Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Słodkie wino hiszpańskie

3 produkty

na stronę

Słodkie wino hiszpańskie

Czy znasz już uwodzicielskie słodkie wino hiszpańskie? Hiszpania jest trzecim największym na świecie producentem wina. Pod względem areału upraw zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce na podium. Przekłada się to bezpośrednio na bogactwo i różnorodność oferowanych przez lokalnych mistrzów trunków z winogron. Oprócz klasycznych win wytrawnych i półwytrawnych (także musujących) znajdziemy tam bowiem również rozkoszne słodkie wina hiszpańskie. Czym charakteryzują się tego rodzaju napitki i które propozycje z tej kategorii poleca Winnica Lidla?

 

Słodkie wino hiszpańskie: różnorodność smaków

Słodkie wina hiszpańskie, podobnie jak trunki z innych regionów winiarskich, są widokiem nieco rzadszym niż wina o wytrawnym charakterze. Wyprodukowanie wysokiej jakości wina słodkiego jest bowiem sztuką trudniejszą niż wytworzenie klasycznego trunku o marginalnej lub zerowej zawartości cukru. Mimo to słodkie wino hiszpańskie (czyli wino dulce) potrafi zachwycić różnorodnością oferowanych doznań. Wpływ na to mają zarówno dobór właściwych odmian białych i ciemnych czy terroir, jak i lokalne tradycje. Szczególnie miło widzianymi gośćmi w naszej Winnicy bywają wina z odmian Palomino, Pedro Ximénez i Moscatel. Ich smak, w którym rozkoszna słodycz współgra z zadziorną kwasowością i wyczuwalnym alkoholem, czyni je optymalnym wyborem nie tylko do (lub zamiast) deseru, ale też do bakalii, suszonych owoców czy sera pleśniowego.

Oczywiście o smaku wina hiszpańskiego słodkiego nie powinniśmy mówić w oderwaniu od jego bukietu. W przypadku win czerwonych, np. z udziałem lokalnej odmiany Tempranillo, mamy do czynienia z soczystą wiśnią i owocami leśnymi, w bogatym anturażu zapewnianym przez przyprawy i fiołki. Hiszpańskie wina słodkie białe natomiast, jak przywoływany Pedro Ximénez, cieszą suszonymi owcami skąpanymi w miodzie i ciekawymi urozmaiceniami w postaci grzybów, owoców tropikalnych czy ziół. Znajdziemy zatem słodkie wina hiszpańskie dostosowane do preferencji każdego degustatora!

 

Rodzaje słodkich win hiszpańskich

A zatem słodkie wino z Hiszpanii możemy opisywać ze względu na kilka jego cech charakterystycznych. Pierwszorzędne znaczenie ma oczywiście barwa trunku i odmiana winorośli wykorzystana do jego produkcji. Musimy jednak zwrócić uwagę również na inne czynniki, także na moc wina. Niewątpliwą atrakcją tej części świata jest bowiem mocne słodkie wino hiszpańskie, takie jak kultowa Sherry z winorośli uprawianych w regionie Jerez w Andaluzji. Trunek ten od stuleci zyskuje zwolenników wśród najbardziej wymagających koneserów. Zarówno przez swój dojrzały bukiet, jak i wyrazisty smak, który idzie w parze z doskonale zintegrowanym alkoholem. Mocne słodkie wina hiszpańskie Sherry to bardzo bogata kategoria, w której goszczą takie rodzaj win jak Sherry Oloroso, Sherry Pedro Ximenez czy wybitnie deserowe Sherry Cream.

Produkcja i wytwarzanie słodkich win hiszpańskich

Słodkie hiszpańskie wino to napitek, w przypadku którego proces fermentacji został przerwany, zanim cały cukier przemienił się w alkohol. W odniesieniu do interesujących nas trunków możemy mówić też o wykorzystywaniu podsuszanych winogron (którym wino białe zawdzięcza nie tylko słodki smak, ale i piękną złotą barwę), późnych zbiorach albo wzmacnianiu. Mocne słodkie hiszpańskie wino na etapie fermentacji wzbogacane jest odpowiednią ilością jakościowej brandy. Dzięki temu zyskujemy wino, które nie tylko cechuje się wspaniałymi walorami smakowymi i zapachowymi, ale też długowiecznością. Wzmacniane słodkie wino z Hiszpanii to specjał, który po wielu latach może okazać się jeszcze ciekawszy dla wymagającego smakosza!

Zarówno lekkie i wakacyjne, jak i nieco cięższe, wzmacniane słodkie wino hiszpańskie znajdziesz w katalogu Winnicy!