The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Winiarnia Cuatro Rayas, będąca symbolem innowacji i jakości, od lat zachwyca miłośników wina rzemieślniczym podejściem i zaangażowaniem w tworzenie wyjątkowych win, oddających swoim smakiem esencję pochodzenia. Prezentowany tutaj trunek powstał z winogron Verdejo pochodzących z winnic w wieku od 80 ...
Amador Diez od Cuatro Rayas jest limitowaną edycją białego wina, produkowaną z wyselekcjonowanych, najlepszych partii winogron Verdejo z winnic regionu Rueda. Nazwa trunku upamiętnia Amadora Dieza de Íscar, jednego z założycieli winnicy. Na bogactwo i złożoność smakową trunku wpływ bezpośredni ma sp...
Młode wino czerwone z regionu Rioja, wyprodukowane z odmiany Tempranillo. W kieliszku wyraźna barwa purpurowa. Zapach, po krótkim napowietrzeniu, zdominowany jest aromatami owocowymi. Profil bukietu odpowiada właściwościom smakowym trunku. Wino jest w ustach owocowe, łagodnie wytrawne i przyjemnie r...
Wino Rioja Crianza, dojrzewało przez 14 miesięcy w baryłkach z dębów amerykańskich. Trunek wymaga krótkiego napowietrzenia. Aromaty suszonej śliwki, dżemu jeżynowego, syropu klonowego, toffi oraz wanilii, łączą się w umiarkowanie intensywną kompozycję bukietu. Na podniebieniu wino jest ściągające i ...
Pago to oznaczenie win o najwyższym poziomie jakości w hiszpańskiej piramidzie winnej. Przykładem win noszącym takie oznaczenie jest Finca Aylés. To unikalny obszar winiarski leżący w północno-wschodniej części kraju, niedaleko Saragossy, między Madrytem a Barceloną. Finca Aylés to jedyne "Vino de P...
Historia marki Finca Fella jest głęboko zakorzeniona w tradycji rodzinnej. Założyciel firmy, Tommaso Ciampoli, pochodzi z rodziny rolników i od najmłodszych lat był zafascynowany winem. Jego pierwsze doświadczenia z winem sięgają czasów, gdy miał 4 lata i pomagał swojemu dziadkowi w produkcji wina. ...
Wino pochodzące z malowniczego regionu winiarskiego Monterrei, położonego w słynnej apelacji Rías Baixas, na północy Hiszpanii. Trunek swoim charakterem stanowi zarówno wyraz bogatej tradycji winiarskiej tego obszaru, jak również wychodzi naprzeciw upodobaniom współczesnych konsumentów.Barwa Godello...
Zaraz po nalaniu trunku do kieliszka wyczuwalny jest jego średnio intensywny i przyjemny aromat. Bukiet składa się tutaj głównie z akcentów owoców tropikalnych, które nadają mu świeżości i soczystości. Wyczuwalne są także delikatne nuty cytrusowe oraz subtelne akcenty maślano-kokosowe.Smak Albariño ...
Oferujemy Państwu wino doskonałe do degustacji dla smakoszy trunków bardziej wyrazistych. Jego smak świetnie komponuje się z mięsem, zarówno z wołowiną, jak i dziczyzną, a także z serami o intensywnym smaku. Rioja Reserva jest często uważana za jedno z najlepszych win Hiszpanii. Stanowi doskonały wy...
Białe wytrawne wino, którego smak w dużym stopniu zmodyfikowany został procesem dojrzewania w dębowych baryłkach. W bukiecie wina wyczuwalne są wyraźnie aromaty toffi, wanilii, kokosa oraz świeżej śmietanki. Oprócz wspomnianych, występują również akcenty odmianowe, jak: ananas, grejpfrut i gruszka. ...
Różowe wino musujące z odmiany winogron Pinot Noir, produkowane metodą tradycyjną. Zapach wina przypomina kompozycję aromatów poziomki, maliny, truskawki, skórki chleba i suchego bukietu polnych kwiatów. Wino w ustach jest zdecydowanie wytrawne i orzeźwiające. Propozycja dla smakoszy ceniących wyraz...
Wino z regionu Valdepeñas wyprodukowane z odmiany Tempranillo. Trunek dojrzewał przez 24 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego. W kieliszku ma barwę umiarkowanie intensywną, rubinową z jaśniejszymi, miedzianymi refleksami. Nos rozpoznaje aromaty dojrzałych ciemnych owoców, kompotu truskawkowego,...
Młode i orzeźwiające wino z regionu Rueda w Hiszpanii. W wyglądzie trunek jest jasny, o barwie słomkowo-zielonkawej.Zapach po nalaniu wina do kieliszka, wyczuwalny jest od razu. Na bukiet składają się tutaj aromaty przypominające brzoskwinię, gruszkę, zielonego banana, grejpfruta i melona. W ustach ...
Hiszpańskie wino z odmiany Garnacha. W ustach przyjemnie wyczuwalna, niemal wiśniowa kwasowość i wyraźne acz miękkie taniny. Wino pachnie aromatami przypominającymi czerwone jabłko, wiśnię i czarną porzeczkę.Smak trunku pasuje do kaczki, wieprzowiny, pieczonego drobiu, hamburgerów i sałatek z dodatk...
Winnica Vicente Gandia położona w regionie Walencji od 1885 roku łączy tradycje z nowoczesnymi technologiami. Przy produkcji wina stawiają duży nacisk na innowacje i dbałość o środowisko. Klimat śródziemnomorski wyraźnie naznacza charakter lokalnych trunków.Nebla Garnacha to łagodnie wytrawne wino, ...
To wino z regionu Rioja w północnej Hiszpanii dojrzewało przez 15 miesięcy w dębowych baryłkach. Zostało wyprodukowane w 100% z odmiany Garnacha, a jego bukiet i smak jest konsekwencją zastosowania nowoczesnych metod winifikacji.W kieliszku trunek urzeka wyraźnymi aromatami owocowo-spożywczymi. Rozp...
Etykieta z nazwą “Bornos” zakrywa imponującej jakości trunek wyprodukowany z odmiany Verdejo w hiszpańskim regionie Rueda. Wino to dojrzewało przez 4 miesiące w dębowych baryłkach nabierając wyrazistości w strukturze i dojrzałości aromatów. Bukiet tego wyjątkowego wina przypomina kombinację aromatów...
Zwracające uwagę intensywnością bukietu, młode wino z odmiany Verdejo. Zaraz po nalaniu trunku do kieliszka poczuć można wysokiej jakości aromaty odmianowe. Rozpoznawalne są tutaj akcenty mango, ananasa, grejpfruta, agrestu, śliwek mirabelek i miodu lipowego. Imponujące szerokością spektrum aromatyc...
Przyjemna rioja, taniczna ale w dość miły sposób. Sporo zależy od rocznika ale jeśli jest ten lepszy to ma się wrażenie słońca zamkniętego w butelce. Na pewno warto dać szansę.
Dariusz
Wino z odmiany Sauvignon Blanc o dojrzałym, beczkowym charakterze.W kieliszku trunek jest przejrzysty i błyszczący a jego barwa jest umiarkowanie intensywna, słomkowa. Po chwili napowietrzania wino zaczyna wyróżniać się intensywnością i rodzajem wyczuwalnych zapachów. Rozpoznawalne są tutaj aromaty ...
Intensywny wiśniowy, prawie nieprzejrzysty kolor. Aromaty dżemu i lukrecji na łagodnie pikantnymi i palonym tle. Wino o delikatnym i aksamitnym finiszu. Podawać w temperaturze 16-18°C. Idealne do dziczyzny i czerwonego mięsa.
Dojrzałe Chardonnay z Hiszpanii. Wino fermentowało nad osadem drożdżowym i następnie dojrzewało przez 5 miesięcy w dębowych baryłkach. W wyglądzie jest intensywnie zabarwione o złotej barwie z miedzianymi refleksami.Bukiet wina składa się z szeregu aromatów drugo i trzeciorzędnych przypominając komp...
Wino wegańskie, od-alkoholizowane, wyprodukowane z odmiany Muskat. Nie zawiera alkoholu.W bukiecie silnie wyczuwalne, typowe dla szczepu aromaty owoców liczi, brzoskwini, dojrzałej gruszki oraz róży. Lekki posmak suszonych owoców i rodzynek pozostaje efektem procesów technologicznych, podczas któryc...
Czerwone, półsłodkie hiszpańskie wino, produkowane ze szczepu Tempranillo.Wino posiada intensywną rubinową barwę z purpurowymi refleksami. Dobrze zbalansowana struktura cieszy podniebienie lekką kwasowością, łagodnymi taninami i subtelną słodyczą. Aromaty wina są wyraźnie wyczuwalne i przypominają d...
Dojrzałe wino z odmiany Tempranillo z hiszpańskiego regionu Rioja. Trunek przed butelkowaniem, przez 12 miesięcy nabierał szlachetnych aromatów w beczkach z dębów amerykańskich i francuskich.Podczas degustacji w kieliszku zaobserwować można umiarkowanie intensywną, czerwoną barwę z odcieniami owocó...
Wino z odmiany Tempranillo z hiszpańskiego regionu Rioja. Dojrzewało w beczkach z dębów amerykańskich i francuskich przez okres 12 miesięcy. W kieliszku trunek prezentuje głęboką, rubinową barwę z ceglastymi refleksami. Wygląd wskazuje do dojrzałość, ale potwierdzenie stopnia rozwoju trunku odnaleźć...
Cava Amorany Gran Reserva to rocznikowe, wytrawne, hiszpańskie wino musujące. Dzięki zastosowaniu, tradycyjnej metody produkcji, czyli wtórnej fermentacji i dojrzewaniu minimum 30 miesięcy nad osadem drożdżowym w butelce, otrzymano esencję klasyki i elegancji wina musującego. Po nalaniu do kieliszk...
Potrzebuje jeszcze około (co najmniej) dwóch lat, ale już teraz bardzo dobrze się zapowiada, jeśli damy mu trochę czasu w kieliszku.
Aromaty mineralne i owocowe, dobrze zgrane, bez perwersji, dąb, jeżyna, lukrecja, nuty dymne. Z jednej strony złożone, z drugiej wszystko współgra w harmonii. Piękne wino.Adrian
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.