The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino Côtes de Provence, Monalie cechuje się jasnym, łososiowym kolorem i łagodnym, owocowym bukietem. Aromaty, choć umiarkowanie intensywne zwracają uwagę świeżością, a można wśród nich rozpoznać: malinę, poziomkę, brzoskwinię i morelę. Te same nuty owocowe powtarzają się w smaku wina tworząc wrażen...
Wino Lugana, Vignalago, w kieliszku cechuje się jasnym, zielonkawo-słomkowym kolorem, co zapowiada jego delikatny i świeży charakter. Aromat wina charakteryzuje się umiarkowaną intensywnością, z wyraźnymi nutami jabłka, grejpfruta, śliwki mirabelki, melona, miodu oraz kwiatów lipy. Aromaty te są nie...
Wino Toscana Bianco, Casa del Fattore, to świeży i lekki trunek o półwytrawnym smaku. W kieliszku bukiet wina jest intensywny. Można w nim wyróżnić nuty aromatyczne przypominające sok z kwiatów czarnego bzu, morelę, brzoskwinię, białe winogrona, ananasa i landrynki.
W ustach wino to jest półwytrawn...
Bourgogne Gamay pochodzi z najbardziej na południe wysuniętej części Burgundii. Na glebach z granitowym podłożem szczep Gamay daje wina o lekkiej strukturze i wyraźnych, owocowych aromatach.Gamay w kieliszku ma ciemny, rubinowy kolor. W zapachu wina wyczuwalne są świeże owoce, przede wszystkim jeżyn...
Połączenie dwóch znanych odmian winogron: Grauburgunder i Chardonnay, daje w postaci opisywanego tutaj wina harmonijną kompozycję smaków i aromatów. Bukiet wina jest świeży, o charakterze owocowym - wyraźnie wyczuwalne są w nim aromaty zielonego jabłka, gruszki i cytrusów, które pięknie komponują si...
Cientoquince White Blend to wysokiej jakości białe wino produkowane przez argentyńską winiarnię Bodegas La Rosa, położoną w regionie Mendoza. Nazwa wina nawiązuje do 115-letniej historii produkcji wina w winiarni. Wino składa się z mieszanki kilku lokalnie uprawianych odmian winogron. Cientoquince m...
Czerwone, wytrawne wino z Toskanii. Trunek powstał z uprawianych lokalnie odmian winorośli, a jego charakter jest odpowiedni na niezobowiązujące okazje. Smak wina współgrać może z typowymi włoskimi przekąskami; pasuje do pizzy, lazanii, makaronu bolońskiego, średnio twardych serów oraz szynek, jak r...
Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” to piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych przekładających się na specyficzny charakter wina....
Fiano to starożytna odmiana winorośli, która od wieków jest uprawiana w południowych regionach Włoch, a w ostatnich latach zdobyła szczególną popularność w regionie Puglia. Puglia, znana również jako “obcas włoskiego buta", jest regionem o ciepłym klimacie i glebach, które sprzyjają produkcji win o ...
Region winiarski Breedekloof znajduje się w zachodniej części Doliny rzeki Breede, będącej częścią Zachodniego Przylądka w Południowej Afryce. Dolina otoczona jest przez dwa pasma górskie i położona między Oceanem Atlantyckim a Klein Karoo. Panuje tam klimat zbliżony do śródziemnomorskiego. Zmiennoś...
Frappato to młode i lekkie w smaku, wytrawne wino pochodzące z malowniczej Sycylii. Wyspa ta jest jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych regionów winiarskich we Włoszech. Sycylia, dzięki swojemu ciepłemu klimatowi śródziemnomorskiemu i żyznym wulkanicznym glebom, stwarza idealne warunki do...
Pochodzące z serca niemieckiego regionu winiarskiego Mosel, wino Sauvignon Blanc “M” od Markus Molitor, to wyraz czystej esencji tego szczepu. Markus Molitor, to jeden z najbardziej renomowanych producentów w regionie, słynie z tworzenia win cenionych za jakość i głębię smaku.W kieliszku odnajduje...
Riesling Reserve od Deidesheimer Weinmanufaktur to wino o wyjątkowej jakości, pochodzące z malowniczego regionu Pfalz w Niemczech. Bukiet wina Riesling zwraca uwagę dominującymi nutami brzoskwini i moreli, które uzupełniane są przez aromaty ananasa oraz subtelne akcenty miodu kwiatowego. Wrażenia ar...
Winnica Pfaffl od dziesięcioleci jest jednym z czołowych producentów w regionie Weinviertel w Dolnej Austrii. Dla sieci sklepów Lidl, wielokrotnie nagradzany mistrz piwnicy, Roman Josef Pfaffl, przygotował cztery wina nadając im imiona konkretnych osób - wśród nich znalazło się Chardonnay "Josefine"...
Pochodzące z malowniczego regionu Garda, wino Pinot Grigio Shine to kwintesencja lekkości i orzeźwienia. Jego charakterystyczna kwasowość sprawia, że jest to wino wyjątkowo pożądane, zwłaszcza wśród miłośników włoskich białych win. W smaku Pinot Grigio dominują nuty cytrusów, które harmonijnie łączą...
Łagodnie wytrawne wino musujące z Włoch. Wyprodukowane z odmiany winogron Glera, pachnie owocami i kwiatami. W delikatnie pachnącym bukiecie trunku rozpoznawalne są aromaty ananasa, brzoskwini i frezji. Wino jest przyjemnie rozgrzewające a jego smak orzeźwia podniebienie. Prosecco można podawać na p...
Miler - Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene to bardzo dobrej jakości wino musujące pochodzące z regionu Conegliano Valdobbiadene. Obszar ten uznawany jest za jedno z najbardziej prestiżowych i renomowanych terroir dla produkcji wina Prosecco.Wizualnie trunek prezentuje się w jasnym, srebrzys...
Grill w ogrodzie to idealna okazja do zaserwowania wyśmienitych win, które będą doskonale pasowały do mięs, grillowanych warzyw i sałatek. Przy wyborze wina należy wziąć pod uwagę charakter potraw i zestawić z cechami wina mając na uwadze okoliczności degustacji. W propozycji sommeliera przeważają w...
Pochodzące z południowej Australii wino Artan Reserve Sauvignon Blanc jest trunkiem młodym, o cechach odmianowych. Podczas degustacji zwraca uwagę wysoką kwasowością, której orzeźwiające właściwości wykorzystać można zestawiając trunek z sałatkami, owocami morza lub rybami. Umiarkowanie intensywny b...
Jean Biecher to winiarnia z Alzacji, która od roku 1762 specjalizuje się w produkcji win z lokalnie uprawianych odmian.Wino Jean Biecher Pinot Gris jest produkowane z owoców zebranych ręcznie, a następnie fermentowanych w niskiej temperaturze, co pozwoliło zachować pełen smak i aromat odmiany. Wino ...
Syrah jest odmianą winorośli znaną dzięki winom produkowanym na południu Francji. Wersja tego wina pochodząca z Nowej Zelandii, powstająca w regionie Hawke's Bay, wskazuje na odmienny styl, różniący opisywane wino od Syrah z innych regionów. Wino Syrah Hawke's Bay jest w zapachu pełne i złożone; zwr...
Wino z odmiany Cabernet Sauvignon uprawianej na słonecznych winnicach w Argentynie. Doskonałe na majówkę, do hamburgerów z soczystej wołowiny, sałatek i wędlin. Trunek zwraca uwagę głęboką, intensywnie czerwoną barwą i owocowym zapachem. W bukiecie tego łagodnie wytrawnego wina odnaleźć można akcent...
Prosecco Extra Dry "Prestige 1821" Zonin to jedno z najlepszych włoskich win musujących. Trunek pochodzi z apelacji Valdobbiadene w regionie Wenecja Euganejska we Włoszech i wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem. W ustach wino to charakteryzuje się wyjątkowo delikatnymi bąbelkami i jasn...
Prosecco Brut Rosé Zonin to wytrawne wino musujące z regionu Veneto we Włoszech. Charakteryzuje się ono delikatnym, różowym kolorem oraz świeżym, owocowym aromatem, łączącym nuty czerwonych jagód i soczystych owoców cytrusowych. Wino zostało wyprodukowane z wysokiej jakości winogron gatunku Glera i ...
Prosecco Brut "Cuvee 1821" Zonin to wytrawne wino musujące z regionu Wenecja Euganejska we Włoszech. Zostało stworzone z użyciem dokładnie wyselekcjonowanych winogron odmiany Glera, pochodzących z najlepszej jakości regionalnych winnic. Wino to w wyglądzie jest bardzo jasne, o słomkowym kolorze, z w...
Winnica Infiernillo znajduje się w regionie Aconcagua, u podnóża majestatycznych, andyjskich stoków. Nazwa Infiernillo, luźno przetłumaczona jako "małe piekło", pochodzi od wulkanu Descabazado, który znajduje się w górach powyżej. Wino powstaje z 8-hektarowej plantacji z winogronami Pinot Noir licz...
Pinot Noir z regionu Monterey w Kalifornii to wino, które z powodzeniem może konkurować z najlepszymi przedstawicielami tej odmiany z innych regionów świata. Charakteryzuje się ono jasnym, miedziano-rubinowym kolorem, który już w pierwszej chwili od nalania trunku do kieliszka sprawa wrażenie elegan...
Region Monterey zajmuje obszar wzdłuż wybrzeża Pacyfiku w Kalifornii, ciesząc się chłodnym klimatem morskim, który pozwala na produkcję win o bogatych smakach i aromatach oraz dobrej kwasowości. Ze względu na korzystne warunki klimatyczne i glebowe Chardonnay jest jedną z najważniejszych odmian wino...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.