Wina BIO

Wina z certyfikatem organicznym wyróżnia specyfika uprawy winorośli i procesu winifikacji.  W Unii Europejskiej od roku 2012 obowiązują jednolite standardy obowiązujące wszystkich producentów. pragnących oznaczyć swoje wyroby symbolem produktu organicznego. Oprócz tego na rynku działa wiele instytucji stosujących własne nazewnictwo konkretnych certyfikatów. Wszystkie wina  potocznie zwane bio łączy wiele cech wspólnych. Do najważniejszych zaliczamy redukcję siarczynów w procesie winifikacji oraz wykluczenie na etapie uprawy winorośli nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. Przed uzyskaniem oficjalnej certyfikacji producent zobowiązany jest do stosowania przez kilka lat specjalnego programu działań poddawanego kontrolom z ramienia akredytowanej instytucji. Produkty organiczne nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych i są zdrowsze dla ludzkiego organizmu. Dowiedz się więcej w naszym artykule o winach bio>.

SPRAWDŹ TEŻ WINA Z INNYCH REGIONÓW ŚWIATA >

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji