cytrusów.

Wieprzowinę możemy również podlać winem różowym, które będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie średnią kwasowość. Różowe wina to niejako pośrednicy – łączą w sobie głębię i taniczość pochodzącą z czerwonych odmian winogron z orzeźwieniem, jakie zapewniają wina powstałe z białych owoców. Wino w wersji rose doda wieprzowinie słodkości, przepełni ją aromatem truskawek, porzeczek, miodu i innych nut smakowych kojarzących się z ciepłym latem. Bardzo istotną kwestią przy doborze wina do gotowania i późniejszego spożycia jest zachowanie zasady zbliżonego smaku. Gdy do przyrządzenia potrawy używamy Chardonnay, do kieliszka powinniśmy nalać to samo wino, albo trunek o zbliżonym aromacie, tak, aby nie zaburzyć smaku potrawy i wydobyć głębię z próbowanego wina.

Jakie wino do pieczonej wieprzowiny podać?

Trunkiem, który będzie zawsze idealnie współgrał z pieczenią wieprzową, jest z pewnością średnio ciężkie, przyjemnie cierpkie wino Merlot z regionu Bordeaux lub z Toskanii. Optymalny poziom kwasowości w połączeniu z delikatną tanicznością sprawią, że mięso nabierze charakteru. Dla wielbicieli intensywnych, mocnych smaków polecamy czerwone wino ze szczepu Malbec o szerokim wachlarzu aromatów – fiołka, śliwek, jeżyn oraz białego pieprzu – albo kieliszek dobrego Tempranillo z nutami dżemu wiśniowego i drzewna cedrowego. Ponadto, jeśli najdzie nas ochota na pieczoną łopatkę lub karkówkę, możemy sięgnąć po wino ze szczepów Syrah lub Carmenère. Jakie wino pasuje do wieprzowiny ze śliwką lub morelą? W tym przypadku świetnie sprawdzą się wina w stylu ripasso (oznaczającego podwójną macerację, w której używane są zrodzynkowane grona po takich winach jak Amarone) np. z regionu Valpolicella. Jeżeli mamy ochotę napić się białego wina do delikatnego mięsa, polecamy w szczególności te, które posiadają w sobie nuty kwiatowe. Jakie wino do polędwiczek wieprzowych będzie idealnie podkreślało ich smak? Proponujemy kieliszek francuskiego wina ze szczepu Viognier, w którym kryje się pełen wachlarz aromatów – polne kwiaty, brzoskwinie, morele. Doskonałe wino na upalny, letni wieczór spędzony w towarzystwie przyjaciół i wykwintnej kolacji z polędwiczkami wieprzowymi w sosie na bazie musztardy w roli głównej. Dla fanów klasycznych połączeń proponujemy przygotowanie pieczeni wieprzowej w sosie na bazie masła, ziół i Sauvignon Blanc z kieliszkiem tegoż wina dla podkreślenia smaku mięsa.

Jakie wino do duszenia wieprzowiny?

Długo duszona wieprzowina to sposób przygotowania mięsa wymagający sporo czasu i cierpliwości. W zależności od części mięsa, jakiej używamy, danie będzie miało zupełnie inny charakter. Jakie wino pasuje do duszenia wieprzowiny? Do podrobów, które w zwyczaju przygotowuje się na słodko, będzie pasowało ciężkie, wino wzmacniane o niższym poziomie kwasowości np. Porto czy Sherry. Gdy planujemy przygotować pieczeń, albo poliki wieprzowe w winnym sosie, doskonale sprawdzi się czerwone, półwytrawne wino, które podkreśli smak mięsa i zapewni mu kruchość. Bitki wieprzowe w sosie grzybowym warto podlać białym, lekkim winem o cytrusowym aromacie, takim jak Riesling, czy pokusić się o użycie wina ze szczepu Gewurztraminer, które doda daniu nieco więcej aromatów  kwiatowych i korzennych. Ile jest pomysłów na dania, tyle win można do nich użyć. Nie bójmy się tworzyć potraw o nieoczywistych smakach – duszona wieprzowina w stylu francuskim z winem z Szampanii? Czemu nie! W gotowaniu ograniczać nas może tylko nasza wyobraźnia.

Jakie wino do marynowania wieprzowiny?

Marynowanie mięsa sprawia, że zyskuje ono na smaku, miękkości i kruchości. Przed przystąpieniem do marynowania, warto jest zasolankować (pozostawić w roztworze z soli i przypraw na kilka godzin, aby otworzyć pory) dane mięso, aby jeszcze lepiej przyjęło marynatę i stało się bardziej kruche po wypieczeniu. Alkohol do marynowania wieprzowiny powinien podkreślać jej walory smakowe. Jakie wino do marynowania wieprzowiny użyć? Najlepiej użyć czerwonego wina odznaczającego się niską kwasowością i wyższym stężeniem tanin, np. Cabernet Sauvignon, Carmenere czy Tempranillo. Wino wzmocni nie tylko smak mięsa, ale również doda mu koloru. Jeżeli jednak chcemy zamarynować mięso z dodatkiem skórek lub soku z cytrusów, trzeba najpierw obsmażyć mięso, a potem można pokusić się o użycie różowego albo białego wina. Wino użyte do marynaty powinno być wysokiej jakości, tak, aby kwasowość i taniny nie zdominowały smaku całej potrawy. W Winnicy Lidla zarezerwujesz wina wyselekcjonowane przez naszych sommelierów, które dodadzą smaku każdej mięsnej potrawie.

Jakie wino pasuje do smażonej wieprzowiny?

O ile do smażonego mięsa eksperci polecają zazwyczaj wino czerwone, o tyle niezawodnym towarzyszem niektórych specjałów kuchni orientalnej, takich jak wieprzowina smażona z imbirem i przyprawami korzennymi, może zostać również aromatyczne wino białe wytrawne. Nasze propozycje do tego typu potraw to m.in. wina ze szczepu Chardonnay o mocnym, ananasowym aromacie, zielny Sauvignon Blanc lub wytrawny, kwiatowy, lekki Muscat. Z czerwonych win pasujących do smażonej wieprzowiny, np. wątróbek albo polędwiczek w ziołach, polecamy młode wina, takie jak francuski Pinot Noir czy włoskie Primitivo. Żeby doskonale przygotować smażoną wieprzowinę z dodatkiem wina, należy podlać mięso po wstępnym jego obsmażeniu – alkohol polany bezpośrednio na gorącą patelnię może się podpalić. Wino i wieprzowina doskonale wiąże się z masłem i ziołami, a powstały na patelni sos można wykorzystać do polania ziemniaków czy warzyw.

Jakie wino do gulaszu wieprzowego?

Gulasz to syte danie jednogarnkowe, które swój początek wzięło z ziem węgierskich. Z reguły przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki z dodatkiem boczku oraz warzyw, jakie akurat ma się pod ręką – cebuli, papryki, marchewki, a nawet ogórków kiszonych. Przygotowując gulasz, warto dodać do sosu czerwonego, intensywnego w smaku wina z regionu Bordeaux albo słodkiego węgierskiego wina Tokaj. Jakie jeszcze wino do gulaszu możemy wykorzystać? Do gulaszu wegetariańskiego na bazie warzyw możemy z pewnością użyć lżejszego młodego wina czerwonego (ze szczepu Primitivo albo Sangiovese) albo intensywnego, półsłodkiego wina białego (ze szczepu Chenin Blanc albo Pinot Gris). Pamiętajmy jednak, że aby wino podkreśliło smak potrawy, a nie ją zdominowało, należy doprowadzić do zredukowania jego ilości. Podczas wolnego gotowania wino straci procenty, a danie nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Użycie wina o wyższym stężeniu alkoholu sprawi, że białko bardziej się zetnie, dlatego warto dodawać je w małych ilościach. Tak przygotowany gulasz będzie syty i rozgrzewający, idealny na jesienny obiad czy kolację.

Jakie wino do schabu?

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej lubianych mięs. Przygotowuje się z niego nie tylko kotlety czy bitki, ale również pieczenie z nadzieniem. Jakie wino do schabowego możemy podać podczas rodzinnej kolacji? Najodpowiedniejsze będzie czerwone wino o umiarkowanej kwasowości i aromatach czerwonych owoców, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go z wytrawnym winem białym np. Chardonnay. Wino doskonale nadaje się również do przygotowywania schabu – marynaty i sosu. Schab w czerwonym winie nadziewany śliwką to klasyczne danie, które często spotkać można na stołach rodaków. Schab w wersji mniej tradycyjnej, np. w wersji stir fry z grzybami i warzywami, będzie smakować wyśmienicie, jeżeli podlejemy go białym, wytrawnym winem.

Polecane przez nas wina do gotowania można z powodzeniem, a nawet powinno się, pić do potraw, w których schab gra pierwsze skrzypce. Czerwone, ciężkie i intensywne Amarone czy Barolo podkreśli smak długo duszonego schabu ze śliwką, a orzeźwiający, mineralny Riesling doda świeżości i lekkości bitkom ze schabu w sosie grzybowym. Masz ochotę na schab po włosku w sosie na bazie sera Gorgonzola? Podlej go białym, wytrawnym, winem z apelacji Lugana, położonej w pobliżu jeziora Garda. Aromaty migdałów i kwiatów cechujące tamtejsze wina, dodadzą potrawie elegancji i głębi. Wszystkie te i inne wina zarezerwujesz w najlepszej cenie za pośrednictwem Winnicy Lidla. Wystarczy jedno kliknięcie i butelka ulubionego wina będzie dostępna w najbliższym sklepie.