Wina z regionu Beaujolais

Apelacja Beaujolais zawdzięcza swą nazwę założonej w X wieku miejscowości Beaujeu. To region winiarski pomiędzy Mâcon i Lyon, w którym winnice zajmują około 22tys h[1]. Obszar ten często traktowany jest jako południowa części Gamay w należącym do niego księstwie Burgundii[2]. Decyzja ta przyczyniła się do ukształtowania krajobrazu winiarskiego środkowo-wschodniej Francji, stwarzając jednocześnie podwaliny pod obecnie obowiązujące przepisy. Obecnie odmiana Gamay zajmuje szerokie obszary na południe od Mâcon, gdyż znacznie lepiej czuje się w klimacie cieplejszym a grona osiągają większą dojrzałość będąc pod uprawą na glebach z podłożem granitowym. Dla kontrastu, wapienne stoki i chłodniejszy klimat północnej Burgundii są lepsze dla Pinot Noir.

Wino Beaujolais: gdzie jest produkowane?

Region Beaujolais podzielony jest na kilka stref, z których każda ma prawo do własnej, zastrzeżonej nazwy. Najwyższą jakość osiągają wina, na których etykietach - paradoksalnie, nie znajdziemy napisu Beaujolais. Mowa o tzw. cru, czyli niewielkich apelacjach, które swoim zasięgiem obejmują obszar pojedynczych gmin. Jeżeli grona uprawiane są w granicach konkretnej gminy, wówczas to nazwa tej właśnie gminy zdobi etykietę. Mamy zatem kolejno, patrząc od północy w stronę południa[3]: AOC St-Amour, AOC Juliénas, AOC Chénas, AOC Moulin-à-Vent, AOC Fleurie, AOC Chiroubles, AOC Morgon, AOC Regnié, AOC Brouilly. Wina te uznawane przez krytyków jako najlepsze z odmiany Gamay, zdolne są dojrzewać od 2 do 10 lat. Jeżeli surowiec do produkcji wina stanowią grona z obszaru kilku gmin, wówczas na etykiecie pojawi się nazwa apelacji AOC Beaujolais Villages.

Beaujolais Nouveau: kiedy to wino jest najlepsze?

W przypadku AOC Beaujolais mamy do czynienia z południową częścią regionu. Winnice położone są tam na obszarach bardziej płaskich o glebach gliniasto-wapiennych. Czynniki te w dużym stopniu kształtują styl win, które są lżejsze, delikatniejsze i nadają się do szybkiej konsumpcji. Z tego również obszaru pochodzi większość win znanych jako Beaujolais Nouveau. Stanowią one zupełnie osobną kategorię win z Beaujolais, otrzymywaną przy użyciu specyficznej metody produkcji. Tajemnica Nouveau polega na wykorzystaniu metody tzw. maceracji węglowej[4]. W dużym skrócie: winogrona zamykane są w szczelnej, wypełnionej dwutlenkiem węgla kadzi a proces fermentacji zachodzi w ich wnętrzu. Na skutek rosnącego ciśnienia grona pękają i wycieka z nich fermentujący moszcz, który w dalszym ciągu procesu zostaje poddany delikatnej, i krótkiej maceracji w skórkach. Wina w ten sposób uzyskane cechują się niskiem stężeniem garbników oraz świeżymi, owocowymi aromatami. Na ogół nie dojrzewając, przelewane są do butelek i przeznaczone do konsumpcji już w kilka tygodni po zbiorach.

Wino Beaujolais Nouveau: jak smakuje?

Doroczna tradycja raczenia się winem Beaujolais Nouveau - począwszy od trzeciego czwartku listopada (data prawnie zastrzeżona5), jest stosunkowo młoda. Początkowo wino to znane było lokalnie, a jego konsumpcja wiązała się z obchodami dnia Św. Marcina, patrona winiarzy. Od lat 70 XX wieku wino to dzięki działaniom marketingowym (wychwalającym specyfikę smaku, wczesną dostępność i atrakcyjne ceny) podbiło serca biesiadników najpierw w Lyon, następnie w całej Francji by wreszcie zyskać popularność na całym świecie. Warto wspomnieć, że wina typu Nouveau i Primieur produkowane są również w kilkudziesięciu innych regionach Francji6, jednak żadne nie zyskało takiej popularności jak wino Beaujolais.

Tradycja konsumpcji młodych win znana jest również w innych krajach. Dużą popularnością cieszą się młode trunki w apelacji Bardolino we Włoszech (tzw. Novello) lub chociażby polskie wina świętomarcińskie. To właśnie z okazji obchodów dnia Św. Marcina wiele polskich winiarni sprzedaje specjalnie w tym celu zabutelkowane, młode wina. Wszystko po to by jak najszybciej móc cieszyć się smakiem trunku z bieżącego rocznika, na którego ocenę jakości, przy okazji, wszyscy czekają.

Typowymi aromatami rozpoznawalnymi w Wino typu Nouveau są banan, gruszka i fiołek. Zapachy te powstają głównie w trakcie procesu produkcji. Są one bardzo lekkie i stają się wyczuwalne w niższych temperaturach, dlatego Beaujolais Nouveau dobrze smakuje lekko schłodzone, od 10 do 14C stopni. Wino to może być podawane m.in. do wędlin, pasztetów, pieczonego drobiu, duszonej wieprzowiny, miękkich serów typu Brie lub Camembert.

Szukasz wina czerwonego lub wina białego? Doskonale trafiłeś! Wejdź na winnicalidla.pl lub przeczytaj najważniejsze informacje na naszym blogu!



[1]Jancis Robinson: The Oxford Companion To Wine. Wyd.4. Nowy Jork: Oxford University Press, 2006, s.113, ISBN 978-0-19-860990-2. (ang.)

[2] Jancis Robinson: The Oxford Companion To Wine. Wyd.4. Nowy Jork: Oxford University Press, 2006, s.73, ISBN 978-0-19-860990-2. (ang.)

[3] Hugh Johnson, Jancis Robinson: Wielki atlas świata win. Buchmann, 2008, s. 72. ISBN 978-83-7670-164-6. (pol.)

[4], [5], [6] Tom Stevenson: The Sotheby's Wine Encyclopedia. Wyd. 4. Londyn: Dorling Kindersley, 2005, s.56, 165-167, 61. ISBN 0-7566-1324-8. (ang.)

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji