The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Koneserzy wina słysząc Francja, od razu wyobrażają sobie wykwintne trunki, które pieszczą kubki smakowe i zmysł powonienia intrygującym smakiem i zniewalającym bukietem. Nie bez przyczyny! Trunki z Francji znane są i cenione przez miłośników win niemal na całym świecie. Wina z takich regionów jak Bordeaux, Burgundia czy Dolina Rodanu wyznaczają standardy, którym próbują dorównać winiarze z innych krajów. Wśród wszystkich dostępnych opcji największą popularnością cieszą się wina czerwone.
Bardzo ciekawe wino, mało tanin, delikatne, zdekantowane 3h. Wyraźne aromaty truskawek i wiśni. Co prawda to nie pomerol tylko jego podgatunek, ale warte uwagi. PolecamMarek
Wytrawne wino pochodzące z apelacji AOP Luberon w dolinie Rodanu, powstające na bazie ponad czterdziestoletnich winorośli, ze szczepów Syrah (80%) i Grenache (20%), z wykorzystaniem metod rzemieślniczych. Uprawa odbywa się z poszanowaniem bioróżnorodności i zachowaniem najwyższych standardów troski ...
Wino Esprit des Capucins jest wytwarzane z winorośli uprawianych na kredowych glebach regionu Saint-Émilion. Charakter wina został ukształtowany finezją i elegancją szczepu Merlot. W bukiecie trunku wyróżnić można aromaty dojrzałej wiśni, suszonej śliwki, skórki mandarynki i ciemnej czekolady. Wino ...
Półwytrawne wino francuskie pachnące dojrzałymi ciemnymi owocami.W ustach trunek jest łagodnie cierpki, przyjemnie rozgrzewa. Jego smak można zestawić z prostymi przekąskami koktajlowymi, pulpetami wołowymi, karkówką z grilla a nawet sałatką z dzikiego ryżu, żurawiny i wędzonego indyka. ...
Moulin-a-Vent jest jednym z bardziej godnych uwagi dziesięciu Beaujolais crus, położonych w północnej części regionu Beaujolais. Winorośl w tej część Beaujolais uprawiana była od setek lat; najstarsze winnice założone zostały już w XV wieku. Granice obszaru zostały oficjalnie wytyczone w 1924 roku, ...
Bourgogne Hautes Cotes de Beaune to nazwa win z gron uprawianych na obszarze ponad 800 hektarów położonych na wysokości 280–550 m, w południowej części departamentu Côte d'Or. Region formalnie utworzono w 1961 roku celem odróżnienia od winnic położonych w niższych partiach stoków, klasyfikowanych na...
Saint-Estèphe to położony na lewym brzegu Żyrondy niewielki region winiarski - słynie z win czerwonych, które swoją moc czerpią z właściwości odmian Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Côt (Malbec) i Petit Verdot. Saint-Estèphe położone jest na glebach znacznie mniej kamienistych ...
Opisywane wino należy do czołówki jakościowej win powstających w Graves. Domaines Rodrigues-Lalande jest producentem z długą tradycją i właścicielem czterech posiadłości w Bordeaux. W 2012 roku firma nabyła winnicę Château Beau-Site w miejscowości Portets w apelacji Graves, która znajduje się na lew...
Château Pey de Pont to posiadłość winiarska, która istnieje od roku 1850 i swoimi uprawami zajmuje dziś 41 hektarów winnic.Opisywany trunek cechuje barwa ciemna, rubinowa z początkiem oznak dojrzewania w postaci refleksów ceglastych. Po nalaniu do kieliszka zapach wina jest umiarkowane intensywny, a...
Posiadłość Château Aney powstała w 1850 roku, pięć lat przed słynną klasyfikacją wina w Bordeaux. W 1972 roku Jean Raimond i jego syn Pierre odkupili posiadłość od poprzednich właścicieli. Dzisiaj Pierre wraz ze swoim synem Davidem prowadzą uprawę winorośli i kontynuują tradycyjną dla posiadłości, p...
Region Saint-Émilion znajduje się na "prawym brzegu" Bordeaux i produkuje jedne z najsłynniejszych na świecie win na bazie odmiany Merlot. Saint-Émilion oficjalnie ustanowiony jako AOC w 1936 roku, a klasyfikacja Saint-Émilion Grand Cru AOC założona została w roku 1954. Apelacja Saint-Émilion Grand ...
Chateau Tour de Haut Moulin od 1870 roku stosuje tradycyjne metody uprawy, aby każdego roku produkować wino uważane przez krytyków za wyjątkowe. Nieruchomością zarządza rodzina Cazaux-Poitou; Lionel i Carol Poitou są obecnymi właścicielami i następcami pięciu pokoleń renomowanych winiarzy. Winnica s...
Vignobles Lamont szanuje tradycje i inwestuje w jakość swoich win, które wyrażają wyjątkowe cechy parcel zlokalizowanych w kilku podregionach Bordeaux. Od 2012 roku firma oferuje trunki występujące w dziewięciu apelacjach, z szeroką gamą czerwonych, białych i słodkich win. W trosce o ochronę środowi...
Château Roche-Lalande to druga z czterech posiadłości rodziny Rodrigues-Lalande. W 2004 roku José i Brigitte Rodrigues-Lalande nabyli winnicę w Pessac-Léognan. Prestiżowe położenie winnicy i sąsiedztwo sławnych posiadłości winiarskich motywuje właścicieli do tworzenia najwyższej możliwej jakości z u...
Château de Lavison to wino o umiarkowanie intensywnej, czerwonej barwie. W kieliszku zauważalne są czyste, rubinowo-purpurowe refleksy wskazujące na względnie wczesny etap dojrzałości wina. Wstępną analizę wzrokową potwierdzają doznania zapachowe. W nosie dominują bowiem aromaty świeżych owoców i zi...
La Reserve Rouge to prestiżowy kupaż i jeden z kluczowych produktów domu Yvone Mau. Producent współtworzy tradycje regionu Bordeaux od 1897 roku.Wino oferowane tutaj pachnie czerwonymi i ciemnymi owocami - jest jeszcze młode i posiada kilkuletni potencjał dojrzewania w butelce. Rozpoznawane w bukiec...
Wino sklasyfikowane na poziomie Grand Cru Classé. Trunek powstaje w apelacji Saint-Emilion Grand Cru i produkowany jest z winogron uprawianych na ponad 40 letniej winnicy o powierzchni 28 hektarów. Do produkcji wykorzystano w 85% odmianę Merlot oraz 15% Cabernet Franc. Trunek dojrzewał przez 12 mies...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym z winogron pochodzących z winnicy znajdującej się w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje atrakcyjną cenowo grupę win wysokiej jakości, sklasyfikowanych jako Quatrieme Grand Cru Classe w roku 1855. Wino zostało wyprodukowane z mieszanki win...
Wino Clos Margalaine to trunek luksusowy, produkowany z najwyższej jakości winogron, starannie selekcjonowanych i przetwarzanych z użyciem tradycyjnych technik. Wina z apelacji Margaux uchodzą za jedne z najlepszych i najbardziej ekskluzywnych wina na świecie, a Clos Margalaine jest jednym z przedst...
Wino czerwone francuskie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród miłośników eleganckich trunków. Elegancja to cecha, której z pewnością nie można odmówić winom czerwonym. Doskonale prezentują się one w kieliszkach pozwalając zaobserwować grę świateł i refleksy w odcieniach barw od purpurowej poprzez rubinową do miedzianej. Francuskie wino czerwone, wytrawne charakteryzuje się zazwyczaj mocną budową, przez co jest często niemal nieprzezroczyste. Lżejsze bywają natomiast trunki półsłodkie i półwytrawne.
Wina francuskie czerwone słodkie również bywają ciężkie jeśli chodzi o strukturę, co wpływa na ich wygląd w kieliszku. Każde z czerwonych win ma swoje zalety, każde też pasuje do innych potraw. Dobre, francuskie czerwone wino uświetni niejedno przyjęcie, romantyczną kolację, czy luźne spotkanie w gronie przyjaciół nad deską z przekąskami.
Bardzo dużą popularnością cieszą się wina francuskie czerwone półwytrawne. Podobnie, jak półsłodkie zachowują one równowagę między słodyczą a cierpkim smakiem i kwasowością. Wina półwytrawne są jednak bardziej orzeźwiające, z powodu mniejszej ilości cukru. Czerwone, półwytrawne wina to doskonały wybór, jeśli chodzi o dania złożone z makaronów i warzyw. Warianty musujące mogą być podawane również do innych potraw oraz do deserów. Wina musujące niezależnie od koloru świetnie sprawdzają się też, jako forma aperitifu lub jako trunek pity bez udziału potraw.
Francuskie wina czerwone półsłodkie podobnie, jak ich półwytrawny odpowiednik słyną głównie z zachowywania równowagi między słodyczą a kwasowością i cierpkim smakiem. Urzekają one również lekkością i delikatną strukturą oraz aksamitnym smakiem.
Francuskie czerwone wino wytrawne
Ważną pozycję wśród wszystkich win dowodzących francuskiemu kunsztowi w winiarstwie, stanowią wina wytrawne. Trunki te są skierowane w stronę prawdziwych koneserów ciekawych smaków i uwodzących zapachem bukietów. Francuskie wino czerwone wytrawne to wybór numer jeden, jeśli chodzi o obiady i kolacje złożone z czerwonych mięs lub dziczyzny. Trunki te doskonale prezentują się w kieliszkach i wyraziście smakują dzięki prawie nieprzezroczystej barwie i mocnej budowie. Francuskie wino wytrawne intensywnie czerwone może z powodzeniem stanowić element uświetniający romantyczną kolację. Wina te rzadko bywają spożywane samodzielnie, popularne za to jest delektowanie się nimi znad półmiska z przekąskami, głównie serami i wędlinami - koniecznie ze świeżą bagietką.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.