The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Bezalkoholowy Riesling stanowi alternatywę dla tradycyjnego wina z procentami. Stworzony z myślą o osobach, które wybrały bezalkoholowy tryb życia, lub z innych powodów w ich diecie nie może pojawić się alkohol. Wino to stanowi doskonały dodatek do wielu rodzajów potraw. Pasuje np. do świeżych owców...
Frappato to młode i lekkie w smaku, wytrawne wino pochodzące z malowniczej Sycylii. Wyspa ta jest jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych regionów winiarskich we Włoszech. Sycylia, dzięki swojemu ciepłemu klimatowi śródziemnomorskiemu i żyznym wulkanicznym glebom, stwarza idealne warunki do...
Łagodnie wytrawne wino musujące z Włoch. Wyprodukowane z odmiany winogron Glera, pachnie owocami i kwiatami. W delikatnie pachnącym bukiecie trunku rozpoznawalne są aromaty ananasa, brzoskwini i frezji. Wino jest przyjemnie rozgrzewające a jego smak orzeźwia podniebienie. Prosecco można podawać na p...
Prosecco Spumante to musujące wino z odmiany Glera. W smaku trunek jest wytrawny i przyjemnie orzeźwiający. Aromaty świeżych owoców oraz lekka struktura wina doskonale współgrają ze smakiem tradycyjnych włoskich przekąsek jak sałatka z mozarellą, pizza czy spaghetti z pomidorami. Doskonałe do koktaj...
Wino z odmiany Cabernet Sauvignon uprawianej na słonecznych winnicach w Argentynie. Doskonałe na majówkę, do hamburgerów z soczystej wołowiny, sałatek i wędlin. Trunek zwraca uwagę głęboką, intensywnie czerwoną barwą i owocowym zapachem. W bukiecie tego łagodnie wytrawnego wina odnaleźć można akcent...
Super. Po raz pierwszy spróbowałam taki blend Aglianico+Carmener. No i teraz to jest mój hit. Świetnie ułożone, zbilansowane, wino które poprawi nawet najgorszy humor. Anna
Hiszpańskie wino z odmiany Garnacha. W ustach przyjemnie wyczuwalna, niemal wiśniowa kwasowość i wyraźne acz miękkie taniny. Wino pachnie aromatami przypominającymi czerwone jabłko, wiśnię i czarną porzeczkę.Smak trunku pasuje do kaczki, wieprzowiny, pieczonego drobiu, hamburgerów i sałatek z dodatk...
Winnica Vicente Gandia położona w regionie Walencji od 1885 roku łączy tradycje z nowoczesnymi technologiami. Przy produkcji wina stawiają duży nacisk na innowacje i dbałość o środowisko. Klimat śródziemnomorski wyraźnie naznacza charakter lokalnych trunków.Nebla Garnacha to łagodnie wytrawne wino, ...
Urocza mieszanka dwóch odmian winorośli z południa Włoch: Negroamaro i Primitivo. Wino zwraca uwagę intensywną barwą w odcieniach purpurowo-rubinowych.Wyraźny tutaj bukiet zdominowany jest aromatami dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców. Rozpoznawalne są między innymi: maliny, poziomki, jeżyna ora...
Wino wegańskie, od-alkoholizowane, wyprodukowane z odmiany Muskat. Nie zawiera alkoholu.W bukiecie silnie wyczuwalne, typowe dla szczepu aromaty owoców liczi, brzoskwini, dojrzałej gruszki oraz róży. Lekki posmak suszonych owoców i rodzynek pozostaje efektem procesów technologicznych, podczas któryc...
Najlepsze wino musujące jakie piłam. Polecam serdecznie. Z 50 kieliszków na imprezie - w żadnym nie została kropla trunku. Jest słodki i delikatny. Anna
Czerwone, półsłodkie hiszpańskie wino, produkowane ze szczepu Tempranillo.Wino posiada intensywną rubinową barwę z purpurowymi refleksami. Dobrze zbalansowana struktura cieszy podniebienie lekką kwasowością, łagodnymi taninami i subtelną słodyczą. Aromaty wina są wyraźnie wyczuwalne i przypominają d...
Wino wegańskie z Kalifornii, wyprodukowane z dojrzałych gron odmiany Zinfandel.W smaku półwytrawne, łagodnie cierpkie i przyjemnie rozgrzewające. Wino na codzień lub dla smakoszy trunków niekoniecznie bardzo wytrawnych. Podczas degustacji urzeka obfitością aromatów czereśni, czekolady, lukrecją i pi...
Półwytrawne wino francuskie pachnące dojrzałymi ciemnymi owocami.W ustach trunek jest łagodnie cierpki, przyjemnie rozgrzewa. Jego smak można zestawić z prostymi przekąskami koktajlowymi, pulpetami wołowymi, karkówką z grilla a nawet sałatką z dzikiego ryżu, żurawiny i wędzonego indyka. ...
Brolo Valsorda to czerwone, wytrawne wino, które powstało z gron uprawianych w pobliży jeziora Garda w regionie Veneto. Trunek ten ma umiarkowanie intensywną barwę z odcieniami rubinu i purpury. W kieliszku pachnie przyjemnie, owocowo. Rozpoznać tutaj można aromaty przypominające maliny, wiśnie, po...
Wino o jasnej, różowej barwie. Urzeka kompozycją aromatów rozpoznawalnych w kieliszku. Odkryć tutaj można zapachy poziomki, czerwonego jabłka i malin. Smak wina jest wytrawny, soczysty i przyjemnie orzeźwiający. Nieskomplikowana przyjemność na wiele okazji, dla osób ceniących smaki trunków wytrawnyc...
Wino dla osób, które nie potrafią sprecyzować do lubią pić do głównych dań. Wino bardzo delikatne, wpadające w nutę wytrawności. Fantastyczne!!!!!Honorata
Bardzo dobre wino, tyle że wymaga długiego napowietrzania albo użycia aeratora (a i tak dałbym mu nawet wówczas kilka chwil na "odetchnięcie"). Okaże się bogate w smaku i aromacie.
Moim zdaniem, zdecydowanie warte spróbowania. Piotr
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.