Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Muddler – co to jest i jak używać?

Co to jest muddler? Zapoznając się z licznymi przepisami na popularne koktajle, możemy dojść do wniosku, że znaczna część z nich wymaga od nas jedynie wstrząśnięcia składników w shakerze z lodem (ewentualnie w słoiku) lub wymieszania ich w szklance przy użyciu mieszadełka. Prędzej czy później, testując kolejne ciekawe propozycje barmańskie, trafimy jednak na te, które będą od nas wymagały zmiażdżenia na dnie szklanki poszczególnych składników celem uwolnienia ich smaku. W takim przypadku nieoceniony okaże się tłuczek barmański, czyli muddler. Co warto o nim wiedzieć? I jak z tłuczka barmańskiego korzystać? Sprawdźmy!

Co to jest muddler i dlaczego powinien znaleźć się w zestawie barmańskim?


Muddler barmański – co to takiego? Tłuczek do drinków to narzędzie, które powinno znajdować się w arsenale każdego miksologa. Tłuczek barmański pozwala nie tylko zaoszczędzić sporo czasu za barem, lecz również sprawić, że przygotowywane przez nas drinki okażą się jeszcze pyszniejsze. Jaki musi być muddler, ubijak barmański? Poręczny, wytrzymały i łatwy w użyciu. Moździerz barmański powinien również być wykonany z odpowiedniego tworzywa – należy uwzględnić fakt, że dla wielu adeptów miksologii równie istotna co przydatność ugniatacza do drinków jest estetyka wykonania muddlera.

Jak wybrać najlepszy tłuczek barmański do domowego baru?


Jak już zasugerowaliśmy naszym czytelnikom między słowami, tłuczek barmański może być wykonany z wielu różnych materiałów. Najpopularniejsze muddlery to te ze stali nierdzewnej, bardzo wytrzymałe, które nie stwarzają większych problemów związanych z ich czyszczeniem. Należy wiedzieć, że muddlery ze stali nierdzewnej nie są wyprodukowane w 100% z metalu – zazwyczaj element ich konstrukcji stanowi końcówka z tworzywa sztucznego. A pozostając w temacie – odrębną kategorię tłuczków barmańskich stanowią muddlery wykonane z tworzywa sztucznego, często proponowane przez producentów w kilku wariantach kolorystycznych. Jeszcze innym rodzajem tłuczka barmańskiego, czyli moździerza do drinków, jest muddler drewniany, na którego stawiają często miłośnicy dobrego stylu, ekologicznych rozwiązań, a także wszyscy ci… którzy urządzili kuchnię w stylu góralskim lub jakimkolwiek innym obfitującym w elementy drewniane. Pisząc o rodzajach muddlerów, warto zaznaczyć, że różnią się one od siebie długością – zazwyczaj wynosi ona od około 20 do 25 cm.

Muddler – do czego służy?


Muddler – co to? Choć zabrzmi to bardzo brutalnie, muddlerowi do drinków przyświeca tylko jeden cel – miażdżyć. Bez znaczenia, czy na jego drodze staną zioła, owoce, czy np. cukier – wszystkie je czeka ten sam los. To dzięki muddlerowi mogą zatem powstać wszystkie te wyborne kompozycje barmańskie, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannemu rozdrobnieniu składników. O jakich koktajlach mowa? Na przykład o drinkach Caipirinha, Old Fashioned, Caipiroska czy Mint Julep. Przystępując do ich przygotowania, trzeba zaopatrzyć się w tłuczek barmański. Muddler do Mojito również okaże się niezbędny – to właśnie za pomocą tłuczka barmańskiego rozgnieciemy limonkę, która zadba o niezwykle orzeźwiające właściwości napoju. Za barem zatem muddler (lub tzw. maddler barmański) może okazać się równie ważny co dobry bitters oraz inne dodatki do drinków. 

Czy muddler barmański (lub maddler) sprawdzi się wyłącznie za barem? Ależ skąd! Tłuczek śmiało możemy wykorzystać w kuchni, np. do rozdrobnienia składników niezbędnych do sosu.

Muddler – zamiennik


Co w sytuacji, gdy najdzie nas ochota na jeden z koktajli, do których przyrządzenia zazwyczaj wykorzystuje się muddler, jednak nie mamy akurat pod ręką tłuczka barmańskiego? Czy istnieje jakaś alternatywa dla muddlera? W takim przypadku możemy improwizować i sięgnąć np. po drewnianą łyżkę lub kopystkę, czy też… tłuczek do mięsa. Jako muddler sprawdzi się więc wszystko, co swoją budową przypomina, choć w minimalnym stopniu, oryginalny tłuczek barmański!

A zatem obcobrzmiąca nazwa „muddler” pojawiająca się od czasu do czasu w przepisach i branżowych publikacjach nie powinna dłużej wzbudzać naszego niepokoju. Mimo że narzędzie to służy do miażdżenia, ugniatania i rozdrabniania, powinniśmy docenić je jako zdobycz techniki czyniącą życie barmanów i koneserów o wiele łatwiejszym… i smaczniejszym!

Jak używać muddler, aby stworzyć idealny drink?    

   
Jeśli już wtajemniczamy naszych czytelników w arkana sztuki barmańskiej – jak używać muddler barmański? Mistrzostwo w operowaniu każdym narzędziem wymaga ćwiczeń. Dotyczy to również sprzętów takich jak tłuczek barmański, czyli muddler! Na szczęście opanowanie sztuki operowania tłuczkiem nie wymaga od nas specjalnych predyspozycji czy nadludzkiej zręczności. Istotne jest wyczucie. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, tłuczek barmański to raczej narzędzie służące do miażdżenia, a nie tłuczenia. Mając to na uwadze, unikniemy z pewnością strat wśród naszych ulubionych szkieł koktajlowych. Muddler powinien zatem służyć nam do mocnego (ale z tym też trzeba uważać!) przyciskania składników (jak wspomniana mięta czy cytryna) do grubego szkła szklanki. Podczas operowania muddlerem barmańskim musimy także pamiętać o nieznacznym kręceniu narzędziem, które ułatwi nam zadanie i pozwoli wydobyć ze składników jeszcze więcej. Jak w każdej innej dziedzinie – wykorzystując muddler do drinków, powinniśmy znać umiar. Zbyt długie ugniatanie cytrusów muddlerem może bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak koktajlu. To cała sztuka związana z korzystaniem ze sprzętu barmańskiego, jakim jest muddler!

Muddler – czyli jak zmienić zwykły drink w prawdziwe dzieło sztuki  

        
Tłuczek barmański, profesjonalny muddler lub nasz zamiennik, pozwala nam uczynić ulubione koktajle, jak wspomniane już Mojito, Caipirinha czy Mint Julep, jeszcze bardziej esencjonalnymi. Uwalniając pełny potencjał drzemiący w owocach i dodatkach, pozwala nam zatem stworzyć prawdziwe arcydzieła sztuki barmańskiej. A więc muddler barmański może być dla miksologa tym, czym dłuto dla Fidiasza!

 

Z przykrością oświadczamy, że niezawodnej ugniataczki do drinków, czyli tłuczka barmańskiego lub muddlera, nie zarezerwujesz za pośrednictwem Winnicy Lidla. Znajdziesz tam jednak wyśmienite alkohole, takie jak rum, wódka czy tequila, dzięki którym spełnisz najśmielsze fantazje barmańskie. Kto wie, może będziesz miał nawet okazję zmiażdżyć jakieś składniki? Wiedząc, co to jest muddler i jak się nim posługiwać, jesteśmy gotowi poszerzać nasze barmańskie horyzonty!