Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Grappa
Grappa to mocny napój alkoholowy, którego ojczyzną są północne Włochy. Grappa powstaje na bazie destylatu przefermentowanych skórek i pestek winogron, czyli odpadów powstających przy produkcji wina. W przeszłości grappa stanowiła raczej tani alkohol dla uboższych warstw społecznych. Karierę na salonach grappa zaczęła w latach 60 tych XX wieku, kiedy po alkohol ten zaczęła sięgać coraz większa liczba koneserów wina. Z czasem alkohol ten stał się jedną z wizytówek Włoch.
Włoska grappa to mocny trunek, w którym zawartość alkoholu nie może być niższa niż 37,5%. Wraz z rosnącą popularnością grappy pojawiło się kilka jej rodzajów. Obok powstających z jednej odmiany winogron grappa di monovitigno, znajdziemy również grappy starzone w beczkach, czy grappy aromatyzowane ziołami – grappa aromatizzata.
Podobne do włoskiej grappy napoje powstają również we Francji (pod nazwą marc), Hiszpanii (aguardiente) oraz Portugalii (bagaceira).
Grappa – jak pić ten alkohol?
Grappa podawana jest najczęściej jako tak zwany digestif, czyli alkohol serwowany po posiłku i wspomagający trawienie. We Włoszech tak podanej grappie towarzyszy czasami filiżanka aromatycznego espresso. Aby w pełni docenić walory tego alkoholu, powinniśmy serwować go w odpowiedniej temperaturze. Aromatyczne, młode gatunki grappy pijemy w temperaturze od 9 do 13 stopni Celsjusza. Z kolei grappa dojrzewająca, najlepiej smakuje w nieco wyższej temperaturze – od 15 do 18 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, jakim gatunkiem dysponujemy, możemy podać grappę lekko schłodzoną.
W jakich kieliszkach podawać grappę?
Zastanawiacie się, w jakich kieliszkach podać taki alkohol jak grappa? Najlepsze kieliszki do grappy to takie o kształcie pękatej czarki, z lekko rozchylająca się i długą szyjką u góry. Kieliszek do grappy nie powinien być również zbyt wysoki. Jeśli chodzi o pojemność to optymalne będą naczynia od 90 do 150 ml.
Drinki z grappą
Grappa to alkohol, który zwykle pije się samodzielnie. Jednak podobnie jak większość innych, mocnych alkoholi znalazła ona zastosowanie również w kilku drinkach. Drinki z grappą zawierają zwykle likiery owocowe czy kawowe. Jednym z najbardziej znanych drinków z grappą jest Grappon. Drink ten składa się zwykle z dwóch części grappy, jednej części brzoskwiniowej brandy i jednej części soku cytrynowego.