kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Wino
750ml
Ocena użytkowników

Wino
750ml
Alpha to prestiżowa linia win chilijskiej Viña Montes - winiarni, która jako jedna z pierwszych udowodniła, że Dolina Colchagua może konkurować z najlepszymi regionami świata. Ciepły klimat, znaczne różnice temperatur między dniem a nocą oraz zróżnicowane gleby Apalty i Marchigüe sprzyjają produkcji win o głębokiej barwie, znakomitej koncentracji bukietu i eleganckiej strukturze. Cabernet Sauvignon z serii Alpha uchodzi za ikonę chilijskiego winiarstwa - pokazuje, jak klasyczny szczep bordoski nabiera unikatowego charakteru w południowoamerykańskim terroir.
Winogrona pochodzą z wyselekcjonowanych działek w Apalcie i Marchigüe. Uprawiane są na stokach i równinach z glebami gliniasto-żwirowymi, które gwarantują optymalny drenaż i koncentrację aromatów. Zbiory odbywają się ręcznie do 15-20 kg skrzynek, a następnie owoce poddawane są rygorystycznej selekcji przed odszypułkowaniem. Proces winifikacji obejmuje 5-dniową macerację na zimno, fermentację w temperaturze kontrolowanej (7-10 dni) oraz fermentację malolaktyczną. 50% wina dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu (30% nowych), a pozostała część w kadziach betonowych, co pozwala uzyskać równowagę między nutami owocowymi i beczkowymi.
W kieliszku wino ma głęboki, rubinowy kolor z purpurowymi refleksami. Łatwo wyczuwalny bukiet jest złożony i elegancki, a dominują w nim nuty dojrzałej czarnej porzeczki, suszonej śliwki, dżemu truskawkowego, tytoniu i skóry. Po napowietrzeniu wrażenia zapachowe dopełniają akcenty wanilii, prażonego dębu, śmietanki i toffi. Na podniebieniu trunek jest pełny, o aksamitnych taninach, wyraźnej, lecz zintegrowanej kwasowości i harmonijnie wtopionym alkoholu. Degustację kończy długi finisz z subtelnymi nutami przypraw i czekolady.
Alpha Cabernet Sauvignon znakomicie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami, w szczególności z dziczyzną, stekami wołowymi i jagnięciną. Pasuje także do dojrzewających serów (Manchego, Pecorino) oraz aromatycznych wędlin. Zalecamy podawać w temperaturze 16-18°C, po uprzednim napowietrzeniu.



Osoby, które wybrały ten produkt, oceniły go na: