The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” to piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych przekładających się na specyficzny charakter wina....
Wino pochodzące z malowniczego regionu winiarskiego Monterrei, położonego w słynnej apelacji Rías Baixas, na północy Hiszpanii. Trunek swoim charakterem stanowi zarówno wyraz bogatej tradycji winiarskiej tego obszaru, jak również wychodzi naprzeciw upodobaniom współczesnych konsumentów.Barwa Godello...
W Rheinhessen, jak również w innych regionach winiarskich Niemiec, uprawa odmiany Sauvignon Blanc jest stosunkowo nowym zjawiskiem, ze względu na tradycyjną dominację krajowych winorośli, takich jak Riesling czy Silvaner. Klimat w Rheinhessen w połączeniu z odpowiednią glebą i staranną uprawą, pozwa...
Crispy, fresh, and jackpot on lottery. SB is from 2023 which i received. Full of passion fruit, maracuja with hint of mango and banana. Easy drinking. Will purchase it again.Laszlo
Winnica Infiernillo znajduje się w regionie Aconcagua, u podnóża majestatycznych, andyjskich stoków. Nazwa Infiernillo, luźno przetłumaczona jako "małe piekło", pochodzi od wulkanu Descabazado, który znajduje się w górach powyżej. Wino powstaje z 8-hektarowej plantacji z winogronami Pinot Noir licz...
Pinot Noir z regionu Monterey w Kalifornii to wino, które z powodzeniem może konkurować z najlepszymi przedstawicielami tej odmiany z innych regionów świata. Charakteryzuje się ono jasnym, miedziano-rubinowym kolorem, który już w pierwszej chwili od nalania trunku do kieliszka sprawa wrażenie elegan...
W Alzacji, regionie we wschodniej Francji, Riesling jest uważany za jedną z najważniejszych odmian winorośli i stanowi około 20% ogólnej produkcji wina. Warunki uprawy winorośli w Alzacji sprzyjają produkcji Rieslingów o pełnym ciele i wyraźnych aromatach.Riesling Jean Biecher cechuje umiarkowanie i...
Wino pochodzi z apelacji Valdadige - to obszar oznaczony statusem DOC w 1975 r. Apelacja obejmuje winnice w ponad 70 gminach rozciągających się na całej długości regionu Trydent-Górna Adyga.W winie Pinot Grigio spotykamy się zwykle z wysoką kwasowością i owocowymi aromatami. Pinot Grigio z wytwórni ...
Przyjemna rioja, taniczna ale w dość miły sposób. Sporo zależy od rocznika ale jeśli jest ten lepszy to ma się wrażenie słońca zamkniętego w butelce. Na pewno warto dać szansę.
Dariusz
Wino pochodzące z Alzacji, wyprodukowane z odmiany Riesling. Trunek wyróżnia się typowym aromatem odmianowym, przy wyraźnie wytrawnym charakterze struktury.Po nalaniu wina do kieliszka poczuć można akcenty skórki grejpfrutowej, cytryny, suszonych moreli oraz migdałów. W bukiecie wina daje się równie...
Niebanalny przedstawiciel szczepu Sauvignon Blanc z chłodnego klimatu w Chile. Wino pochodzi z Doliny Osorno, jednego z najbardziej na południe wysuniętych obszarów uprawy winorośli w Chile. Dolina Osorno była do tej pory bardziej znana z hodowli bydła i upraw rolnych prowadzonych na żyznych, wulkan...
Furmint to odmiana winorośli dająca winom soczystą i świeżą kwasowość, co w opisywanym tutaj winie stanowi główną cechę smakową. Tokaj Vicarius jest winem wytrawnym w dosłownym tego słowa znaczeniu. W bukiecie spotykamy si&...
Bardzo przyzwoity szampan, z wyczuwalnym owocem i delikatnymi nutami chlebowymi. Zrównoważona kwasowość choć zdecydowana. Dobry nos i pięknie perlące się bąbelki. Zdecydowanie polecam za stosunek jakości do ceny.Jacek
Wytrawne wino z odmiany Sauvignon Blanc. Trunek cechuje się jasną, zielonkawo-słomkową barwą. W jego bukiecie odnaleźć można aromaty zielonego agrestu, melona, soku z kwiatów czarnego bzu i papryki. W ustach trunek jest wyraźnie wytrawny z soczystą kwasowością, której odczuwalność skłania do sięgnię...
Bardzo fajny szampan. Delikatny i jednocześnie wyraźny w smaku. Śmiało można częstować gości na przyjęciu typu koktajl w ogrodzie, albo na plaży. Nie będzie lipy :)Anna
Nowozelandzka wersja znanej odmiany Pinot Noir. W przejrzystym, jasno czerwonym winie zauważyć można miedziane refleksy, które oprócz zapowiedzi wina dojrzałego stanowią typową cechę odmianową. Chłodny klimat regionu i wysokie nasłonecznienie przyczyniły się od uzyskania trunku o wysokiej kwasowości...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.