kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Grappa to mocny napój alkoholowy, którego ojczyzną są północne Włochy. Grappa powstaje na bazie destylatu przefermentowanych skórek i pestek winogron, czyli odpadów powstających przy produkcji wina. W przeszłości grappa stanowiła raczej tani alkohol dla uboższych warstw społecznych. Karierę na salonach grappa zaczęła w latach 60 tych XX wieku, kiedy po alkohol ten zaczęła sięgać coraz większa liczba koneserów wina. Z czasem alkohol ten stał się jedną z wizytówek Włoch.
Włoska grappa to mocny trunek, w którym zawartość alkoholu nie może być niższa niż 37,5%. Wraz z rosnącą popularnością grappy pojawiło się kilka jej rodzajów. Obok powstających z jednej odmiany winogron grappa di monovitigno, znajdziemy również grappy starzone w beczkach, czy grappy aromatyzowane ziołami – grappa aromatizzata.
Podobne do włoskiej grappy napoje powstają również we Francji (pod nazwą marc), Hiszpanii (aguardiente) oraz Portugalii (bagaceira).
Grappa podawana jest najczęściej jako tak zwany digestif, czyli alkohol serwowany po posiłku i wspomagający trawienie. We Włoszech tak podanej grappie towarzyszy czasami filiżanka aromatycznego espresso. Aby w pełni docenić walory tego alkoholu, powinniśmy serwować go w odpowiedniej temperaturze. Aromatyczne, młode gatunki grappy pijemy w temperaturze od 9 do 13 stopni Celsjusza. Z kolei grappa dojrzewająca, najlepiej smakuje w nieco wyższej temperaturze – od 15 do 18 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, jakim gatunkiem dysponujemy, możemy podać grappę lekko schłodzoną.
Zastanawiacie się, w jakich kieliszkach podać taki alkohol jak grappa? Najlepsze kieliszki do grappy to takie o kształcie pękatej czarki, z lekko rozchylająca się i długą szyjką u góry. Kieliszek do grappy nie powinien być również zbyt wysoki. Jeśli chodzi o pojemność to optymalne będą naczynia od 90 do 150 ml.
Grappa to alkohol, który zwykle pije się samodzielnie. Jednak podobnie jak większość innych, mocnych alkoholi znalazła ona zastosowanie również w kilku drinkach. Drinki z grappą zawierają zwykle likiery owocowe czy kawowe. Jednym z najbardziej znanych drinków z grappą jest Grappon. Drink ten składa się zwykle z dwóch części grappy, jednej części brzoskwiniowej brandy i jednej części soku cytrynowego.