Chevalier de Lascombes to tzw. „druga etykieta” słynnego Château Lascombes z regionu Margaux. To wino o dużym potencjale dojrzewania. Odcienie purpury na tle głębokiej rubinowej barwy oraz dominujące aromaty świeżych, ciemnych owoców potwierdzają jego wczesną fazę rozwoju.
Degustacja wina Che...
L’Esprit de Chevalier to tzw. „druga etykieta” słynnej posiadłości Domaine de Chevalier, produkującej wina od 1770 roku w regionie Pessac-Léognan w Bordeaux. Wino powstało jako kupaż 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot i 5% Petit Verdot.
Degustacja wina L’Esprit de Chevalier
Trunek wyróżnia s...
Château Malartic Lagravière to prestiżowe czerwone wino z apelacji Pessac-Léognan, sklasyfikowane jako Grand Cru Classé. Powstało z klasycznego bordoskiego kupażu: 67% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot i 1% Cabernet Franc. Dojrzewało przez 18 miesięcy w dębowych baryłkach, zdobywając głębię bukietu i p...
Château Dauzac to prestiżowa, 50-hektarowa posiadłość położona w sercu regionu Margaux w Bordeaux. Winiarnia została sklasyfikowana w słynnej klasyfikacji z 1855 roku jako Cinquième Grand Cru Classé - piąty poziom spośród wielkich klasyfikowanych win Médoc, uznawanej do dziś za punkt odniesienia dla...
Czerwone wino klasy premium pochodzące z gron Nerello Mascalese dojrzewających na wulkanicznych stokach Etny. Ta endemiczna odmiana uprawiana jest na przed-filokserycznych krzewach, co nadaje winu wyjątkowy charakter. Trunek dojrzewał przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu pod czujnym oki...
To wspaniałe wino pachnie czarną porzeczką i maliną, a w tle pojawiają się subtelne nuty dymu i drewna. W smaku jest pełne, a zarazem świeże i eleganckie, z długim, przyjemnym finiszem. Po prostu świetne Bordeaux, do którego chce się wracać.Piotr
Château d’Arsac to jedna z najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Médoc – jej historia sięga ponad 900 lat wstecz. Położona w prestiżowej apelacji Margaux, została nabyta w 1986 roku przez Philippe'a Raouxa, który przeprowadził gruntowną modernizację majątku. Posiadłość słynie nie tylko z j...
Château des Tourelles położone jest w prestiżowej apelacji Médoc w Bordeaux, słynącej z produkcji wybitnych win czerwonych. Historia posiadłości sięga XVIII wieku, a jej winnice rozciągają się na żwirowych glebach charakterystycznych dla regionu. Château des Tourelles wytwarza wina zgodnie ze stylem...
Wino o przyjemnym , zrównoważonym smaku, przypominającym owoce leśne i
czarną porzeczkę. Doskonałe do pieczonych dań mięsnych i przekąsek z serami i dojrzałym wędlinami. Piotr
Wino z odmiany Cabernet Sauvignon urozmaiconej domieszką gron Malbec i Petit Verdot. Surowce do produkcji trunku pochodzą z regionu Los Chacayes w Argentynie. To obszar położony na wschód od miasta Mendoza, graniczący z Valle de Uco. W Los Chacayes panuje klimat kontynentalny, z dużymi amplitudami t...
Château Larrivet Haut-Brion położone jest w apelacji Pessac-Léognan. Winnice tego producenta zajmują powierzchnię około 75 hektarów, na typowych dla regionu, żwirowo-piaszczystych glebach. Do produkcji tego czerwonego wina stosuje się kupaż odmian Merlot, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc, a do...
Dos Almas to prowadzony w Chile, projekt winiarski włoskiej firmy Zonin 1821. Apogeo de Apalta jest flagowym winem marki. W składzie wina dominują odmiany: Cabernet Sauvignon, Carménère i Petit Verdot, uprawiane w regionie Apalta w Dolinie Colchagua. Przed butelkowaniem, trunek dojrzewał w dębowych ...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje grupę win sklasyfikowanych w roku 1855 jako Quatrieme Grand Cru Classe. Opisywane wino zostało wyprodukowane z mieszanki 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot oraz 5% Petit Verdot. Winogrona te zbierane ...
Château Grand Corbin to wino produkowane w apelacji Saint-Émilion Grand Cru. Winnica o powierzchni 28,5 hektara, zlokalizowana na północnym wschodzie apelacji, jest własnością firmy SMABTP, a zarządza nią Laure Canu. W skład nasadzeń wchodzi 80% Merlot, 16% Cabernet Franc i 4% Cabernet Sauvignon. W ...
Alpha M, Montes to jedno z najwybitniejszych win pochodzących z regionu Apalta w Dolinie Colchagua w Chile. Uznawane jest również za jedno z najlepszych win Ameryki Południowej. Trunek ten stanowi mieszankę czterech szlachetnych odmian w następujących proporcjach: 80% Cabernet Sauvignon, 10% Caberne...
Château Roche-Lalande to druga z czterech posiadłości rodziny Rodrigues-Lalande. José i Brigitte Rodrigues-Lalande nabyli ją w roku 2004. Prestiżowe położenie winnicy i sąsiedztwo sławnych posiadłości winiarskich motywuje właścicieli do osiągania najwyższej możliwej jakości z uprawianych winorośli. ...
Bardzo ciekawe wino, mało tanin, delikatne, zdekantowane 3h. Wyraźne aromaty truskawek i wiśni. Co prawda to nie pomerol tylko jego podgatunek, ale warte uwagi. PolecamMarek
Château Beau-Site to wino pochodzące z apelacji Graves w regionie Bordeaux, produkowane przez Domaines Rodrigues-Lalande. W 2012 roku firma nabyła winnicę Château Beau-Site w miejscowości Portets, położonej na lewym brzegu rzeki Garonny, na południowy wschód od miasta Bordeaux. Rodzina Rodrigues-Lal...
Esprit des Baptistins pochodzi z apelacji Saint-Estèphe, położonej na lewym brzegu estuarium Żyrondy w regionie Haut-Médoc. Obszar ten znany jest z produkcji intensywnych smakowo win czerwonych, opartych na odmianach Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Côt (Malbec) i Petit Verdot....
Potrawy z dziczyzny, czyli mięsa zwierzyny łownej, są bardzo silnie zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Z powodu swoich wyjątkowych właściwości smakowych dania bazujące na mięsie zajęcy, dzików, saren i różnych gatunków ptaków niezwykle często trafiały na stoły w trakcie uczt, a ich spożywanie w wielu przypadkach wiązało się z wysokim statusem społecznym biesiadników. Również i dziś dziczyzna cieszy się olbrzymią popularnością wśród koneserów. W jaki sposób możemy dodatkowo podkreślić walory tego niezwykłego mięsa? Wybierając dobre wino do dziczyzny. Dowiedz się, z czym podawać dziczyznę dzięki Winnicy Lidla.
Jakie wino pasuje do dziczyzny?
To, jakie wino do potrawy z dziczyzny pasuje w danym przypadku, zależy oczywiście od rodzaju wykorzystanego mięsa. Do ptactwa łownego, przepiórki, kuropatwy lub bażanta doskonale pasować będzie zarówno wino białe, czerwone, jak i różowe. Wśród najczęściej polecanych przez ekspertów szczepów znajdują się odmiany Cinsault, Syrah, Grenache czy Pinot Noir. Jakie wino do dziczyzny powinniśmy natomiast wybrać, gdy zapragniemy podać znajomym doskonałą sarninę lub mięso dzika? W tym przypadku możemy zdecydowanie postawić na wina czerwone wytrawne. Sarnina idealnie współgra z produkowanym w Hiszpanii winem Tempranillo, do dzika z kolei możemy zaproponować ponadto wina ze szczepów Merlot, Cabernet Sauvignon czy Kadarka. Jeśli natomiast chodzi o mięso zająca, tworzy ono doskonałe kompozycje kulinarne w duecie z czerwonymi winami Cabernet Sauvignon produkowanymi w winiarniach w Chile oraz w prestiżowych regionach takich jak Bordeaux czy Toskania.
Jakie wino do marynaty dziczyzny?
Wiedząc, jakie wino podaje się do dziczyzny, nie powinniśmy mieć najmniejszego problemu z wybraniem odpowiedniego trunku do marynaty. Sprawdzonym rozwiązaniem jest zawsze wino czerwone wytrawne komponujące się znakomicie z różnymi potrawami na bazie dziczyzny, produkowane z wymienionych wyżej odmian. Pamiętajmy o regule, zgodnie z którą do przyrządzenia dania powinniśmy wykorzystać trunek, którym z przyjemnością byśmy się delektowali w jego towarzystwie.
Rezerwuj najlepsze wina do dziczyzny za pośrednictwem Winnicy Lidla.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.