Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino ze szczepu Glera

Wino ze szczepu Glera już teraz dostępne w ofercie WinnicaLidla.pl
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w nastepnym dniu roboczym w wybranym Lidlu!*
96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.

3 produkty

na stronę

3 produkty

na stronę

Wino ze szczepu Glera

Glera

Szczep Glera, chociaż dość rzadko rozpoznawalny dzięki nazwie, tworzy jeden z najbardziej popularnych trunków ostatnich kilkunastu lat. Mowa tu o wariancie Glera spumante, czyli popularnym Prosecco. W jakim regionie Włoch dojrzewa ten popularny szczep? Winorośl ta była uprawiana przez setki lat na północy Włoch, w okolicach Wenecji oraz w regionie Friuli. Zmiana nazwy szczepu dokonała się na początku tego wieku, kiedy tytuł Prosecco stał się zastrzeżoną nazwą apelacji. Musujące wino pochodzące z innych miejsc niż z północnowłoskiego obszaru opatrywane jest wciąż etykietą szczepu Glera. Szczep ten charakteryzuje się lekką budową i owocowym smakiem. W winach Glera wyczuwalne są nuty brzoskwiniowe, melonowe, gruszkowe, jabłkowe oraz kwiatowe. Prosecco oznacza się ze względu na poziom wytrawności, gdzie „brut” jest winem o najmniejszej zawartości cukru, „extra dry” to wariant pośredni zarazem najbardziej popularny, „dry” to trunek półwytrawny a “semi secco” półsłodki. Prosecco bywa również spotykane pod nazwą Serprina.

 

Prosecco, czyli Glera plus coś jeszcze?

Sprawa nazewnictwa trunku jest jeszcze bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać. A to dlatego, że pełna nazwa odmiany Glera, dawnej Prosecco, brzmi Glera Tondo. Odmiana ta jest blisko spokrewniona z dwoma niemal identycznymi odmianami: Glera Nostrano i Glera Lunga , których DNA jest jednak na tyle różne, że traktuje się je jako osobne odmiany. Co ciekawe, zgodnie z wymogami włoskiego prawa w składzie Prosecco odmiana Glera musi stanowić minimalnie 85%. Pozostałe 15% winiarze mogą wzbogacić winami z odmian Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio oraz Pinot Nero. Wino Prosecco właściwie zawsze jest musujące. Możemy jednak zadecydowań o ilości bąbelków, wybierając wino o mniejszym ich natężeniu (frizzante) lub większym (spumante). Wysoka kwasowość, dość neutralny smak oraz stosunkowo małe stężenie alkoholu (wahające się w okolicach 8-9%) czyni z Prosecco doskonały letni i odświeżający trunek, który świetnie sprawdza się solo, jako aperitif. Poza obszarem Włoch Glera jest uprawiana na Słowenii oraz w Australii. Prosecco cieszy się niesłabnącą popularnością ze względu na niezwykle korzystny stosunek ceny do jakości, zwłaszcza w sektorze win musujących.