Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino rumuńskie
Całkowita powierzchnia upraw winorośli w Rumunii wynosi ponad 190 tys hektarów. Panuje tam klimat kontynentalny z upałami w okresie letnim i mroźnymi zimami, lokalnie moderowany przez Morze Czarne na wschodzie, Dunaj z dopływami na południu oraz mniejsze rzeki o źródłach w Karpatach, na północy. Do najważniejszych regionów winiarskich zaliczane są Transylwania, Crisana, Maramures, Moldova, Dobrudża, Oltenia z pamiętającą czasy rzymskie apelacją Drăgăşani,Muntenia
z cenną apelacją Dealu Mare. Niewątpliwym skarbem Rumunii są endemiczne odmiany winogron. Najważniejsze z białych Tămâioasa românească, Fetească Albă, Fetească Regală, Crâmpoşie. Warte uwagi odmiany czerwone, to Negru de Drăgăşani, Fetească Neagră, Băbească neagră.
Wina rumuńskie
Rumunia nie jest może wymieniana jednym tchem z takimi winiarskimi potęgami jak Francja czy Włochy. Jednak, wbrew pozorom, Rumunia jest szóstym co do wielkości producentem wina w Europie. Badania archeologiczne wskazują, że historia winiarstwa w tym kraju sięga aż 6000 lat wstecz. Podobnie jak w przypadku Węgier, branża ta otrzymała silny cios, w wyniku inwazji filoksery pod koniec XIX wieku. Fakt ten oraz wielkie konflikty XX wieku i późniejsze rządy reżimu komunistycznego sprawiły, że winiarstwo przez pewien czas przechodziło regres.
Obecnie połączenie tysięcy lat tradycji, sprzyjającego uprawie winorośli klimatu oraz nowoczesne rozwiązania pozwoliły na prawdziwe odrodzenie się sektora winiarskiego. Rumunia podzielona jest na osiem głównych regionów winiarskich. Do najbardziej cenionych należą wina rumuńskie z regionów Muntenia i Oltenia oraz nadmorska Dobrudża, w której powstają znane wina słodkie.
Dobre wina rumuńskie produkowane są z tradycyjnych odmian francuskich jak również rumuńskich szczepów endemicznych. Wśród "międzynarodowych" szczepów Rumunia oferuje dobrej jakości wina Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay czy Merlot. Obok nich znajdziecie w naszym serwisie również wina z lokalnych szczepów winorośli, jak Fetească Neagră czy Fetească Albă.
Odpowiedź na to jakie wino rumuńskie wybrać powinna być podyktowana tym, do czego chcemy je zaserwować? Z ciemnych winogron Fetească Neagră powstają bardzo dobre wytrawne, czerwone wina z mocnym akcentem czarnej porzeczki i dużym potencjale starzenia. Z winogron tych produkuje się również nieco mniej popularne, wina słodkie. Dużą zaletą rumuńskiego wina jest również uniwersalność w zestawieniach z jedzeniem, gdyż świetnie komponuje się z wieloma gatunkami mięsa., a za kulinarny klasyk uważane jest podawanie wina Fetească Neagră do cielęcego ragout.
Najpopularniejszą, lokalną, białą odmianą winorośli w Rumunii jest Fetească Albă. Z winogron tych powstają pełne finezji wina białe z rozpoznawalnymi aromatami kwiatowymi i stosunkowo wysoką kwasowością. Białe, rumuńskie wina Fetească Albă dobrze komponują się z potrawami z kurczaka i sałatkami z kuchni śródziemnomorskiej.
Wina rumuńskie w Lidlu to zarówno światowe klasyki, jak chociażby Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon. Obok nich w serwisie Winnica Lidla znajdziecie także wina z tradycyjnych, dla tego regionu, odmian jak Fetească Neagră czy Kadarka.