Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.

Wina BIO

Wina BIO

 

WINA BIO - CO TO TAKIEGO?

Wina BIO z certyfikatem organicznym wyróżnia specyfika uprawy winorośli i procesu winifikacji.
W Unii Europejskiej od roku 2012 obowiązują jednolite standardy obowiązujące wszystkich producentów, pragnących oznaczyć swoje wyroby symbolem produktu organicznego.
Oprócz tego na rynku działa wiele instytucji stosujących własne nazewnictwo konkretnych certyfikatów.

Wszystkie winapotocznie zwane bio łączy wiele cech wspólnych. Do najważniejszych zaliczamy redukcję siarczynów w procesie winifikacji oraz wykluczenie na etapie uprawy winorośli nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin.

 

 

Przed uzyskaniem oficjalnej certyfikacji producent zobowiązany jest do stosowania przez kilka lat specjalnego programu działań poddawanego kontrolom z ramienia akredytowanej instytucji. Produkty organiczne nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych i są zdrowsze dla ludzkiego organizmu.

 

 

PRODUKCJA WIN BIO

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat winiarnie z certyfikatem BIO powstają jak grzyby po deszczu. Każda z akredytowanych instytucji wydających certyfikaty bio stawia przed producentami zbliżone wymagania. Jednymi z najważniejszych są zakazy stosowania syntetycznych środków ochrony roślin oraz substancji z roślin modyfikowanych genetycznie.
Podczas procesu winifikacji dopuszczalne jest jednak stosowanie dwutlenku siarki, oczywiście w bardzo ograniczonych ilościach.
Związek ten pozwala osiągnąć lepszą stabilność produktu.

 

 

W uprawach ekologicznych najczęściej używaną w postaci oprysków, choć i tak w limitowanych ilościach substancją jest siarczan miedzi, wchodzący m.in. w skład tzw. mieszanki bordoskiej wytwarzanej z dodatkiem gaszonego wapna.
W określonych warunkach skutecznie zapobiega on rozwojowi niebezpiecznych dla winorośli mikroorganizmów.

 

 

CERTYFIKAT BIO

Przed uzyskaniem certyfikatu wdrażane są specjalne procedury mające na celu m.in. oczyszczenie gleby, co umożliwić ma uprawę zdrowego surowca do produkcji wina. Procesy wstępne, kontrolowane są przez jedną z akredytowanych instytucji i trwają kilka lat.

Kluczową kwestią w przypadku win ekologicznych okazuje się lokalizacja winnicy, nie wszędzie bowiem udaje się stosować uprawę z poszanowaniem środowiska i naszego zdrowia. Wina z etykietą bio powstają głównie w regionach o łagodnym, ciepłym klimacie.

Wilgoć i niskie temperatury sprzyjają rozwojowi chorób i nierzadko metody przewidziane w zasadach ekologicznych
okazują się niewystarczające do osiągnięcia dobrej jakości trunku.

 

 

 

WINA BIODYNAMICZNE

Odrębną grupę pośród trunków ekologicznych stanowią wina biodynamiczne. Ten szczególny typ wina oznaczany jest osobnymi certyfikatami i kontrolowany przez takie instytucje jak Biodyvin czy Demeter, jego uzyskanie jest znacznie trudniejsze.
W produkcji win biodynamicznych wymagane są dłuższe okresy przejściowe a winiarze nie mogą stosować żadnych substancji chemicznych w procesie uprawy winorośli i winifikacji. Dopuszczone są jedynie środki organiczne mające swe źródła
w uprawie lub hodowli biodynamicznej.

 

Praca na winnicy zakłada minimalną ingerencję w lokalny ekosystem, prowadzona jest siłą rąk ludzkich z wykorzystaniem zwierząt pociągowych, np. koni, a winiarze muszą perfekcyjnie opanować kalendarz faz księżyca. Zasady biodynamiki przybliżył światu w roku 1924 Austriak Rudolf Steiner, dając serię wykładów, z których stenogram opublikowano później pod prostym tytułem “Kurs Rolniczy”.

 

 

WINO BIO, WINO BIODYNAMICZNE, WINO TRADYCYJNE

Czy wino ekologiczne jest lepsze od tego produkowanego metodami konwencjonalnymi? Nie demonizujmy win nie-ekologicznych. Ich producenci najzwyczajniej w świecie nie muszą starać się o certyfikację bio a stosowane przez nich zasady uprawy i produkcji mogą przewyższać jakością te określone ramami certyfikacji. Co więcej, każdy region winiarski o zastrzeżonej i chronionej nazwie określa własne normy dotyczące użycia substancji chemicznych w winnicy i winiarni.
Ich stężenie zatem nie powinno zaszkodzić naszemu zdrowiu.

 

Należy pamiętać, że wina eko oraz nie-eko oceniane są przez nas organoleptycznie, a więc znaczenie ma intensywność aromatów, ich czystość i stopień złożoności, równowaga pomiędzy kwasowością, cierpkością i alkoholem. Wino bio może nie zyskać naszej aprobaty jeśli nie spełni oczekiwań smakowych, i odwrotnie, wino nie ekologiczne, wyprodukowane według prawideł sztuki enologicznej może zachwycić intensywnością oferowanych doznań. Najlepiej byłoby znaleźć trunek ujmujący aromatami i smakiem, na którego kontretykiecie odnajdziemy logo certyfikatu biologicznego. I tak właśnie staramy się konstruować ofertę win Lidla.

Przeczytaj także:

Wino ekologiczne – co to znaczy?

Wino bez siarczynów – fakty i mity

Czy wino jest wegańskie? 9 faktów!

Wino nie (zawsze) jest wegańskie – wiedziałeś?

Czy wino bezalkoholowe dorównuje winom tradycyjnym?

Ranking win bezalkoholowych - smak bez kompromisów

Degustacja wina – jak zacząć?

Jak wybrać dobre wino w sklepie?

Jak się robi wino różowe? To nie miks czerwonego z białym!

Top 10 Najlepszych Win - Ekskluzywna selekcja wyjątkowych win

Dobre wino z WinnicaLidla.pl — 6 propozycji

Wszystkie kolory wina

Wino bezalkoholowe – 8 faktów, które musisz o nim wiedzieć!

5 powodów, dlaczego ludzie nie lubią polskich win… Tylko, że się mylą.

Ciężka butelka, głębokie dno, zdobienia… to nie ma znaczenia! A co ma?

Wino bezalkoholowe na WinnicaLidla.pl: 3 propozycje!

Wino półsłodkie – idealny wybór! 8 propozycji

Ranking win - Znajdź idealne wino dla siebie.

Oddychanie wina – o co chodzi?

7 win, o których się rozmawia

Najpiękniej pachnące wina na świecie

Co zrobić, by wino smakowało jeszcze lepiej?

Wady wina – to musisz wiedzieć!

Co to znaczy, że wino jest ciężkie?

WinnicaLidla.pl — jak rezerwować alkohol w tym serwisie?

Wino białe wytrawne - wybieramy najlepsze propozycje z WinnicaLidla.pl

Jakie informacje można znaleźć na etykiecie wina?

Przewodnik po winach węgierskich – co warto wybrać?

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?

Winna etykieto, dlaczego jesteś taka… dyskretna?

Co tak naprawdę oznaczają medale na butelkach wina?

Czy wino jest zdrowe? 14 faktów eksperta

Jak sommelier rozpoznaje wino? Sekrety degustacji w ciemno

Wino i (domowe) kino - czym popijać przekąski do filmu

Wino brzoskwiniowe – słodki obiekt pożądania!

Dobre wino — czy musi być drogie?

Mity na temat wina

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?

Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

Wino różowe – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Polecane kategorie:

Wino ekologiczne

Wino wegańskie

Wino wytrawne

Wino półwytrawne

Wina

Wino półsłodkie

Wino do 200 zł

Wino słodkie

Wino polskie

Wina - Polecane

Wino czerwone wytrawne

Wino różowe półwytrawne

Wino różowe słodkie

Wino do 50 zł

Wino do 100 zł

Wino musujące wytrawne

Wino różowe wytrawne

Wino czerwone słodkie

Klasyczne, zrównoważone

Wino bezalkoholowe

Wino z regionu Tokaj

Wino białe półwytrawne

Wino białe wytrawne

Wino różowe półsłodkie

Wino bordeaux czerwone wytrawne

Eger

Wino węgierskie

Wina niemieckie riesling

Dla poławiaczy pereł

Wino musujące półwytrawne

Wino czerwone półwytrawne

Wino do serów

Wina z całego świata

Wino do 300 zł

Wino z regionu Balaton

Wino do 30 zł

Wino do dziczyzny

Prosecco

Wino czerwone półsłodkie

Wódka do 100 zł