The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Chardonnay Gran Reserva Medalla Real od Santa Rita to wyjątkowej jakości białe wino produkowane w dolinie Limarí w Chile. Region Limarí słynie z chłodnego klimatu dzięki bliskości Pacyfiku (około 28 km od oceanu), morska bryza moderuje temperatury na winnicach zarówno w ciągu dnia, jak i nocy. Lokal...
Wytrawne wino czerwone z odmiany Pinot Noir, którego smak towarzyszyć może eleganckim potrawom z kaczki, gęsiny lub jagnięciny. Smakować będzie miłośnikom trunków umiarkowanie cierpkich z owocowym profilem aromatów. Trunek cechuje przyjemna kwasowość oraz aromaty przypominające fiołka, truskawkę ora...
Merlot z winnicy San Pedro to wino o typowych cechach odmianowych. W kieliszku trunek jest ciemny o wyraźnej, rubinowej barwie. Nos jest elegancki, o charakterystyce owocowej z domieszką akcentów spożywczych. Dominują tutaj zapachy przypominające wiśnię, ciemną śliwkę oraz toffi i skórkę chleba. Win...
Winnica Infiernillo znajduje się w regionie Aconcagua, u podnóża majestatycznych, andyjskich stoków. Nazwa Infiernillo, luźno przetłumaczona jako "małe piekło", pochodzi od wulkanu Descabazado, który znajduje się w górach powyżej. Wino powstaje z 8-hektarowej plantacji z winogronami Pinot Noir licz...
Dolina Casablanca to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Chile, położony około 100 kilometrów na północny zachód od Santiago. Winiarstwo w tym regionie rozwinęło się w latach 80. XX wieku, kiedy poszukujący nowych terenów upraw winiarze, odkryli potencjał klimatu i gleb zachodniej części ...
Super. Po raz pierwszy spróbowałam taki blend Aglianico+Carmener. No i teraz to jest mój hit. Świetnie ułożone, zbilansowane, wino które poprawi nawet najgorszy humor. Anna
Apogeo de Apalta to wspaniałej jakości czerwone wino z Chile, które pochodzi z Doliny Colchagua, a konkretnie z regionu Apalta. Wino zostało wyprodukowane z kilku szczepów, z których dominującymi są Cabernet Sauvignon, Carménère i Petit Verdot. Przed butelkowaniem dojrzewało w beczkach dębowych prze...
Dos Almas Gran Reserva to wysokiej jakości wino pochodzące z regionu Maipo w Chile. Lokalny klimat wraz z bogatą w minerały glebą o podłożu żwirowo-gliniasto-wapiennym, stwarzają warunki idealne dla uprawy odmian winorośli znanych z regionu Bordeaux.Do produkcji Dos Almas Gran Reserva wykorzystano n...
Jedno z najlepszych win Ameryki Południowej. Skomponowane przy udziale 80% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 5% Merlot i 5% Petit Verdot. Trunek przed butelkowaniem dojrzewał w nowych i używanych baryłkach z dębu francuskiego w proporcjach 80/20, przez 18 miesięcy.Jego bukiet zachwyca słodkimi...
Chardonnay z winnicy San Pedro to wino o typowych cechach odmianowych. W kieliszku jest przejrzyste i błyszcząco o umiarkowanie intensywnej słomkowej barwie. Brak w wyglądzie wina oznak starzenia zapowiada świeżość aromatów. Nos potwierdza wstępne oczekiwania względem jakości wina, jest elegancki, o...
Niebanalny przedstawiciel szczepu Sauvignon Blanc z chłodnego klimatu w Chile. Wino pochodzi z Doliny Osorno, jednego z najbardziej na południe wysuniętych obszarów uprawy winorośli w Chile. Dolina Osorno była do tej pory bardziej znana z hodowli bydła i upraw rolnych prowadzonych na żyznych, wulkan...
Intensywnie aromatyczne, orzeźwiające wino z Chile. Powstało z gron Sauvignon Blanc uprawianych w chłodnym klimacie doliny Leyda na parceli Las Gaviotas. Klimat tego mikroregionu moderowany jest bliskością Pacyfiku i płynącego wzdłuż wybrzeża Chile, chłodnego Prądu Peruwiańskiego. Wina z Doliny Leyd...
Carménère to czerwony szczep winogron pochodzący pierwotnie z Bordeaux we Francji. Obecnie uprawiany jest głównie w Chile, gdzie stał się popisową odmianą winorośli tego kraju. Carménère uważano kiedyś za gatunek wymarły, ale został ponownie odkryty w Chile w latach 90., gdzie przez ponad wiek był b...
Wino z gron dojrzewających w dolinie Apalta, która położona jest na północ od miasta Santa Cruz w prowincji Colchagua i stanowi jeden z najcenniejszych pod względem warunków dla uprawy winorośli obszarów w Chile.Wino z serii Montes Limited Selection to udane połączenie Cabernet Sauvignon i Carménère...
Winnice, na których uprawiane są grona Chardonnay do produkcji Montes Alpha Chardonnay, znajdują się w regionie Aconcagua Costa. Wyraźny wpływ bryzy oceanicznej na proces dojrzewania winogron daje się odczuć w smaku lokalnych win, których aromaty s...
Wino z odmiany Chardonnay rosnącej w Valle Central w Chile. W zapachu wina dominują aromaty ananasa, cytryny, zielonego jabłka. W ustach pojawiają się rozszerzające doznania smakowe, akcenty słodkiej śmietanki i toffi. Struktura wina jest średnio ciężka, wyczuwalna jest wyraźna, dominująca kwasowość...
Ładny balans, niezłą intensywność. W cenie promocyjnej (49) świetne. Jest jednak sporo aromatów zielonej papryki, co nie musi każdemu odpowiadać.Grzegorz
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.